Мечтата на Борисов: Да ни погледне Господ да изнасяме газ...

Премиерът представи кораба, който скоро ще започне сондаж
Обновена: 19 апр 2016 14:39 | 19 апр 2016 14:37,
248

Снимка: Министерски съвет

Премиерът Бойко Борисов изрази надежда България скоро да изнася собствен газ и да спестява между 4 и 6 млрд. долара годишно.

Министър-председателят сподели мечтата си при представянето на сондажния кораб Noble Globetrotter II, който съвсем скоро ще отплава в дълбоките води на Черно море, за да търси български нефт и газ в блока "Хан Аспарух".

Сондажът ще продължи пет месеца и ще бъде извършен от международния консорциум Total, ОМV и Repsol. Той бе избран след конкурс, обявен още от първото правителство на ГЕРБ.

Още по темата

"Убеден съм, че това ще бъде уникално за България и следващите поколения ще го оценят", каза Борисов. Той обясни, че страната ни е можела да започне добива на свой нефт и газ отдавна, а не да плаща между 4 и 6 млрд. долара на година.

"По 5-6 млрд. долара годишно да не даваме, а да ги разпределяме за социални дейности и отделно да продаваме газ", каза още премиерът.

Бойко Борисов припомни, че щом като паднало първото правителство на ГЕРБ, опозицията веднага е прекратила концесиите за добив на наш газ.

"Защо? Не съм против някого. Българският интерес е преди всичко. След това ще помогнем на другите да запазят своя интерес, транзитирайки наша и чужда газ", каза още Борисов.

Той изрази надежда, че Noble Globetrotter II ще открие находища в "Хан Аспарух". "Ако ни погледне Господ с едно око да изнасяме газ... Не да внасяме. Една съседна Румъния внася газ под 10%, всичко е от нейни добиви", каза още премиерът.

Енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че днес е дългоочакван ден за България.

"Ще бъде даден стартът за първия проучвателен сондаж в дълбоко Черно море на блок "Хан Аспарух". Той ще продължи между четири и пет месеца. Надявам се след това отново да се видим тук и да се поздравим с местен добив, който ще позволи на България да диверсифицира източниците и маршрутите на енергийни ресурси", каза още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бокооо,не знам за какво мечтаеш ти,ама народът мечтае да се преселиш през девет земи в десета.
68
1
 
20
 
! Отговори
PD преди 8 години
Гладна кокошка просо сънува, и изпуснахме питомното да гоним дивото.За да печелим от природни ресурси, се иска да имаш независимост, политическа, икономическа и технологична. А иначе печелят всички други, но не и собственика на ресурса. Да е забогатяла някоя африканска държава, от тези дето копат диаманти?
67
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По начина, по който се сключват концесии у нас, ползата няма да я усети българският гражданин. Ползата пак ще е за "партньорите". Инае Бойко да пръдне и те ти газ за Еуропата.
66
0
 
9
 
! Отговори
ЕИМ преди 8 години
Сетиха се, кат му падна цената. Болна политика, болно правителство, болни хора.
65
1
 
9
 
! Отговори
хаха преди 8 години
мда ...ние имаме и златни находища ...дадени на Канадски фирми под концесия ....за България нищо не остава ...ние имаме и находища за въглища ...дадени на концесий на американска фирма ние имаме и оловно медни находища ...имаме и уранови находища ...какво печели държавата от тях !!????ще имаме и газови и нефтени ......пак ще ги дадем на концесия на холандска или американска фирма ....и какво ще печели държавата !!!??20-30 милиона на година ...а те ще продават газ за милярди
64
0
 
3
 
! Отговори
Чикън преди 8 години
от трън та на глог.празнуваме независимост от Русия съз зависимост от западните корпорации.след 20-30 години ще празнуваме обратното и после пак, и пак, и пак..............Дано всички се изредим през властта, че тва е единствения шанс да забогатеем малко.
63
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да ни види Господ как подземен бос ни управлява и говори 90% несмислени неща и жаргон по национална и международни телевизии... Пази Боже, сляпо да прогледа и да си помисли че е направил нещо значително, а то...
62
1
 
