Върви, народе възродени! Честит 24 май!

Като ден на просветата празникът се чества за първи път през 1851 г.
24 май 2016 07:46,
140
Върви, народе възродени! Честит 24 май!
Снимка: Facebook

24 май е Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Денят се отбелязва като църковен празник още през 11 век.

Като ден на просветата празникът се чества за първи път в град Пловдив през 1851 г., когато в епархийското училище "Св. св. Кирил и Методий" по инициатива на Найден Геров се организира празник и ученическо шествие.

Светите братя Кирил и Методий са родени в град Солун. През 855 г. те създават глаголицата - славянската азбука. От 862 г. те се заели да популяризират християнството на славянски език. Солунските братя имали много последователи, които продължили просветителското им дело. Сред тях са Климент, Сава, Горазд, Ангеларий и Наум.

След въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. празникът се чества на 24 май по официалния държавен календар, а по църковния литургичен календар този ден е на датата 11 май.

През 1856 г. Йоаким Груев предлага денят на Кирил и Методий да бъде отбелязван като празник на българските ученици.

През 1892 г. е написан химнът на Деня на българската просвета и култура. Автор на текста на "Върви, народе възродени" е Стоян Михайловски, който го публикува за първи път в списание "Мисъл". През 1901 г. композиторът Панайот Пипков открива стихотворението в учебник и решава да напише музика по него. Химнът включва 14 куплета, от които днес се изпълняват най-често първите шест. Стихотворението е преведено на 21 езика.

За официален празник на България 24 май е обявен с решение на Деветото Народно събрание на 30 март 1990 г. 

Празнично шествие по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост ще започне днес в 10.30 ч. от Археологическия музей и ще завърши пред Националната библиотека "Св.Св. Кирил и Методий", съобщиха от Столичната община.

Организатори са общината и Министерството на образованието и науката.

В 11.00 ч. започва официалната церемония пред паметника на Светите братя Кирил и Методий. Програмата включва тържествен водосвет, изпълнение на хора на Националното музикално училище "Любомир Пипков", участие на деца от 22 СОУ "Г. С. Раковски" и 60 ОУ "Св. Св. Кирил и Методий".

Слова ще произнесат президентът Росен Плевнелиев, кметът на София Йорданка Фандъкова, главният уредник на къща-музей "Иван Вазов" Мирела Иванова.

Водещ на церемонията ще е актьорът Пламен Манасиев. Стихотворението "Аз съм българче" от Иван Вазов ще изпълнят първокласници. Гвардейци ще поднесат венци и цветя от името на официалните лица.

След церемонията в Националната библиотека "Св.Св. Кирил и Методий" може да бъде разгледана изложбата "Благословен с мъдростта", посветена на 1100-годишнината от кончината на Свети Климент Охридски.

Честването на 24 май в Пловдив ще започне с празнична литургия, отслужена от Пловдивския митрополит Николай в храм "Св. Св. Кирил и Методий" на пл. "11 май". Тържествата ще започнат в 10.20 часа на същия площад пред паметника на Светите братя просветители.

В 11.00 часа е началото на празничното шествие към пл. "Стефан Стамболов", където честването ще завърши с празничен концерт на ученици от представителни състави към Общински детски комплекс - Пловдив.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
5
 
2
 
! Отговори
TOP SECRET преди 7 години
Википедия на немски пише че Кирил и Методи имат грътцки произход , само на български пише че са българи
69
1
 
0
 
! Отговори
патриот преди 7 години
Честит празник на всички !
68
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честито на всички българи, независимо от вероизповеданието. Днес е празник за България.
67
1
 
2
 
! Отговори
Ани преди 7 години
Честит празник на всички българи!И на мен,защото днес имам рожден ден.
66
1
 
2
 
! Отговори
До Христофорос преди 7 години
Явно си вещ по история. Защо не ни разкажеш по-подробно как става така че вие се наричате Елини, а останалия свят ви нарича Гърци?
65
3
 
