Площадът пред Централна гара – за отдих и култура

Ремонтът на пространството ще струва около 10 млн. лв.
5 май 2016 16:22, Анисия Иванова
26
Площадът пред Централна гара – за отдих и култура
Архив: Булфото

Предстои цялостна реконструкция и преустройство на пространството пред Централната жп гара в столицата с обща площ от 22 дка. Прогнозната цена за ремонта е 8-10 млн.лв. Предпроектното проучване беше представено днес в Столичната община от председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, председателя на комисията по икономика и собственост към съвета Николай Стойнев и ръководството на "Пазари Възраждане" ЕАД.

Герджиков припомни, че след решение на СОС от юли миналата година "Пазари Възраждане" извърши неотложен ремонт на подлеза. В резултат там вече има камери за видеонаблюдение, денонощна охрана, патрул на Общинска полиция, осветление в подлеза.

Още по темата

Подменени са част от настилките, ремонтирани са три асансьора, има осигурен достъп за хората с увреждания, има безплатна обществена тоалетна. Решението на СОС да прехвърли стопанисването на предгаровото пространство е успешно, посочи Герджиков. Дружеството е доказало, че може да управлява добре публични пространства.

По думите на председателя на СОС следващата стъпка е цялостно реконструиране на пространствата в предгаровия площад на улично ниво и под земята. Ще се кандидатства за финансиране по програма "Джесика" чрез Фонда за устойчиво градско развитие на София.

В момента през предгаровия площад преминават на ден около 20 хил. души. Целта е мястото да бъде посещавано от двойно повече хора и да се превърне в пространство за културни събития и отдих.

"Пазари Възраждане" е направило предпроектно проучване на базата на множество анкети с граждани, преминаващи оттам, както и със студенти от УАСГ. Водени са разговори с граждански организации, взето е експертното мнение на НКЖИ, които стопанисват жп гарата, съобщи Герджиков, цитиран от БТА.

В резултат на предпроектното проучване "Пазари Възраждане" предлага броят на търговските обекти, които сега са 93, да бъде намален, както и да има обособена свободна зона за отдих със столове и маси, сцена за културни събития, зона за хранене. Предвижда се пространство за временни тематични пазари, видеостена в източната част на площада и ескалатор откъм бул. "Мария Луиза". Планира се частично покриване на Ротондата.

Резултатите от анкетите показват, че хората искат да има постоянно полицейско присъствие, информационен център, ясни указателни табели, добро осветление в подземната част, паркинг за велосипеди, а от търговските обекти те искат банка, застрахователни офиси и аптека. Проектът предвижда търговските обекти в подземната част да бъдат намалени на половина.

Николай Стойнев посочи, че предстои ръководството на "Пазари Възраждане" да изработи предложение за конкурс за проект, който да бъде разгледан в СОС. След като проектът бъде готов, следва да се кандидатства за финансиране. През следващата година трябва да бъде избран изпълнител на проекта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само 10 милиона за 20 квадрата?!?!?! Аре стига бе ного са малко!!! То нема да има за никой!! Как ше ги делкаме толко малко милионе? Не се излагайте бе! Дайте поне 30 милиончета та да си свършиме убава работа!!
1
2
 
15
 
! Отговори
столичан преди 7 години
Значи ремонта идва по около 500лв на квадрат, кво му плащаш, евтиния. Сигурно ще слагат позлатени плочки хората.