Видеотеката – едно ретро изживяване в днешния ден

Спиридон от София споделя за тръпката да притежаваш VHS касети
Обновена: 22 апр 2016 16:33 | 22 апр 2016 16:30, Екип на Bulgaria On Air
41

Снимка: Bulgaria ON AIR

За онези, които си спомнят, че преди наемахме най-новите блокбъстъри за 24 часа от кварталните видеотеки, е странно да си представят, че днес има хора, които не просто не си го спомнят – те не са били родени.

Видеотеките са такава отживелица, че спокойно може да се каже, че бизнесът с отдаването на филми под наем си е направо динозавър. Но както в повечето случаи, и този има своите изключения.

"Последната VHS касета, която съм дал под наем, беше през 2009 г.", разказва Спиридон Атанасов, собственик на видеоклуб в центъра на София.

Мястото е най-чудато за децата и тийнеджърите, които с удивление се спират, когато прочетат табелата: "Видеоклуб".

"Някои деца се чудят какво е това, те просто не знаят, че е имало такова нещо и че все още съществува. Чувам тийнеджъри да казват: "А! Какво е това? Още ли има такива неща? Аз съм го чувал от баща ми и от майка ми", разказва през смях Спиридон.

Преди 23 години решил да превърне любимото си хоби в бизнес. Първият филм в домашни условия гледал на бетамакс видео: "Копието беше отвратително, нищо не се разбираше. Филмът може би е бил първият "Терминатор" със Шварценегер. Но беше снимано все едно в джунгла - нищо не се виждаше и нищо не се разбираше".

По нататък, с появата на VHS, интересът му започва да расте и така решава да отвори видеотека. С все по-упоритото навлизане на технологиите обаче, арендуването на касети и дискове тръгнало рязко надолу.

Въпреки това Спиридон успява да задържи видеоклубът отворен и до днес. А миналата година и хазяинът на помещението се съгласил да свали наема, за да помогне след настъпването на кризата.

"Ако времето е като днешното – слънчево и хубаво, не очаквам много... трима-четирима души най-много. Ако малко се поразвали времето, завали дъжд или стане студено, може и по 15-20 души на седмица да минат", казва Спиридон.

Една част от редовните му клиенти са възрастни хора, слабо запознати с технологиите. Другите обаче са истински ценители на петото изкуство, които предпочитат да гледат качествени филми - с добър звук и чиста картина.

Най-търсени са Blue Ray дисковете. Наемането на един Blu Ray струва 4 лв. за 24 часа, а ако са два, Спиридон прави отстъпка - дава ги за 48 часа.

"В последно време се наемат най-новите неща. Това, което е минало по кината, това, което е печелило някакви фестивали, награди и разбира се, старата класика от типа на "Кръстникът", "Индиана Джоунс", "Междузвездни войни".

Спиридон иска да продължи да развива бизнеса си, но единственият начин това да се случи е, да създаде виртуална видеотека.

"Всичкото това, което се случва, би могло да се регулира, както е в нормалния свят. Дефакто ти можеш да изгледаш някакъв филм или да си го изтеглиш срещу заплащане, а не свободно, както е тук. Защо аз да не направя моята видиотека в интернет?".

А докато това се случи, видео клубът ще продължава да бъде едно чудато за съвременния човек място.

Автор: Мария Аладжова, Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
5
 
! Отговори
Павел Радулов преди 5 години
До квкАз съм от Плевен и помня как съм ходил в окръжното кино Освобождение и там имаше въпросната малка стаичка и гледах Лудия Макс 2: Воинът на пътищата Беше велико!
33
0
 
7
 
! Отговори
Georgi ot Burgas преди 7 години
Spiridon Atanasov tova koeto pravite e neshto ynikalno pojelavam vi mnogo zdrave i mnogo kusmet !! Az sam kolikcioner na video kaseti . Naistina statiqta me razvalnyva mnogo se radvam che ima hora kato vas dano imam pat nqkoi den kam Sofiq da doida do vashata videoteka da si kypq edna kaseta za spomen ako se prodavat ako ne shte si vzema pod naem !! da ima raboteshta videoteka prez 2016 godina e neshto ynikalno !!! mnogo zdrave i kasmet za vas !!!!!!!
32
0
 
3
 
! Отговори
Георги от Бургас преди 7 години
Искам да пожелая успех , здраве и късмет на Спиридон Атанасов
31
0
 
9
 
! Отговори
силистра преди 8 години
В Силистра имаше една видеотека в началото на 90,Томата се казваше,някъде на дапа беше,се събирахме едни столове един телевизор ,видето и чичката ни вземаше парите но беше велико преживявание,пускаха си спомням американска нинджа 1,2,3 и т.н
30
0
 
