Наши работници в Португалия проплакаха от мизерия

Спят по 40 души в стая, не им плащат
18 мар 2016 12:20,
25
Наши работници в Португалия проплакаха от мизерия
Снимка: архив, Reuters

Българи, заминали да берат малини, се оплакват от мизерните условия, които са им предоставени в Португалия, разказа Нова телевизия.

Няколко дни след пристигането си в Португалия част от берачите се оплакват, че са били излъгани - и за парите, и за условията, които са им били предоставени на място. 150 българи са в местността Тавира, настанени в три ферми. Българите се оплакват от мизерията, като молят да им обърнат внимание и да ги "избавят от този батак".

"Има 40 човека в една стая, навсякъде е огромна мизерия, бих предпочел да спя на пейка, завит с кашони, отколкото да съм там" , споделя един от гурбетчиите.

Още по време на интервютата в Бюрото по труда се организират срещи с представители на фермите от Португалия, показват се снимки на къщите и се кани човек, който е работил минала година, за да им разкаже за условията, обясняват от Агенцията по заетостта. От институцията твърдят, че всеки един от берачите е запознат с условията по договора си, но голяма част от тях дори не са могли да го прочетат.

Българите споделят, че стоят без работа, а работодателите им обещават да започнат до 2-3 седмици. Някои от тях вече се прибират в България, но на собствени разноски. Оплакват се и от заплащането, по обява то е било 1200 евро, а с пристигането са им заявили, че максимум с бонуси за допълнителен труд и продуктивност, ще получават до 850 евро месечно.

Собственикът на една от фермите разказва, че бюрокрацията, чиято работа не зависи от него, се бави. Всеки един работник трябва да изчака седмица и половина, за да има легални документи да работи.

След проверка на Агенцията по заетостта от мястото са изпратени снимки на чисти помещения за хранене и спални.

Заминаващите на Централна автогара споделят, че ниското заплащане, лошите условия на труд и безперспективността са мотивите да пътуват зад граница, за да спечелят пари и да си пробват късмета. Един от заминаващите споделя, че бюрото по труда му предлага единствено работа в Португалия, в България няма предложения за него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
40
 
! Отговори
Фарго преди 8 години
Преди около месец имаше статии как набирали работници за този вид работа, но нямало желаещи. Хайде сега от редакцията на сайта да им предоставят и сегашната статия, за да се досетят за липсата на навитаци. Може поне линк към предишната да добавите, та читателите да си направят съответните изводи за причина и следствие.