300 млн. на година гълта социалният пакет на МВР

Полицаите пак са недоволни, твърдо излизат на улицата
36
300 млн. на година гълта социалният пакет на МВР
Снимка: БТА, архив

Над 300 млн. лева на година е социалният пакет в МВР, но въпреки това полицаите са категорични, че ще излязат на протест.

Още по темата

С текстовете за новите служители на МВР заплатите при пенсиониране намаляват от 20 на 12, а отпуската за полицаите и пожарникарите - от 30 на 25 дни.

Намаляването на обезщетенията ще засяга само тези, които тепърва ще постъпват на работа в МВР. Служителите в момента остават със същите обезщетения при пенсиониране, обясни зам.-министърът на вътрешните работи Цвятко Георгиев пред bTV.

Според него полицаите и пожарникарите имат допълнителен отпуск за прослужено време, така че пакетът от отпуск не е много малък.

Според Илия Кузманов, зам.-предсeдател на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР, обаче този отпуск е даден не като материален стимул и не като мотивация, а за да може един служител да възстанови своето функционално състояние и да се отърси от психическия стрес, който изпитва.

"Един недобре функциониращ служител не е полезен нито за обществото, нито за министерството. Не знам каква ще е икономията на МВР от тези 5 дни, но знам НОИ колко пари ще изхарчи за болнични след това", отбеляза той, като потвърди категоричното намерението полицейски протести да има.

Георгиев пък коментира, че в момента полицаите натрупват отпуск, който не използват. В същото време МВР им плаща за извънреден труд, а като напуснат, им дава и компенсациите за това, че не са си ползвали отпуските си.

"Тоест два пъти плащаме за едно и също нещо", контрира заместник-министърът.

"Имаме два пътя - или да продължим политиката, в която да увеличаваме социалния пакет, а да държим основното възнаграждение на служителите постоянно, или от този социален пакет да пренасочваме към заплатите, които с годините да растат, както и такива средства да бъдат инвестирани в обучение, оборудване, модернизиране на полицаите, така че те да могат да си изпълняват по-добре и по-гъвкаво служебните задължения", подчерта той.

В момента 95-97% от бюджета в някои структури на МВР отиват за заплати.

Според Георгиев при това положение е ясно, че не могат да бъдат увеличени и модернизирани структурите на МВР.

Кузманов обаче смята, че заложените промени нямат нито финансова обосновка, нито аргументация. "Просто се реже. Мотиви отсъстват", категоричен беше той.

Кузманов гарантира, че протестите на униформените ще бъдат законни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Има противоречиеКато не ти харесва работати и ти е толкова трудно ела да работиш в реалния бизнес, там където произвеждаме продукти, продаваме ги на разера, плащаме данъци и Ви ИЗДЪРЖАМЕ!!!Да видиш, как се работи реално между 10 и 14 часа на ден, как всяка събота е работен ден!!!Как те цакат с болнични, а отпуска виждаш само ако има дупка в поръчките!!!!Намерили сте, та сте са оцапали!!!!
26
4
 
19
 
! Отговори
Има противоречие преди 8 години
Искат системата да се развива, служителите постоянно да увеличават знанията и уменията си. И като си бил 15-20 години на улицата, в пожарите, в арестите или затвора, през това време си се нагърбил да се изучиш с цената на лишения за цялото семейство, чудил си се какви смени да правиш, само ти си знаеш кога за последно си спал като хората, те ти казват - всичко това е било напразно. По-добре да си стоиш на по-ниското ниво, за да запазиш придобивките, отколкото да се развиваш. Пълно малоумство.
25
6
 
22
 
! Отговори
Ала-бала преди 8 години
Истинската цел на т.нар. "реформа" е обезглавяването на МВР и др. служби за сигурност. Отвлича се вниманието от важния въпрос - преминаването на всички длъжности за висше образование от първа в трета категория. Целта е: "Разделяй и владей". Но прокарат ли тази година промени за офицерите, догодина ще падне и категорията на всички други. Не се поддавайте и не отстъпвайте по никои точки. Разделят ли ви сега, ще ви правят каквото си искат утре. Четете внимателно какво се предлага и мислете.
24
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Полицейска държава. Учители, лекари, хора на науката са потъпкани... Полицаите, които не могат да протестират, са навън, а учители, лекари, които имат право са заплашвани... да е.. и държавата смотана.
23
2
 