8
 
! Отговори
някой преди 7 години
Честит празник на всички българи !
64
5
 
3
 
! Отговори
капитан Силвър преди 7 години
Посъбрах няколко бисера. Ето ги:- В Женева, изкуфялата кралица може да открие и паметник на Бин Ладен.- Кирил и Методи са Визънтийци родени в Тесалоники Гърция и не знам какво общо имат с нас- По вероятно да е празник в Гърция- Гръцката азбука се нарича Фонетична. Фонетикс са Финикийците- Днес е Ден на Бут Шукар Ромале през Византия до наши дни- В Русия честват 24 май по площадите- през изминалите векове в България се е говорило на гръцки, особенно черковните служби, както и на френски
63
5
 
8
 
! Отговори
българин преди 7 години
Кирил и Методий не са създали кирилицата.
62
11
 
8
 
! Отговори
asd преди 7 години
24-ти май е добър повод да благодарим на Гърция за азбуката си.
61
9
 
6
 
! Отговори
демократ преди 7 години
Не е правилно да се пише "славянска писменост" .Редно е да се пише "българска писменост" В България всички сме българи!!!Няма славяни.
60
8
 
6
 
! Отговори
Исмаил преди 7 години
Върви народе възродени..ха.ха..ха..ха
59
3
 
4
 
! Отговори
Скарлет преди 7 години
Животът действително е колело, и докато в един момент си от едната му страна, то туку се е иэвъртяло и вече си от другата!!! Всяко ново поколение е раэлично от предишните поколения!!! С носталгия си спомням най-светлия праэник на отминалите ученически ГОДИНИ!!!
58
7
 
5
 
! Отговори
БГ Патриот преди 7 години
Познай коя нация е на:222 - място по раждаемост в света6 - място по смъртност в светапоследно място - по продължителност на живота в Европапоследно място по доходи в Европапърво място по корупция - в Европапърво място по нещастие в света106 място по свобода на словото в света1 во място по любов към минитърпредседателя сиСвинете изядоха яйцата , но и умовете ни, Амин!
57
4
 
15
 
! Отговори
Dani преди 7 години
Честит празник, българи!
56
4
 
7
 
! Отговори
един готин преди 7 години
Изключи си Caps lock-a и дай по-спокойно. ;)
55
9
 
4
 
! Отговори
АТАНАСИС ХРИСТОФОРОС преди 7 години
АНИ, ААНИ..ФОНЕТИКА Е ГРЪЦКА ДУМА--ФОНЕМА-ФОНЕТОС !ВТОРО ФИНИКИТЕ ИМА ТРИ ОГРОМНИ РАЗЛИКИ С ГРЪЦКАТА АЗБУКА ! :ПЪРВО ТЯ Е С КОРЕННО ДРУГИ ЗНАЦИ И СИМВОЛИ.ВТОРО ФИНИКИТЕ = СЕМИТИ Я ПИШАТ ОТ ДЯСНО НА ЛЯВОО !!ТРЕТО -- ТОЧНО ФИНИКИСКАТА АЗБУКА НЯМА БУКВИ -- ЗА ЗВУЧНИТЕ ЗВУЦИ - ФОНЕМИ , И ТОВА Е ТОЧНО ЗА РАЗЛИКА ОТ ВЕЛИКАТА ЕЛЛИНСКА АЛФАБЕТА !!!'''ГЪРЦИТЕ СЕ ГОРДЕЯТ С ЧУЖДА ПИСМЕНОСТ''' ???? = *** НА *** ПРЕГЛЕД. И ЗА НЕРВИ !КАКВА ЧУЖДА ПИСМЕНОСТ...*** АННИИ ??
54
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До пенсионеркаААААА браво, сложи им го големия.
53
2
 
3
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Къде се скрихте бе, компютърни нинджи?
52
8
 
8
 
! Отговори
TOP SECRET преди 7 години
Да не забряваме че майчин език на Кирил и Методи е грътцки а освен това са говорели още латински арабски йахуди и славянски , жалко че това не го пише в История на България а ни се налага да четем чужда литература , какво да се прави - Комунистическа му работа
51
2
 
11
 
! Отговори
пенсионерка преди 7 години
Включвам се директно от манифестацията!Патриотизма може да се показва и по друг начин освен писането по форумите.