"Топлофикация" вдига заплати, а дълговете й растат

Това показва финансовия отчет на столичното дружество
14 мар 2016 07:48, Петя Славова
30
"Топлофикация" вдига заплати, а дълговете й растат
Снимка: архив, Булфото

В "Топлофикация-София" си вдигали заплатите, а дълговете на компанията продължават да растат, показва годишният финансов отчет на дружеството за 2014 г., пише "Труд".

Документът все още не е публикуван официално, а се обработва в Агенцията по вписванията, въпреки че по закон отчетът е трябвало да бъде приет и публикуван на страницата на дружеството още през юли миналата година.

Над 26 милиона лева от парите на българските данъкоплатци са отишли за заплати на шефове и служители в столичната Топлофикация. През последните седем години увеличението е с близо 5 милиона лева.

За сравнение дълговете на дружеството са се увеличили с 315 млн. лв. от 429 млн. лв. през 2008 г. до 744 млн. лв. през 2014 г.

Отчетът показва, че Съвета на директорите на дружеството и изпълнителният директор са си разписали по-високи възнаграждения и през 2014 г. Разходите за заплати на членовете на СД и Одитния комитет са се увеличили с 4000 лв. до 96 000 лв. спрямо година по-рано, въпреки че през 2013 г. одиторите са били трима души, а през 2014 г. е само един.

Изпълнителният директор на дружеството е взел 41 000 лв. в сравнение с 39 000 лв. през 2013 г., става ясно от отчета на компанията. В края на юли 2014 г. бе уволнен шефът на "Топлофикация- София" Стоян Цветанов и неговото място зае Георги Беловски от Общинска банка.

Под управлението на Стоян Цветанов "Топлофикация София" трупа милиони дългове, а шефовете й си увеличавали заплатите всяка година. През 2011 г. Цветанов и заместниците му си вдигнали заплатите петорно-от 18 000 на 102 000 лв. През 2012 г. отново си увеличили заплатите с 19 000 лв. годишно, при дългове на дружеството от 537 млн.лв.

Към края на 2014 г. монополистът има дългове за общо 744,702 млн. лв. от тях 496 млн. лв. са за природен газ който Топлофикация не е платила на Български енергиен холдинг и 167 млн. лв. неразплатени дългове към „Булгаргаз“. Финансовият отчет показва, че дружеството дължи над 3 милиона лева и на свои служители.
 
През 2014 г. "Топлофикация-София" е завела 19 328 съдебни дела за неплатено парно. От тях 5450 софиянци са дадени на частен съдия изпълнител.
 
Все повече хора не желаят да ползват услугите на столичното парно. Данните показват, че всяка година новите абонати на Топлофикация София намаляват. Например през 2013 г. новоприсъединените клиенти са били 2629, а през 2014 г. са едва 1520.
 
Най-спорният казус е дали когато не ползваш парно, трябва да плащаш такса "сградна инсталация". Очаква се Конституционният съд да се произнесе и да се сложи край на дългогодишните спорове за това трябва ли имоти в топлофицирана сграда, но неползващи парно, да плащат за отделената в сградата топлинна енергия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
11
 
! Отговори
Факт преди 8 години
ОчевАдно е, че всеки, който има имот в топлофицирана сграда, ползва парното, даже и да няма радиатори в имота си. Давам *** пример: ако всички радиатори са спрени, но измерителите в абонатната станция съвсем реално показват някакво потребление, а и цялата сграда е относително топла, кой трябва да плати са това "топло"? Втори пример: при новите хоризонтални инсталации има топломер за всяко жилище, но сумата от отчетеното от тях, съвсем вярно винаги е по-малка от измереното по-общия топломер. Ко
17
6
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
Манипулативна статия писана от човек, който нищо не разбира от темата, по която пише.1/ 39-41 хиляди лева годишна заплата за изпълнителен директор на Топлофикация е адски малко2/ Има нагла лъжа, че все повече хора не желаят да са към Топлофикация, след като има новоприсъединили се, а отказали се няма3/ Нагла лъжа е, че човек, който има жилище в сграда с парно, не ползвал парно. Това просто няма как да стане според законите на физиката. Ако не иска парно, да ходи да живее в блок без парно.
16
0
 
7
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 8 години
ПРОДЪЛЖЕИЕ:..................Те много добре знаят , че в Европата парното е между 40-80 евро-цента за 1 kWh, при по-ниски цени на газа. Тази информация обаче се крие, защото "Топлофикация София" се тика от мафията умишлено към разпродаване, т. е. приватизация. След като не можаха да я сринат нито технологично, нито организационно, сега използуват натрупалото се недоволство от трудния живот за да я атакуват в медийното пространство.
15
1
 