20
 
! Отговори
До 123 преди 8 години
Един милярд а всеки ден гледаме само хроники.Не знам къде се къса нишката но няма заловени няма осъдени.Не е нормано да вземаш 20 заплати за нищо .Може да се дават на принципа свършена работа .По другите държави имат респект към полицаитеТук знае ,че като спре някой 20 лева и си ходиш .Не казвам ,че няма и свестни хора но те обират лаврите на лошите ви колеги!Доверие се гради трудно а се унищожава за миг!!
22
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
когато стане ясно, че не вършат работа, хукват на протести за привилегии и заплати.
21
2
 
30
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 8 години
"Намаляването на обезщетенията ще засяга само тези, които тепърва ще постъпват на работа в МВР." ТРЯБВА ДА ВАЖИ И ЗА НАСТОЯЩИТЕ! И НЯМА ДА СТАЧКУВАТ КЪДЕТО ТРЯБВА, АМИ ЩЕ БЛОКИРАТ КРЪСТОВИЩАТА И ПРЕЧАТ НА НОРМАЛНИТЕ ХОРА! ПИТАМ - КОЙ ЩЕ ХОДИ ДА БИЕ ТЯХ?!?!
20
5
 
19
 
! Отговори
123 преди 8 години
Чета коментарите и имам усещането че голям процент от вас мразят полицията. Някой може ли да сподели как е в другите страни от ес или сащ ако е бел там, как населението се отнася с полицаите и на почит ли са. И ако са на очит зако е така, защото саамо мрънмрън. Боко унищажителя на мвр успя с пъклените си планове за настройване на обществото против мвр. Апропо вече съм бивш полицай и съм много по-с окоен и отпоченал успех на всички
19
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да не им намаляват нищо,а да намалят щата им поне наполовина.След,като така и така никой не е защитен те са напълно излишни.Да сте видели полицай да патрулира в квартала ви?Да не говорим за по-малките населени места.Да направят казарми като в Италия и Франция и да ги настанят за да покриват цялата страна,а не да се чудят какъв частен бизнес да въртят паралелно и то през работно време.
18
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нагли, по-нагли,български полицаи!Това са те...тюфлеци
17
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вярно е че не могат да стачкуват, но могат да протестират, правете разлика между двете. Парите при пенсоиниране не са милостиня, социални и какво ли още не, то е компенсация за всички ограничения, които службата налага. Вярно е че напоследък полицията се е превърнала в топло местенце за хора неставащи за нищо, но има и доста, които живеят с проблемите и хубавати неща от службата. Ако има увеличаване на заплатата, то тя не трябва да е за всички - на едни им е много, др заслужават повече.
16
2
 
29
 
! Отговори
Вуте преди 8 години
Да напишат,черно на бяло,какво и колко искат-да видим докъде ще стигне наглостта им.
15
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Един БългаринХубаво казваш за администрацията, ама аз патрулни не виждам!!!патрулкиг.те, нова полицаите ги ползвате като таксита!!!Всички или поне 80% сте си чиста администрация!!!Ама сте подли, нагли, мързеливи и некадърни!!!!
14
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кaкъв стрес ...цял ден по бaрове висят a всъшност може и дa се стресирaт когaто не сa си нaпрaвили дневният рушвет. Некa дa им нaзнaчaт психолог ....
13
2
 
32
 
! Отговори
Един Българин преди 8 години
трябва да се започне с орязване на "далаверите" със социалния пакет на полицаите. Дават им ваучери за облекло и кубинки. Но с него може да се пазарува само в магазина на МВР. Кубинките там са 200лв, а реално струват 50-80лв. Но това няма да се промени, защото ЦЦ държи ведомствените магазини на МВР и гушка от там много държавна пара. Едно е администрация на МВР, която се занимава с документи, съвсем друго е да си на студа, жегата и да виждаш престъпленията на място.
12
0
 
29
 
! Отговори
Pr преди 8 години
Всичко е за едни двайсет заплати накуп .Изобщо нямат други претенций.Тези който започват сега ще вземат 12 кое не им е ясно .Кой взема12000/15000 на камара при пенсиониране !?!?
11
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тъпана..нарите вън от МВР. Само глътат заплати и нищо не правят.
10
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наглия Кузманов казва, че нямало мотиви:)Мотивите са, че вървим по пътя на Гърция, ако не орежат високите разходи при намаляващо население
9
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То в тая държава, останаха само полицайте...
8
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Според Илия Кузманов, зам.-предсeдател на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР, обаче този отпуск е даден не като материален стимул и не като мотивация, а за да може един служител да възстанови своето функционално състояние и да се отърси от психическия стрес, който изпитва."По-нагло и цинично изявление от това, на тази мутра в униформа не съм чувал!

Спонсорирани публикации