Ново менте на пазара: 3 литра мляко + ензим = кило сирене

"Технологичното" сирене развива токсични вещества
Обновена: 17 май 2016 07:11 | 17 май 2016 07:00,
65
Ново менте на пазара: 3 литра мляко + ензим = кило сирене
Снимка: Булфото, архив

Нова измама при сиренето - чрез добавяне на ензима трансглутаминаза се прави килограм сирене само от 3 литра мляко. Истинското бяло саламурено сирене се правя от 5-6 литра

Чрез протеина се прави мрежа, която свързва протеинитe. Така сиренето става твърдо, въпреки че има голямо водно съдържание. За това алармират от "Активни потребители" след проверка  на 36 от най-продаваните марки сирена, пише "24 часа".

За направата на "технологичното сирене" са нужни едва няколко дни.

Българското законодателство забранява употребата на ензима в истинското сирене. Заради повишеното водно съдържание такива продукти крият риск от развитие на патогенни микроорганизми. Понякога образували и токсични вещества.

От "Активни потребители" установяват и други масови нарушения при производството на сирене. Наблюдава се трайна тенденция към увеличаване на водното съдържание в млечния продукт.

От организацията изтъкват, че при теста през 2005 г. е нямало нито един продукт с водно съдържание от повече от 55%. За сметка на това половината от тестваните продукти сега съдържат повече от 60% вода.

Сега в около 15% от анализираните сирена се използват и традиционните методи за фалшификации (влагане на немлечни мазнини).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Се принудих да квася домашно кисело, сега ще се наложи да овладявам и правенето на сирена...
1
20
 
14
 
! Отговори
Gerbisto-reformator преди 7 години
Нека да не спираме прогреса. Важното е че цените намаляват, че на народа е дадено евтино сирене и той е доволен.