7
 
! Отговори
иван преди 8 години
Това е посегателство, продиктувано от чужди интереси, което сериозно може да увреди черноморската екосистема. Нещо няма връзка и с така парадираните мерки срещу глобалното затопляне чрез използване на възобновими енергоизточници. Вони на лицемерие.
61
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То и злато имаме, ама нищо не получаваме от него от канадците Дънди. А, да, получаваме ПРОЦЕНТ от печалбата от собствените си находища. Кражба в особено големи размери.
60
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По принцип ще е хубаво да открият газ. Но малко послъгва със сметките. Сега плащаме по 5-6 милиарда годишно, но ако се произвежда тук, не значи, че няма да плащаме всичките тия пари! Газът пак ще си струва своята цена. Има разходи, има печалба за фирмата... Всъщност, единствените печалби ще са от данъци, от работните места и повечко сигурност при доставките.
59
3
 
7
 
! Отговори
Георги преди 8 години
До Станой от Ахелой. Знаеш ли,че с огромна подкрепа от омразните ти руснаци в България започва сондиране за нефт и газ? И са направени стотици сондажи част от които още са в експлоатация! Факта, че това е направено в годините когато сме били много по-зависими от тях е показателен. Сега се пита чии са интересите в тази сфера! ?
58
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сбогом шистов газ! Сбогом Шеврон!
57
9
 
4
 
! Отговори
:) преди 8 години
Браво, браво, браво! Това ще се помни от поколенията! След сумати години най-накрая България ще бъде напълно независима от Русия!
56
2
 
21
 
! Отговори
Отново избухване преди 8 години
Циркаджията отново е избухнал :) Много ми е интересно какво ще говори когато:А. Залежите се окажат малкиБ. "Трябва" да ги подарим на американци, англичани или някой друг, както подарихме злато за милиарди.
55
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВСИЧКИ МАЙ СА ЗАБРАВИЛИ ЗА ВРЕДИТЕ ОТ ШИСТОВИЯ ГАЗ.БЕШЕ ВЗЕТО РЕШЕНИЕ ЗА ЗАБРАНА ЗА ТЪРСЕНЕТО И ДОБИВА МУ ЗА ИЗВЕСТЕН СРОК, КОЙТО ЯВНО Е ИЗТЕКЪЛ.ДА НО ЕКОЛОГИЧНАТА ОПАСНОСТ И ОПАСНОСТТА ЗА ЗДРАВЕТО И ЖИВОТА НА ХОРАТА ОСТАВАТ.ПОД ВЪПРОС ОСТАВА И ТУРИСТИЧЕСКИЯ БИЗНЕС У НАС, КОЙТО ВСЕ ОЩЕ Е ЕДИН ОТ ЩО-ГОДЕ РАБОТЕЩИТЕ.
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Той що е без каска? Не може така! Каските задължително се слагат на главата!
53
3
 
10
 
! Отговори
Гъз пром преди 8 години
Газово находище за сега има само във външния нужник на Боце в Банкя.
52
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е, при толкова въздух под налягане в МС, Парламента и Президентството, като нищо ще станем газовият рай на Балканите!
51
2
 
5
 
! Отговори
цък преди 8 години
Че то, що за "Матрял", ще си избере два пъти една и съща Тиква за минисър-председател?????Тъй, че - какъвто "матряла", такива му са и министрите, че и президента!!!!!Народа ни все си мечтаеше за политически лидер от типа на "Бащицата", е - получихме си го!Кой каквото си надроби - това сърба!
50
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Откриването на газово находище означава поредният уволнен американски посланик. Всички от Уорлик насам ги махат, заради неуспехите им да наложат Шеврон у нас.