БХК ни размаха пръст заради бежанци, роми, транссексуални...

Изселването на роми довело до хуманитарна криза
31 мар 2016 19:46,
233
БХК ни размаха пръст заради бежанци, роми, транссексуални...
Снимка: БХК

Дискриминацията и нарушаването на правата на малцинствата и бежанците, нечовешкото отнасяне към затворниците и свободата на изразяване. Това са предизвикателствата пред България в сферата на човешките права, очертани от Българския хелзинкски комитет (БХК) в годишния си доклад за 2015 г.

С особена критика от БХК се обръщат към прокуратурата, която според тях продължава да не преследва вандализирането на мюсюлмански храмове като престъпления на омраза. Отбелязва се още, че от прокуратурата системно не се образуват производства срещу речта на омраза.

"През годината продължи подклаждането на ислямофобия от публични личности и медии, както и вандализирането на мюсюлмански храмове. Прокуратурата продължава да не преследва вандализирането на мюсюлмански храмове като престъпления от омраза", отбелязват още от организацията.

Според Красимир Кънев, председател на БХК, националистическите партии в управление и опозиция са били основните източници при подбуждането на омраза спрямо роми, мюсюлмани и бежанци. "Подбуждането бе системно и обхвана както медии, така и други публични форуми. Расистко подстрекателство се осъществяваше в редица случаи и от парламентарната трибуна. Тези действия останаха безнаказани и допринесоха за създаването на обстановка на непоносимост към определени етнически и религиозни групи, както и към бежанците", категоричен е той.

От БХК припомнят извършетине принудителни изселвания на ромски семейства. Според тях това е създало хуманитарна криза, застрашаваща здравето и живота на много хора, голяма част от които деца.

Същевременно от БХК критикуват и политиката на държавата спрямо бежанците. "В същото време се предприе и рестриктивна политика по отношение на търсещите закрила и бежанците, бягащи от военни конфликти", допълни Кънев. Нещо повече - използването на физическа сила и оръжия за сплашване на мигранти са използвани широко през 2015 г., изтъкват от БХК и припомнят убийството на 19-годишния афганистанец през октомври.

Предмет на критика е и липсата на равноправие при трансполовите и нехетеросексуалните хора.

Правозащитниците очертават свободата на медиите, независимостта на съда и положението в затворите като теми, по които няма съществен напредък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
няма ли вече , някой да очисти тия *** от хелзенския комитет . Трябва , да си получат заслуженото , както ВМРО е наказвало националните предатели .
7
1
 
63
 
! Отговори
WYPROS преди 8 години
Някой имали идея какъв е този Комитет и как се Финансира ?Няма такава организация в Европа , те се финансират от Саудитска Арабия и ИДИЛ .Не е ли редно Държавата ни да започне Процедура за разследване заради подтикване към Война и Ислямски Екстремизъм ?
6
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези няма ли кой да ги уволни?
5
1
 
36
 
! Отговори
Аман преди 8 години
На тях кога ще им размахат *** в задния двор ?
4
1
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БХК вземайте си ромите, и всички ислямисти и трансексуални и си направете бардак в анадола.
3
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***
2
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хахахахха палячовци!!!
1
2
 
57
 
! Отговори
1912 преди 8 години
Закривайййййй...гнусни у*дииии!!