600 лв. за европейска модернизация на асансьор!?

Жители на столичния квартал "Младост" се вдигат на бунт
Обновена: 21 апр 2016 12:25 | 21 апр 2016 11:44, Анисия Иванова
39
600 лв. за европейска модернизация на асансьор!?

Жители на столичния квартал "Младост" се вдигат на бунт срещу изменения в Наредба за безопасност на асансьорите. Според новите правила ремонтираните преди 2002 година асансьори трябва да покрият нови европейски изисквания. Сред тях са: поставяне на аварийно осветление в кабината, в шахтата и изграждане на връзка от кабината до фирмите, които обслужват асансьорите.

"Промените са приети през 2014 година. В началото на месец април ни казаха, че трябва да платим около 600 лева за изграждането на осветление в шахтата, радиовръзка и аварийно осветление и всичко това е със срок до края на тази година", казват жителите на квартала пред Bulgaria ON AIR.

Те са съгласни с аварийното осветление, но не могат да си обяснят защо трябва да се изгражда такова и в шахтата.

"Какво ще ни осигури тази безопасност - осветлението в шахтата например, радиовръзката?", питат се хората.

"Всички имаме мобилни телефони. Плащането не е малко това са 600 лв., само през февруари ние дадохме 400 лв. за смяната на основен кабел. Това действително трябва да се направи, защото касае безопасността на асансьора. Но за останалите 5-6 месеца трябва да съберем 600 лева", обясняват те.

По думите на живущите в "Младост" събирането на толкова пари е много трудно, тъй като има текущи разходи и отделно от това се дават и 400 лева за поддръжката на асансьора. Те смятат, че поддръжката на асансьорите и фирмите, които я правят, трябва да си гледат по-добре работата.

"В началото на април получих една фактура, която трябва да платим заради това, че на някоя фирма, не искам да я назовавам, трябва да платя 48 лева за това, че са направили преглед на асансьора", разказва Елена Георгиева, която живее в един от блоковете на столичния квартал.

"Никакъв протокол! Поисках протокол, но вече трета седмица такъв не ми беше даден. Бях от някой разписана, не беше моят подпис. Върнах я, върнаха ми парите наистина, но според мен сервизните фирми и тези проверяващи работят на принципа - ти на мене, аз на тебе", споделя Георгиева.

Вижте и репортажа по темата на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
5
 
! Отговори
Асансьор преди 8 години
Обява:Ходя нагоре надолу.По цял ден се движа нагоре и надолу.Искам здрави стоманени въжета които не са разплетени,аварийни спирачки които работят,осветление за моите пътници,тъбло с копчета и връзка с фирмата за поддръжка.Може и светлини в шахтата за по-бърз и добър сервиз.Аз само си мечтая да съм като другите ми колеги от нормалния свят.Ако имате възможност моля помогнете.
28
2
 
3
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Това е, за да може когато заседне човек в асансьора да чете вестник на аварийната лампа. Иначе всичко е наред, ама щом няма светлина значи не е безопасно!
27
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Тънка лайсна , *** ти знаеш ли в БГ *** какви са заплатите ? 300 евра срещу 2200 ? Или според теб амебо няма разлика ..... Плащай ти като си баровец :)
26
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другарю от 34 , като не искаш да плащаш си заминаваш на село и приключват твоите терзания в София . Какво не ти е ясно не знам .
25
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Толкова много коментиращи, а толкова малко мисъл!Първо, тук става дума за допълнителни изисквания, а не за поддръжка на асансьора, както масово пишат тук, явно виждали асансьор само на картинка.Второ, да, 600 лева не са много, но ако са само това плащане, а то трябват няколко хиляди за ремонт на покрива, който пак тече. Трябват пари за смяна на дограмата по стълбищата, защото от там през зимата ще те отвее. Трябват пари за ремонт на стълбището, за водопровода, канализацията, тръбите на парното
24
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви мобилни телефони, ще полудея. И на кого ще звъннат с тези телефони? На 112 ли? После да реват по телевизията, че 112 ги отрязали. Тези хора си мисляче, че и на Господ може да звъннат директно. Ми нали само фирмата, кочто подържа този асансьор има право ДА ГО ОТВАРЯ ПО ВРЕМЕ НА АВАРИЯ! Ама българанитът е бил винаги *** и *** и мизерен. Той не мисли. Подписва, а после все измамен. Обадят му се по телефона, хвърли 1 кило злато през балкона. Проста нация сме. ПроЗта!
23
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко е просто другари селски граждани . Единия вариант е да си отидеш на село и няма да плащате , а другия си спирате асансьора и пак няма да плащате . Иначе другари Андрешковци няма безплатен обяд , безплатно е само сиренцето в капана за мишки .
22
0
 
9
 
! Отговори
дебел депутат преди 8 години
Ами филтьр на комините кога ще се слагат.
21
2
 
