Врабчетата намаляват, скоро ще изчезнат

Градовете стават все по-непоносима среда за тях
Обновена: 16 май 2016 07:53 | 16 май 2016 07:52,
56
Врабчетата намаляват, скоро ще изчезнат
Снимка: архив Булфото

Популациите на врабчета у нас драстично намаляват. През последните години те са все по-голяма рядкост в градовете и числеността им се топи бързо. Големите населени места се оказват все по-непоносима среда за врабчетата - сред основните причини са намаляващите зелени площи, липсата на места за гнездене и замърсяванията.

"Средата се променя и това пречи на живота им. Зелените площи намаляват, а тези, които остават, са предимно с идеално окосен райграс, обработват се с препарати и това убива насекомите. Врабчетата се хранят с тях в размножителния период и намирането на храна става все по-трудно", обясни експертът Светослав Спасов, цитиран от "Труд".

Той допълни, че заради ремонтираните фасади на сградите стават все по-малко местата за гнездене като пукнатини и дупки. Птиците, които не мигрират, все по-трудно намират семена и друга храна през зимата.

Полските врабчета, които обитават селата, също драстично намаляват заради масовото им обезлюдяване.

”Където няма хора, няма кокошки и други домашни животни, няма и храна за врабчетата. Освен това опустяващите места се населяват с хищници и врабчетата изчезват", обясни още експертът.

По думите му врабчетата са индикатор за състоянието на средата, в която живеем, и намаляването им е показателно, че тя става все по-лоша.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: животхранасредаврабче
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
30
 
! Отговори
Gun преди 7 години
За сметка на това свраки и гарги колкото искаш.
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единствените врабчета - пред гадинката на Етнографския музей- тя е много стара, дори вековна - в пространството - Етгнографски музей - ЦДА - бивш - партиен дом - руска Църква...и тук-таме някое врабче може да мернете пред Кристал от Страната на Военния клуб. В близост донародния театър също се мяркат все още, но са малко....
26
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единствения смислен коментар е на Петков. Тия врани, гарги и гларуси, просто трябва да се понамалят.
25
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе нали *** е добре. Той няма да изчезне докато не ни натовари с още неколко милиарда заеми и не открадне некой и за него.
24
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е само това - появили са се едни едри гълъби станали са като гарвани, нямат страх от хора и се събират на огромин ята - идете пред Кристал и ще видите че съм прав. Тук-таме някое врабче, а също и около градинката на пред бившия Партиен дом, която е вес още естествена....навсякъде другаде озлобени гарвани и гълъби като лешояди, гугутките вече изчезнаха.....
23
0
 
14
 
! Отговори
Гошу преди 7 години
Tова го казах още миналата година на жена ми и дъщеря ми. Че не виждам вече никъде врабчета. 2 месеца дъщерята дебна за врабчета и накрая видяхме...след 2 месеца обаче!
22
0
 
25
 
! Отговори
хахаха преди 7 години
Градинките били поддържани ,ще ме разплачете от смях.
21
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гларусите, гълабите и гаргите са много по адаптивни, те вярно и че са всеядни и даже се ядат едни други, виждал съм как гларус напада и убива гълъб и как ято гарги разкъсват жива една своя побратима с прегазено крило от кола. Но това е природа отцеляват най-адаптивните, а относно гугутките и синигерите по крайните квартали на София все още ги има достатъчно е на близо да има поле с люцерна или друга трева раждаща зърно те са там, на пример Обеля, Банкя
20
3
 
13
 
! Отговори
Пипи преди 7 години
Предлагам да се върне закона, който слещу 10 чифта крака на врани се даваше кубик дърва или нещо подобно. Тия гадни птици завладяха парка Боримечката и сега кьорав врабец няма в квартала. А и загубените "изолаторджии" (или там как се пише тая дума) събориха единственото лястовиче гнездо под балкона ми.
19
2
 
8
 
! Отговори
fsb преди 7 години
До Анонименима гугутки в София - ела в Изток и ще видиш, чувам ги сутрин от мойта стая.
18
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Навремето имаше и гугутки в София. За тези, които незнаят - прилича на гълъб, но е сива. Мъжките имат тънка черна огърлица на врата. Могат да се видят в крайградските зони. Та и те изчезнаха в София. Бяха приятни птици.
17
0
 
24
 
! Отговори
Любител преди 7 години
Снимката е на голям синигер - символ на София.Описание:царство: Animalia Животни тип: Chordata Хордови клас: Aves Птици разред: Passeriformes Врабчоподобни семейство: Paridae Синигерови род: Parus Синигери вид: P. major Голям синигер Научно наименованиеУикивидове Parus majorLinnaeus, 1758
16
0
 
8
 
! Отговори
СД преди 7 години
До ДСсинигер
15
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам кое време е било, ама гугутки в София никога не съм виждал, само в по-малките градове и села.
14
0
 
11
 
! Отговори
До 9 преди 7 години
Как откъде има гларуси в София - езерото в Дружба брат - голям водоем с много риба....
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като дете имаше и много майски бръмбари, сега "йок".Относно статията: селата се обезлюдяват а 3-4 града растат, следователно в селата трябва да им се увеличава популацията.
12
0
 
35
 
! Отговори
Петков преди 7 години
Пълни маниполации и измишльотини ! Причината са враните и грарусите които ядат яйцата и малките им !
11
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно време имаше много гугутки, а сега не си спомням кога последно съм виждал такава.
10
4
 
10
 
! Отговори
oho преди 7 години
До Анонимен,Единственият им недостатък е, че са твърде малки. Гълъбите са по-големи и си заслужават боя.
9
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТО па няма угодия. В града, сградите и градинките били поддържани, та нямало къде да гнездят и насекоми да ядат. На село не се косят поляните, къщите не са поддържани, ама там па кокошки нямало.