За и против дивото къмпингуване

Сблъсък на мнения в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR
15 мар 2016 11:22, Анисия Иванова
40
За и против дивото къмпингуване
Архив: Булфото

В момента няма забрана за къмпингуването, а такова върху бреговата ивица и пясъка. Това уточни Ваня Бижева от Асоциация Българско Черноморие в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR по повод спорните предложения за промяна в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

"Това беше опит на законодателя да регулира едни тежки взаимоотношения между собствениците на земи и ползватели на земи. Нормално е къмпингуването да бъде регулирано от закон, след като години наред това предизвикваше конфликт", посочи Бижева.

На друго мнение е обаче Петко Ковачев от ПП Зелените. В Сутрешния блок, той посочи, че според регистъра на Министерство на туризма (МТ) няма информация за лицензираните къмпинги, защото такива нямало.

Според Бижева с толкова много зелени зони и Натура в България забраняването на нерегламентираното къмпингуване рано или късно ще се случи. И тук Ковачев не изрази съгласие.

"В Натура зоните има документи и в тях се записва какво може и какво не във всяка отделна зона. Няма основание, да говорим, че дивите къмпингуващи са най-големите замърсители на природата. Това не е вярно. Освен това, както всички знаем, хората, които протестират, искат регулация, която да позволи нещата да се случват така, че да няма нарушители, каквито и по принцип не са", коментира той.

Бижева даде пример с това как е в Европа - там дивото къмпингуване или нерегламентираното е забранено. "Ако се толерила някъде, трябва да става със съгласието на собствениците", обясни тя и приветства концепцията за въвеждането в България на плажове за природосъобразен туризъм.

"Къмпингуването е избор и начин на живот. Хората, които ходят с кемпери и каравани, не го правят поради липса на средства, както се обяснява. Те искат да избягат от сградите. Искат да живеят сред природата дори и за кратко", коментира и протестиращата Жана Иванова.

"Според регистъра на Министерството на туризма местата за регламентирано къмпингуване местата са нула. Ако се погледне по-общо - искат да ни забранят къмпингуването на определените за това места. При положение, че такива няма и МТ не знае има ли в България регламентирани къмпинги, излиза, че цялата забрана, която предвиждат за цяла България - означава пълна забрана за къмпнгтуризма за цяла България", добави тя.

"Опъването на палатките става изключително бързо - също толкова бързо, колкото и ще се сгъне за разлика от бетона, който би се излял на това място. Безумни са забраните, защото няма обособени къмпинги в тази страна. Те бяха застроени и разрушени. Останаха само няколко плажа, за които се борим. Тъй като не успяха да ни дискредитират и изгонят, опитаха се да го забранят", допълни я протестиращия срещу забраната Асен Димитров.

Друг от протестиращите Асен Димитров заяви, че протестите няма да спрат със Закона за къмпингуването, а исканията им са да се запазят статутите на дивите плажове, да не се допуска строителство и концесии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНе защитавам корпоративни интереси. Против нерегулирано опъване на палатки на който където му падне съм. През миналогодишното ми летуване след къмпингуващите през почивните дни дюните приличаха на тоалетна, в пясъка по плажа имаше стъкла от счупени бутилки и буркани с лютеница. И не, през седмицата, когато липсваха къмпингуващите, нямаше такава мизерия.
13
1
 
10
 
! Отговори
Батакист преди 8 години
Какви значение има дали *** са на 50 или 100 метра от морето? Cвинята винаги ще намери къде да си изхвърли ***. А cвине в българия дал господ.
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 10Кой е казал нещо за пари? - писал съм как може да се използва труда на паразитни структури да решат проблема с *** - те сега пак лапат от твоите данъци без да вършат нищо
11
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки,който напада свободното летуване защитава корпоративни интереси.Всичко друго е" мижай да те лажем".
10
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименА ако аз се изхода пред вратата на един кемпер, те как ще посрещнат това.
9
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Целият вой е за черноморското крайбрежие. Като си опъна палатката на 2000+ метра надм. височина, до където съм бъхтала 2-3 часа със все багаж, не виждам кой ще дойде да ме глоби!
8
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 7Парите от моите данъци ще отиват за почистване на фекалите на "любителите на природата"
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НАБЧ са едни нагли *** с гръмко име, не им се връзвайте. Имаха наглостта да организират и "антипротест" за палатките даже, на който имаше 10 човека
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
то по -лошо и от Тошово време
5
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а отпадните води от хотелите за това какво ще кажете
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това ли е проблема на депутатите
3
4
 
23
 
! Отговори
7 преди 8 години
Даже и да се изхвърлят ***, нищо не пречи на местните власти да организират индусите дето лапат помощи от нашите данъци да почистват редовно местата, а може и чиновниците да ги почистват - и без това и те са паразитна структура дето нищо полезно не върши. Така че ако *** е проблема, той се почиства лесно - даже и дейност се отчита така, работа се създава. Бетона обаче не е толкова лесно да се махне....
2
2
 
24
 
! Отговори
аз преди 8 години
От НАБЧ или онова кречетало Каролев да отговорят, как като толкова милеят за опазването на природата, в техния УС се оказват все хора с инвестиционни намерения към Корал, Иракли и Карадере и други зони от Натура в Странджа? И как член от УС се оказва собственик на Поморийско езеро, с построен хотел върху него. И къде отиват отпадните води от техните хотели?
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не съм имал кефа до сега, но ми е много мерак. На спокойствие, някъде навътре, без да ми цъкат сто човека по телефоните и без да е мизерия и мръсотия и най-вече простотия. Природата е на всички ни все пак. Мисля, че не е много трудно след като сме къмпингували или както там се нарича, да сме подготвени с 2-3 чувала за смет, да си съберем *** и да си ги извозим до кофите. Просто и лесно е.