Счупен крак в Слънчев бряг ще ви струва 540 лева

От хуманни съображения има тарифи за българи и чужденци
71
Счупен крак в Слънчев бряг ще ви струва 540 лева
Снимка: Булфото, архив

Рекордно високи цени на медицинските услуги в Слънчев бряг смаяха редовите пациенти. 540 лева за гипсиране на крак, 400 лева за гипсова шина на ръка, още толкова за обездвижване на крайник, наместване на фрактура - 200 лева.

Прегледът пък стартира от 80 лева. Тарифите са официални, информира Дарик.

Ценоразписът излезе наяве в публикувано решение на Районния съд в Несебър. То засяга становище на Изпълнителна агенция "Медицински одит”, която е наложила глоба от 1000 лева за нарушение на Закона за здравето на медицински център в курорта.

Здравното заведение е правоприемник на бившата Курортна поликлиника в комплекса, преобразувана в Общинско търговско дружество за извънболнична специализирана медицинска помощ.

Експерти на държавната агенция ревизирали медицинския център, след като пациент се оплакал от високата сума, която трябвало да плати за гипсиране на крак.

Според съда в Несебър, макар пациентът да е платил за оказаната му помощ по ценоразпис, в случая са нарушени икономическите му права. В издадената фактура не е било посочено какви видове дейности са включени в понятието "медицински услуги”, каква е стойността на всяка една от тях и на отделните медикаменти.

"По този начин правото на пациента да разбере основанията за извършеното от него плащане за отделните манипулации, съответстват на утвърдения ценоразпис, дали посочената във фактурата цена не надвишава тяхната стойност и дали е следвало въобще да ги заплаща по силата на закона, при условие, че тези разходи или част от тях следва да се покрият от здравната каса, е нарушено съществено”, посочват магистратите в решението си.

Съдът е намалил наложената санкция на медицинския център от 1000 на 500 лева, тъй като в случая се касае за първо нарушение.

Проблемът с високите такси за прегледи и лечение в Слънчев бряг е на дневен ред от години. Въпреки всичко обаче чужденците признават, че им излиза по-евтино да получат медицински услуги тук, отколкото в родината си.

От хуманни съображения лекарите са въвели разделение в ценовата политика за българи и чужденци. Така например в курорта поставянето на инжекция струва 5 лева за нашенци, докато за западните туристи манипулацията е 10 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За какви такси говорим след като сме здравноосигурени???Поне тук в чужбина е така - всичко се поема от здравната каса освен потребителската такса, даже лекарствата стават безплатни ако се премине границата от 100 евро на година. Плащат се само стоматологични услуги.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 24Истината боли особено когато конуса е влязъл до край. Ако имаш акъл ще го извадиш, ако ли не след него идва ред и на машината. :))))
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бива горе-долу.Мастора фаянсаджия ми искаше 2 000 лв само за труд за около 4 дни работа,да ми налепи плочките в банята и тоалетната.
23
0
 
4
 
! Отговори
Thanks Bio преди 7 години
Ok - darven i jelezen niama na pazara tam. Import.
22
0
 
11
 
! Отговори
капитан Силвър преди 7 години
"Счупен крак в Слънчев бряг ще ви струва 540 лева"Нямам никакво намерение да си купувам счупен крак, нито от Слънчев бряг, нито откъдето и да било. За какво ми е? Още повече, след като струва 540 лева.Дългият Джон Силвър вече си има един такъв.
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 22 знаем русначе гадно ви е на мечо АКОО но само такива плодове имате и това ще ядете
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До df това 200000000 пак добре в русия директно те разстрелват
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От селяндурска лакомия ще загубим за в бъдеще! Подобна участ сполетя българските хранителни складове в Европа. Българските стоки се продават на двойно по-ниски цени в турските складове. По-важно е да се отбележи че си имаме страшно много родолюбиви български бизнесмени които са родени с дълбока мъдрост и проницателност.:))))))
18
0
 
2
 
! Отговори
Ръчни преди 7 години
Ами ръка? Глава? Нормално всичко се плаща, ама да сложат ценоразпис
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 20 на кой си му дотрябвал
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Възможността кракът ми доброволно да стъпи в Слънчев бряг е точно нула.
15
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
таман ще одерем кожата на руските туристи няма само тяхната *** да краде чрез лукойл
14
0
 
10
 
! Отговори
спинозен комар преди 7 години
Хубаво е лятото да бъдеш на море,всичко е наред и купона си тече,никой никъде никъде не може да ме спре,да се чувствам добре.
13
7
 
9
 
! Отговори
df преди 7 години
А счупен крак в САЩ ще ви струва $20,000.00
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми на който му се налага да ходи до Бургас и Варна, може и до Сливен и до Русе.
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе, щото е море. Това е. Там може всичко. Там е България ама е курортна зона и си позволяват всякакви безобразия. Пък и никой не им пречи.
10
0
 
2
 
! Отговори
дядо поп преди 7 години
До 6 Дамян Колев хубаво е ,че си писал името си ако е вярно ама само до тук.............явно е че тея теми ;пазарен капитализъм', 'демокрация' не ти са ясни............а пък кое е справедливо и кое не е , е много сложен казус дето не е решен до днес...........
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По нашето черноморие само такса въздух няма. Работил съм като администратор на Слънчев бряг и направо не е истина за какви абсурдни неща ми се е налагало да таксувам гостите, чак ми беше неудобно от тях.
8
0
 
22
 
! Отговори
Teo преди 7 години
Накратко - за чужденците такива цени са смешни, само ще ви кажа, че преди 3 години получих бъбречна криза в Гармиш-партенкирхен и за четири часа престой, ехограф и система с обезболяващи ми връчиха фактура за 2600 евро. НО! За граждани от ЕС спешната помощ е БЕЗПЛАТНА! Така, че след като си им пратих справка от България, че съм с непрекъснати здравноосигурителни права платих само 10 евро потребителска такса(Да, тъпо, не си бях изкарал здравна карта за чужбина). Нашите са просто мафиоти!
7
4
 
17
 
! Отговори
устат бендер преди 7 години
А колко ще струват на доктора двата счупени крака ,като поиска тези пари