3
 
! Отговори
ти преди 8 години
до 23Ти като си от село - не се бутай в грасйите дискусии!
20
2
 
7
 
! Отговори
аз преди 8 години
до 22Ааа сигурни бяхме че потребителите ще са виновни:)Асансьорните обикновемо нищо не поддържат, само лъжат и се чудят как ощ пари да поискат.Очевидно е че в случая хората имат основание да се съмняват че се опитват да ги одерат под предлог "Европейско изискване"
19
5
 
10
 
! Отговори
vse edno: преди 8 години
ужассс! 600 лв за 6 месеца!!! та това е по 37,50 лв на апартамент при стандартен 8 етажен блок!!! или по 6,20 лв/месечно!!! е....и! отидоха парите за 200 мл сливовица и 1 пакет "Стюардеса". " Е па я че се возим и така...то оно мое и да не ме стигне" Боже прибери си вересиите от тая земя час по-скоро!
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защото по цял свят в асансьорите има телеком дали към портиера ако е обществена сграда или към фирмата ако е жилищен. Никой не разчина на мобилните телефони и ако не дай си боже човек е пострадал и със потрошени ръце да го питам как ще набере номер през gsm-а. За пореден път протестираме за това че трябва да плащаме, вместо да се замислим за какво точно ще плащаме!
17
4
 
9
 
! Отговори
анонимна преди 8 години
До 20Нали се сещаш защо започнаха да падат сега??? По времето на кимунизЪма са били нови, ама то няма как да е вечно. Иска си и поддръжка. И докато има такива умници, които не искат да плащат за поддръжката, ще има и трагични случаи.
16
3
 
13
 
! Отговори
Тънка лайсна преди 8 години
По времето на социализма асансьорите бяха нови. Сега обаче са вече на по 30-40 години и искат ремонти. Същото е с блоковете - електрическа инсталация, водопреносна мрежа, фасади (мазилка, боя...) и т.н. Няма как, брат, собствеността значи две неща - право и задължение. Имаш си примерно кола - ок, карай си я, обаче ти трябва преглед, застраховка и т.н. Не става без пари, уви...Колкото до аллах акбарците - имай предвид, че телевизиите много раздухват нещата, пропагандата е голяма работа...
15
6
 
17
 
! Отговори
Тънка лайсна преди 8 години
Когато нашенец се разходи по Европа, винаги му прави впечатление чистотата, подредеността, фасади и пр. Особено Скандинавския свят, Германия и Швейцария. Само дето нашенецът обикновено не си задава въпроса защо е така. Ами да ви светна - защото постоянно се плащат пари от живеещите в блока за какво ли не. И то добри пари - примерно около 100 EUR на апартамент месечно. Германците казват, че само въздухът в Германия е без пари. Няма шега. Затова всичко работи изрядно. Плащаш и изискваш. Така е то.
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 10Може би преди това се гледа какво и за какво се подписва (или е бил подисан!) договор и едва чак след това се предприема последващата стъпка, била тя съвет при адвокат, дело и т.н. Щото и тия услуги май бяха с пари.Колкото до бунта, май сега това е модерно - да се затваря най-близкото шосе или кръстовище, или да се призовава за подлагане на тест с полиграф/детектор на лъжата. А това дали цялото начинание има смисъл и какво точно ще се докаже, в повечето случаи остава загадка.
13
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди година като паднаха асансьорите и умряха хората, ревахте, че не са подържани. МИ НАЛИ ПОДРЪЖКАТА ПАРИ СТРУВА! Или да ви го кажа на ***, селяндурски език, СИРЙЕНЕТУ Е С ПАРИ! Ама все тая. Не плащайте, ама и пенсия няма да доживеете. И накрая държавата ви е виновна. А тя е като вас, защото ВИЕ СТЕ ДЪРЖАВАТА! Основата сте вие.
12
8
 
15
 
! Отговори
българина преди 8 години
Интересно при соца как сме се возили 45 г без лампи.....
11
5
 
16
 
! Отговори
... преди 8 години
Най-горе пише "Нови европейски изисквания". Хората в европа мислят за безопасността. това, че тук масово фирмите за поддръжка на асансьори гледат да вземат парите на хората е друго нещо и не смесвайте двете неща! А тези какво мрънкат за 600лв. - става дума за стари асансьори, а старите сгради в младост са панелки на по 7-8 етажа и повече. Падат се по около 25лв. на апартамент, а ако е по-голям вход сумата намалява. Става ли дума за даване на пари все мрънкаме, а пък много знаем да искаме..
10
2
 
8
 
! Отговори
До 10 преди 8 години
Ми в такива случаи се ходи на съд с въпросната фирма, не се излиза на 'бунт с обществена наредба', не се пишат *** статии и не се пише как държавата това и държавата онова.