8
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 8 години
По-умните могат да сметнат: При калоричност на природния газ 9,28 kWh/m3 и цена от 736,16 лв./хил. м3, колко струва газа в 1 kWh топлинна енергия от Топлофикация. Цената на парното е смешно ниска-8,5 ст. с ДДС за 1 kWh . Това е все едно, от топящ се сняг да се подгрее една кофа с вряла вода, само за 8,5 ст. При това тази енергия е докарана вътре в отоплителната инсталация на сградата. Това е около 4 евро-цента за 1 kWh. Тази цена обезсмисля всичките напъни за оригинални решения за отопление. Тази цена дава и отговор на въпроса, защо всички журналисти и политици мълчат за себестойността.
14
4
 
10
 
! Отговори
бой и е..не за тях преди 8 години
Топлофикация София е организирана престъпна група с участие на адвокати,ЧСИ и съда,грабежа е жесток и печалбите на тази група са огромни!
13
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тука някакъв от Топлофикация започна да чатка жалките си минусчета. Муахахахахха...толква да си жалък, човече.
12
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да има бунт срещу Топлофикация и нейната нас.рана такса сградна инсталация. Не може да те карат да плащаш за нещо, което ти не искаш да ползваш.
11
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В новите "фактури" на ред 12 има една цифра за мощност на цялата инсталация за парно и ако човек си направи труда да сметне, само 15-20% от тази мощност се ползва. Тоест гражданите хрантуят служителите на Топлото, и едва 10-15 % от един вход се отопляват, а всички други им плащат тоя лукс.
10
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Знаете ли какво ми казва един служител на Топлофикация на събранието на входа миналата година след като го питам: Добре де г-не, аз не ви искам тръбите ви да ме отопляват. Не желая да плащам за нещо което не искам да ползвам. Тези тръби като не мога да ги отрежа, като не мога да ги изолирам за да не отдават топлина и така да не ви плащам, какво да направя? Гледа ме в очите и ми вика нагло: Продайте си апартамента тогава! Не можах да повярвам, че ми го казва. Казах му: циничноста ви е безгранична
9
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 10 Не само столична община, а навсякъде в Булгария където има Топлофикация действа рекетьорски с тази такса сградна инсталация. Услуга която не искаш те карат да я плащаш.
8
2
 
22
 
! Отговори
корупция преди 8 години
Топлофикация София,е най големия спонсор на партии в София,и затова безчинства безнаказано в София, пазят си спонсора политиците.
7
4
 
15
 
! Отговори
скандално преди 8 години
Какво очаквате щом директор е бивш банкер,той не може да не краде от хората те така са свикнали,въпроса ка де е столична община и защо си затваря очите за всичко това!?
6
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Представете си че сте отишли на гурбет в чужбина, заключили сте си апартамента с на топлофикация тръбите и се връщате след 2 години примерно и ви и9дв2а сметка сградна инсталация 300 лева затова че тия тръби са отоплявали *** в празния ви апартамент. Кажете ми не са ли за бесене тия?
5
1
 
24
 
! Отговори
БГ чудеса преди 8 години
Ако фирмата на г-н Никой има 750 милиона дългове, а заплатата ми е по 4000 лева на месец, дали НАП и останалите органи щяха да го траят? По каква причина Топлофикация изобщо съществува, защо има изобщо служители и откъде идват парите за заплатите им ... такова икономическо чудо няма по света.
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Такса "Сградна инсталация" си е чист държавен узаконен рекет над народа. Къде е държавата? Защо спи? Такова чудо няма никъде по света. За разстрел са!
3
0
 
23
 
! Отговори
Възмездие преди 8 години
Скоро ще заколим прасето заедно с всичките му рекетьорски куче-касички, а юристконсултите им - тия дето са с по 300 лева дневен хонорар ще ги пържим на тръбите на абонатните им станции докато им се спука топломера. Нека горят в деветия кръг на ада!
2
3
 
23
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Столичните ТЕЦ-ове се основно електроцентрали, тока от които се изкупува на преференциални високи цени. Отделената топлинна енергия всъщност е отпаден продукт от производството на ток и реално абонатите служат за охлаждане на централата, разбира се срещу сериозно заплащане. Как при това положение може да са на загуба може да каже само Златев, който управлява единствената рафинерия в Света, която е на загуба. Мила родна картинка...
1
2
 
23
 
! Отговори
Бесен преди 8 години
Тази сурогатна структура - уродлив аборт на комунистическото безумие е време да бъде завинаги унищожена в този си вид. Идиотската и в действията си и в самата си същност Топлофикация е превърната в инструмент за брутален рекет и въпиющо беззаконие. Никой не може да налага принудително на някой да ползва услуга, която не желае - това е принцип във всички страни от ЕС. Никой не им е искал сградната инсталация, като искат пари за нея да си я вземат и да си я носят в гробищата където им е мястото.