Един проповедник, две съпруги: Една духовна, друга законна...

Съденият за радикален ислям изчисли: Жените с бурки в България са... 28
Обновена: 3 май 2016 11:00 | 3 май 2016 11:00,
65
Един проповедник, две съпруги:  Една духовна, друга законна...
Снимка: bTV

Али Хайредин е проповедник, бивш районен мюфтия на София и има две съпруги – духовна и законна.

Мъжът е подсъдим по първото дело за радикален ислям у нас и е наказан от съда с глоба за участие в нерегистрирана религиозна организация.

Проповедникът говори с неохота за семейството си, защото темата е деликатна. Преди 9 години е показвал само жената, с която има духовен брак.

Иначе е готов да разсъждава за едноженството и многоженството. "Това, което посочва Корана е едноженството. Другото е изключение. Позволено е, но има уговорка в Корана, Аллах я поставя: Ако ви е страх, че няма да бъдете справедливи, по-добре една. А никога няма да можете да бъдете справедливи", казва Хайредин.

Проповедникът има логично обяснение за многоженството. "Всички изследвания показват, че по принцип жените са повече от мъжете. Съотношението е 4 или 5. При положение, че една жена остане свободна, казва: Господи, защо аз не мога да съм. Този закон, ако не може да решава въпроса, какъв закон е. Имаше много протести от жени в Русия и по цял свят, които искат този закон да се премахне, защото не могат да си нарисуват мъже. Това е нормалното! Това е естественото. И ако законът в Корана беше за едноженство, той нямаше да бъде справедлив", поясни, казва Хайредин пред bTV.

Според него едната от жените трябва да е съгласна. "В ислямския свят, дори където обществото е свикнало, едва ли съпругите са доволни. Аз не съм чул. Само за един случай знам - това беше на един познат, учен човек. Починал неговия най-близък приятел и той взел съпругата му. И така много добре се разбирали. Няма никакви проблеми, казва - той е приел всъщност близък човек в семейството си", разказва проповедникът.

Според Хайредин джамиите никога не са били място, което плаши, а всичко друго е политическа пропаганда.Той осъжда намеренията на кмета на Пазарджик, партия ВМРО и главния прокурор да забранят бурките.

"Тези хора дори не са запознати колко бурки има в България. Аз мога да ви кажа, че в началото на процеса са били 8 жени с бурки, сега са 28. За 30 жени сега да създаваме настроения. Жените в Пазарджик носят лифаам, възприели са го и тук трябва да се зададе въпросът "защо". Естествено, това е големият въпрос - често търсим отговори като така им е наложено, така им е платено, така са купени. Неща, които звучат абсурдно: Някой да й плати и да е вярващ - значи тези хора до скоро не са били вярващи - сега претендират, че са вярващи", смята проповедникът.

"В основата стои пренебрегването на тази общност - тя е пренебрегната и от мюсюлмани, и от християни. Непознаването на религията е големият проблем. Като им е казано: Вижте, това е богоугодно дело. Не е вярно. Аллах е постановил кое е богоугодно - да си поставят забрадките и да не показват сексапил. Невъзможно е всевишният да разпореди нещо, което няма как човек да го възприеме нормално, защото бог е именувал човек да има лице. Лицето е лице, не е гръб - и как ще иска да го закрие, лицата са за да се разпознаваме. Дезинформацията и невежеството, а не пари и опасни влияния са причината обликът на ромската махала в Пазарджик да е все по-забулен", смята Хайредин.

На въпрос дали е опасно хора, които не осмислят дадена религия да се занимават с нея, проповедникът отговаря: "Посочете ми от Пазарджик един мюсюлманин, който да е извършил престъпление".

По думите му обвиненията за подпомагане на бойци на "Ислямска държава", както и снимките на Ахмед Муса пред знамето на групировката нанасят щети на исляма. "Аз, ако ги видя, това ще им кажа: не правете глупости. Бих им казал, че това са кокошкарски работи. Ако има аргументи, че тези хора правят нередни неща, трябва да има действия", допълни Хайредин.

Въпреки че обвинява политиците за разделението, Хайредин подкрепя участието на духовни лица в политически проекти, ако те целят добро за обществото. По думите му няма нищо нередно членове на новата партия на Лютви Местан ДОСТ да са бивши имами.

Самият Али Хайредин на е бил делегат на учредителното събрание на ДОСТ. Той от години не е в мюфтийството. Продължава да разпространява възгледите си за религията в джамиите и в Дагоново, и в селата наоколо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами ако вярващия твърди и си вярва, че е ангел на възмездието и избива себеподобните си, пак ли ще твърдим, че човек е вярващия?! Ако не вярвам в един бог, който никога не се е появявал пред хората и реално никога не е казал нищо, не съм човек? Ако не се връзвам на хора, които твърдят, че бог говори чрез тях, пак ли не съм човек? Не мислите ли, че е много странно бог да не се появи пред хората и да си каже думата, вместо те да се избиват от "негово име". Би ли допуснал това, ако го има?
47
1
 
1
 
! Отговори
турчин преди 7 години
След 50 год. атеистично възпитание друго не може да се очаква. Човек е вярващия.
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая планета си заминава бавно и сигурно. Дайте да си търсим друга, че взе да пари на петите много вече.
45
0
 
21
 
! Отговори
мйдбц преди 7 години
Скоро ще стане век, откак Ататюрк е забранил многоженството в Турция, направил е реформа на облеклото, обяснявал им е, че закриването на лицето е щуротия и прочие. Сега да назадваме и да се връщаме в Средновековието. И то в България.
44
0
 