7
 
! Отговори
квк преди 8 години
Всички забравяте едно освен кина им аше и Кино Видео Клуб с голям екран и видеокасети в по малки зали предшественик на сегашните хоум тийтър и си бяха много хубави даже това през 80те , и маше и пиратски касети с лошо качество и още по *** моно звук , филма е американски с немски дублаж и наслагван български аматьорски записвант от някоя немска сат. тв
29
5
 
1
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
до 32За след 20 не знам, но след 200 ..300 години.. 500 години ...телепортацията на човек ще е осъщественА.Разгразждаш се на атоми и чрез импулси от дадената машина те събира за части от секундата в другата машина намираща се на хиляди колометри и те сглобява.
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз пъъъъък, докато се наканя да си купя видео и им мина модата, имах едно смотано китайско DVD, което работеше когато си иска, и пак докато се наканя да си купя по-читаво, излезе интернета.. и така.
27
1
 
6
 
! Отговори
60 mg Morfin преди 8 години
В гаража имам над 500 видеокасети (на баща ми) с американски филми в добро състояние, стари екшъни, трилогии на филми, класически колекции хоръри от 80-те. Един чужденец (мисля че беше белгиец) даваше на баща ми 250 евро за всичките касети, баща ми му отказа, много си държи на тях, има дори два работещи видео-плеъра и един стар "Шиваки" (ТВ) който също работи, все още има условия и стара техника с които да ги гледам тези касети, имам желание но все не намирам време.
26
1
 
4
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
до 28Ти си имал ВИДЕООО??? И си хващал с него турските программи и евроспорт, ZDF, Raj Uno, TVE- испанската? Polsat полската или 85 -та си си бил чекий на порно касети? Или си сукал мляко?
25
1
 
0
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
до 29Има два варианта да ти отговоря- да се разсмея на поста ти или да ти тегля една майна заради чутовната ти идиотия.Избирам третия! Тишина!
24
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
абе къв интерстар бе ,момче аз имах видео още през 1985 а след това държах рент от 1988 до 1997...интерстар....селянин
23
4
 
3
 
! Отговори
Боен кон преди 8 години
Батакистче,а филма *** чака рубли ,гледал ,ли си го ???мамин ***! Едно време моето момченце,се казваше:*** или хубав!
22
0
 
4
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
92-ра година по турския Interstar дубльора казва в ролята на шефа , който ръководи операцията във филма Рамбо 2..."ОШГЯЛЬДИМ, РАМБО"ВСИЧКИ БЯХМЕ ЛЕШ ОТ СМЯХ!
21
0
 
5
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
В Турция премиерата на РАМБО 1 беше 91 г.За оня забавния...
20
0
 
7
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
Аз му говоря за премиери по телевизии, то къде отиде горкото!
19
0
 
5
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
до 20Забавен си!Тя Турция беше САЩ 2 затова по INTERSTAR 1991-ва г. пишеше премиера за Рамбо 1?Стига ме разсмива бре? То и аз гледах 1986-та "Имало едно време на запад" на видео касета, това значеше ли ,че по Първа и втора програма са го давали?Говоря ти за видео касети бре, умен! Не за телевизии!Правиш ли разлика?
18
0
 
8
 
! Отговори
nikonik преди 8 години
1992 първото и единствено видео Phillips. (С дистанционно Управление!!) Бях на 5-6 и си записвах Дисни патешки истории от БНТ , Костенурките нинджа , разменяхе си децата или на гости си ходехме гледахме филми ни дисни, 1994-95 се записахме във видеотека , оттогава филма стана пълен ! За последно май 2002 го използвах, след това в компщтърен клуб гледах филми (наред по-рядко на кино) а 2005 на собствен компютър. Еххх спомени!
17
2
 
14
 
! Отговори
художника преди 8 години
До ссТочно така си беше по бай Тошово време.Наклепа те некой дет` не си го пуснал да гледа и милицията идва и ти отвъртат бушона от таблото.Така видеокасетата остава заклещена вътре и ако те хванат с порно ти конфискуват видеото барабар с касетите. Затова бях разхлабил кутията на видеото, че да мога да си извадя касетата, ако стане нужда.
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АТАКИСТпремиерата на Рамбо е през 1982....в Турция са го гледали не по-късно от 1983 а в България го гледах пиратски през 1986...91-ва година си го гледал ти щото си бил още малък,приятелче
15
0
 
15
 
! Отговори
Berlin преди 8 години
През лятото на 1990-та, с двама приятели, отворихме ателие за видеокасетки под наем. Намираше се на "Стамболийски" и "Константин Величков", а до нас беше клекшопът на Кирил Господинов (Баш Майстора). В нашето ателие нямаше телефон и ходехме до Баш Майстора, да се обаждаме. Той обикновено се сърдеше, защото разговорите били много скъпи. Сред клиентите ни пък беше Кольо Гилъна от "Контрол". Той изгледа 3-те пoрно-касетки и повече не се появи. :)))