Куриоз: Глоба грози наградени ученици, неплатили данък

Не попълнили данъчна декларация, трябвало да платят по 20 лв
7 май 2016 13:30, Петя Славова
42
Куриоз: Глоба грози наградени ученици, неплатили данък
Снимка: НАП

 Родители на наградени ученици се оказаха данъчни нарушители в поредната нелепа история, родена от чиновнически пропуск и абсурдно законодателство, пише "Сега".

Семействата на трима ученици от столичното 134-то СОУ са заплашени с глоби за неподадени данъчни декларации и невнесен в срок данък, защото децата им са се оказали първенци в конкурс, посветен на 70-годишнината от освобождаването на концентрационния лагер "Аушвиц-Биркенау", и са получили като награда таблети. Година след връчването на отличието семействата им са уведомени, че дължат по 20 лв. данък за наградата и могат да отнесат глоби за недекларирането й. 

За скандалния случай се разбра от сигнал на икономиста Емил Кало, който е дядо на едно наградените деца. Той разказа, че миналата година децата са били приятно изненадани от получените таблети, които не са били обявени в наградния фонд.
 
Близо година по-късно обаче родителите получили писмо от МОН, че трябва да платят 10% данък върху стойността на таблетите и да подадат данъчни декларации. Според Кало писмото дошло на 1 април и част от родителите не са успели да подадат декларации навреме.
 
"От министерството си измиха ръцете за данъците с НАП. Този проблем може да възникне и за класираните на второ място - деца от домове за лишени от родителска грижа, които също получиха предметни награди. Тях кой ще ги защити", попита Кало. 
 
От пресцентъра на министерството на образованието уточниха, че от проблема са засегнати общо 14 деца. Не е ясно на колко от децата родителите са успели да декларират таблетите в данъчната си декларация. Междувременно от Националната агенция за приходите обясниха, че ще търсят начин да не се стига до санкции за недекларираните награди, защото е видно, че има недоразумение. По закон глобата за неподадена в срок декларация е до 500 лв. Невярното деклариране на данък в по-малък размер пък се санкционира с глоба до 1000 лв. 
 
От просветното министерство обясняват, че обичайната практика при връчване на награди на ученици е друга. "Обикновено наред с предметната награда се връчва и парична в малък размер, която да покрие размера на дължимия данък и да няма ощетяване на родителите", обясниха от ведомството.
 
Не е ясно защо в този случай не са дадени допълнителни пари на родителите. Министърът на образованието Меглена Кунева вече е издала заповед на родителите да бъдат отпуснати по 25 лв. парична награда, за да покрият данъка. И в този вариант обаче пак се стига до абсурд - защото и получената парична компенсация трябва да се обложи с данък и родителите ще трябва да платят 2,5 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
45
 
! Отговори
анонимна. преди 7 години
От къде още ще се събират пари за да се пълни хазната?!И какъв ще е стимула за тези деца?!.Срам.Искайте им ДДС и за оценките от изпитите и за тома , че ходят на училище.А циг-те могат и без образование и без конкурси. Те си получават техните " майчини стипендий " без никакви такси и ддс та.
7
1
 
36
 
! Отговори
Кратун преди 7 години
Стойността на тези таблети не е ли под годишния необлагаем минимум? Какъв данък доход?
6
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Идиотска държава ! *** ! *** ! ***! За 5 милиарда данъци взехте ли? За яхтите? За палатите? Предатели и доносници , ама е така на дребно -на децата !
5
0
 
57
 
! Отговори
777 преди 7 години
НАП сигурно са събрали всичко дължимо от ци*аните и са подхванали учениците...
4
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези декларации са по Закона за Доходите на физическите лица.Наградите на децата най-вероятно не се третират като дохот по този закон.От къде на къде родителите им ще плащат данък за тях.Някоя калинка в МНО се е оляла пак. Ама то министерство, дето министър е Кунева какво да се очаква.
3
2
 
47
 
! Отговори
летящата вещица преди 7 години
Бисеров се измъкна с "липса на доказателства", ама тези умни дечица ще трябва да си плащат за стар модел таблети, прашасвали в някой склад:(Е нЕма такава държава...
2
2
 
42
 
! Отговори
Момо преди 7 години
Ако 10% от стойността им е 20лв, значи целия таблет струва 200лв.Кой знае какви *** са им взели...
1
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
направо да връщат таблетите! грозна работа