3
 
! Отговори
До Наблюдател преди 7 години
Според данните на сайта на НСИ, коефициента мъже/жени за тези на възраст между 15 и 64 години е 1.0224, т.е. на 100 жени се падат по 102,24 мъже, а не е както ти си написал коефициент 0,97. Второ, до около 53-54 години на мъжете, винаги мъжете са повече от жените, които са родени в същата календарна година. После става обратното. Примерно при тези, които са на над 87 години, жените са два пъти повече от мъжете, което според теб и този Али Х., дава право на мъжете над 87 години да имат много жени
43
0
 
6
 
! Отговори
Нещо таквоз преди 7 години
"Някой да й плати и да е вярващ - значи тези хора до скоро не са били вярващи - сега претендират, че са вярващи".Анджак.
42
0
 
3
 
! Отговори
хдн преди 7 години
Многоженството е забранено от закона и "духовната" съпруга няма права пред държавата, тя не може да наследява, да притежава като съпруга и пр., както и децата й. Тук е най-кофти, защото децата не са виновни. Разбира се, бащата би могъл да ги припознае.Общо взето, казусът е по-скоро цивилизационен, отколкото морален, защото да се преструваме, че обществото ни в действителност е моногамно, е щуротия. Не е, връзките са отворени и понякога твърде безразборни, а медиите - направо разюздани.
41
0
 
3
 
! Отговори
До 49 Наблюдател преди 7 години
Смесил си различни възрасти, за да докараш, че този е прав, а то не е така. Вземи примерно мъжете и жените между 1 и 50 години и тогава ми доказвай, че жените били повече от мъжете, когато на 100 жени на възраст между 1 и 49 години вкл., се падат повече от 106 мъже на същата възраст. затова не многоженство трябва, а многомъжство....
40
0
 
4
 
! Отговори
187263 преди 7 години
Забрана трябва да има. Иначе дай да няма забрана за робството, защото няма роби или има само двама-трима, а пък после станали 20-30. Иначе за лицето, че не трябва да се закрива, добре го казва. Да им го каже на тях.
39
4
 
2
 
! Отговори
1223883221 преди 7 години
Исляма няма нищо общо с това. Навсякъде по света мъжете с финансови (и физически) възможности имат повече от една жена. Естествено повечето не си признават и го пазят в тайна защото обществото и медиите ще ги разпъната на кръст. Примерно в западна Европа винаги е било прието заможните да имат поне по няколко любовници. Даже само до преди 1 век повечето лордове и членовете на кралските семейства открито са признавали че имат поне по 4-5 любовници. Разнообразието в секса е хубаво нещо.
38
2
 
6
 
! Отговори
прокто лог преди 7 години
И германския президент Гаук, има две жени. Едната е законна, а другата му е метреса. Защо не пишете за това?
37
1
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
До Факт 45 по официална статистика от последното преброяване и към 2015г. положението е следното:Общо:0.84 мъже/жена (2009) При раждане:1.06 мъже/жена До 15 години:1.05 мъже/жена 15-64 години:0.97 мъже/жена Над 65 години:0.68 мъже/жена така, че е прав, но тази фактология по никакъв начин не оправдава многоженството. Пълно лицемерие целящо оправдание на скрита разюзданост.
36
1
 
8
 
! Отговори
БГ преди 7 години
Тоя на бесилото
35
1
 
29
 
! Отговори
казах преди 7 години
Политологът Огнян Минчев казва: Ислямът е гост, а не домакин в Европа. Аз добавям - и е време да си ходи вече у дома.
34
7
 
4
 
! Отговори
до 41 ????? преди 7 години
"защо например преди 15-ина години нямаше жени с бурки, а се появяват и увеличават откакто се развихри ДАЕШ" Интересна логика. По същата логика аз мога да попитам защо например преди 15-ина нямаше смартфони, а се появяват и увеличават откакто се развихри ДАЕШ? Може би и те да част от пропагандата на ДАЕШ и плащат на хората да ги носят.
33
0
 
18
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Този и лъже, че жените били повече от мъжете. Всъщност жените живеят по-дълго от мъжете и затова в общия брой натежава броя на стариците, но тях малко тепърва ги взимат за жени. При по-младите е обратното - мъжете са повече от жените.Примерно според официалната статистиката в България на 100 жени се падат 108,4 мъже при тези, които са на възраст между 30 и 34 години. Чак след около 54 годишна възраст жените са повече от мъжете.
32
1
 
4
 
! Отговори
ххх преди 7 години
До До 35"ко не е била унищожила ислямската култура в Андалусия Ренесансът в Европа щеше да се случи няколко века по-рано"Много си зле. Ренесансът вече се е "случил" 200 години преди края на реконкистата и близо 300 преди окончателната разправа с мюсюлманите в Испания. Ако имаше такава връзка между исляма и Ренесанса той щеше да се случи някоя арабска страна, а не в Европа.
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
всеки другар с другарки всяка другарка с другари това е комунизма
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 38Не намесвай миналото и кръстоносните походи. Важното е какво се прави и случва сега. Ако гледаме кървавата история на някои държави като Турция примерно, това означава тя незабавно да бъде унищожена с ядрено оръжие. Сега сме 21 век обаче и отживелици и простотии от религиозен характер са ненужни и недопустими.
29
0
 
27
 
! Отговори
????? преди 7 години
Този на снимката да обясни, защо например преди 15-ина години нямаше жени с бурки, а се появяват и увеличават откакто се развихри ДАЕШ? Не било за пари, стига смешки. Млади жени в 21 век, в България, ще се забулват, все едно живеят от векове в Близкия Изток? Като ще се забулват, да си ходят в Саудитска Арабия.