Тревожно: Оставаме без учители по математика и чужди езици

Все по-малко студенти избират учителската професия
Обновена: 28 май 2016 16:59 | 28 май 2016 10:18, Елка Василева
141
Тревожно: Оставаме без учители по математика и чужди езици
Снимка: архив, Булфото

Оставаме без учители по математика, физика и чужди езици – това показват данни на синдикатите. В момента училищните директори трудно намират преподаватели по тези предмети, показват проучвания на КНСБ.

По данни на Министерството на образованието през следващите 10 г. около 45 000 учители ще навършат пенсионна възраст, пише „Монитор“.

Според промени в Кодекса на труда всеки работодател може да освободи от длъжност служител, навършил пенсионна възраст. Преподавателите, които не са пожелали да излязат в заслужена почивка, ще могат да останат в класната стая, докато се намери заместник.

Все по-малко студенти обаче избират учителската професия. Данни на МОН показват, че през последните 5 г. младежите, избрали да следват педагогика, са намалели с 1/4. Проучване на синдикати обаче показва, че всеки втори учител по диплома изобщо не прекрачва училищния праг.

Статистиката показва, че най-сериозен отлив на студенти има в специалността „Химични технологии“, където за 5 г. обучаващите се за намалели с 36%. С 30 на сто е спаднал броят на кандидат-архитектите, а на студентите по „Електротехника“ и „Машинно инженерство“ с ¼. Тъй като това са професии, за които има дефицит на пазара на труда, тези специалности ще са сред приоритетните, по които студентите ще получават европейски стипендии.

Студентите от 32 специалностите ще могат да кандидатстват за евростипендии. Помощта за успех е в размер на 120 лв. и за нея могат да кандидатстват студенти с успех над „Добър 4“. Тази възможност няма да имат студентите по медицина, право, икономика, психология.

През последните 5 г. кандидат-висшистите по психология са се увеличили с 20%. Броят на студентите по право пък е нараснал с 17 на сто.

„Икономика“ продължава да е сред най-желаните специалности, като от 2010 г. досега обучаващите се в това направление са се увеличили с 4%. Тези специалности обаче не се търсят на пазара на труда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още по темата: МОНстудентиучители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
2
 
! Отговори
До 41 преди 7 години
А те дали ще те удостоят да учиш децата им?
41
9
 
2
 
! Отговори
читател преди 7 години
Националния доход е функция на производителността на обществото. Производителността на труда е функция на образованието. Заплатата на държавните учители е функция на Националния Доход. Остава факта че каквото е качеството на учителите, такива са и възможностите на бюджета.Проблемът на младите учители е че получават заплата в зависимост от образоването, което са дали на учениците техните по-възрастни колеги.А колкото до пенсията на учителя - каквото си посял, такова ще береш.
40
0
 
6
 
! Отговори
до 43 от Неа преди 7 години
Тези които аз познавам , а са 100-тина , нямат служебни телефони , такъв има единствено директора . Някои имат служебни лаптопи , но те не са от мижави бюджет на училището , а от работа по някой проект . Да между друго евро пректите предвиждат купуването на техника за удобство в работата ... Странно нали ?
39
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Някой да знае даскал да е напуснал и да е почнал друга работа?"Аз знам. Напускат и стават преводачи, програмисти, частни учители, асистенти и професори в университети. Стават и доктори и адвокати някои от тях. А тая кльопачка за която говориш, си я купуват сами. И тия служебни телефони, дето си ги измисляш, никой не им ги дава.
38
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 37Говоря реални неща и знам много повече, отлкото си мислиш.Колкото до ***, ако приемем, че е така, както казваш, то е някакво кофти изключение. Всички, които аз познавам си имат служебно ГСМ-че, на което даскалото плаща сметката, дават им ваучери за храна, пари за дрехи, ходят по командировки в цяла Европа и не само, само на работа не ходят... и все рев и все се сравняват със *** и пульо.Да не говорим колко ваканция им се пада на година....
37
3
 
6
 
! Отговори
Неа до 36 преди 7 години
Аха само дето от рано напълнооооо изпушват ...
36
2
 
8
 
! Отговори
До 35 преди 7 години
Аз затова ще ходя учителка по математика в Австрия. Усилено уча немски.
35
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Учителите създават един комплекс че са по-умни от другите защото е лесно да демонстрираш пред деца."Пред кого го създават тоя комплекс? Пред деца, дето и без друго са си по-умни от едно дете? Толкова е нелепо това, което говориш. Просто те е яд на някой учител. Или злобееш, че си бил слаб ученик и се смяташ за недооценен.Докато ги има такива *** като теб, които в училище правят контра на учителите за да саботират учението и развалят дисциплината, до тогава няма да има добро образование.
34
3
 
3
 
! Отговори
Ани преди 7 години
Запознах се с коментарите и у мен възникна един въпрос:А какви са заплатите на учителите в Русия?
33
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой да знае даскал да е напуснал и да е почнал друга работа? Аз щото не знам....Със заплатката, с телефончето, ваучерите за кльопачка, детевите, парите за дрехи кинтата чуква хилядарка от вуле, при тия с повечко стаж. Натискат се на ебаните ***, щото знаят, че са негодни за нищо.
32
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"800 кинта, служебен телефон, ваучери за храна, кинти за дрехи, детеви, и пак реват като вдовици"Майка ми е учителка... 500 лева, брато. Никакъв служебен телефон, никакви ваучери за храна, пари за дрехи са колкото да си купиш веднъж годишно 1 костюмче, "детеви" каквото и да е това, също го няма. Затова, хайде да не си говорим глупости наизуст. Първо, не знаеш нищо за учителите, нито каква е разликата между училищата в различните градове и на различно подчинение. И второ, стреляш в тъмното.
31
15
 
4
 
! Отговори
читател преди 7 години
Учителите създават един комплекс че са по-умни от другите защото е лесно да демонстрираш пред деца. Освен това те са малко натоварени. Имат кратко работно време и дълги отпуски.Това им дава време за нереалистични мечти.Учителките могат да работят допълнително като водят курсове, а като се пенсионират да учат деца по къщите и не само.Дори Министрите не могат да си осигуряват такива доходи. Като им свърши мандата трябва да си потърсят работа. Вземането пари на ръка е корупция и т.н.
30
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЯМА ДАСКАЛИ ЗАЩОТО СА МНОГО ВИСОКИ ЗАПЛАТИТЕ, А ДЕЦАТА НИ СА ТОЛКОВА ВЪЗПИТАНИ ЧЕ ИМ СЪБУВАТ ПАНТАЛОНИТЕ, БИЯТ ГИ, УНИЖАВАТ ГИ, МАМА И ТАТИ ГИ ЦЕЛЯТ С ФЕКАЛИИ- НАЧИНАЕЩА ДЕТСКА УЧИТЕЛКА В АВСТРИЯ- 2005 ЕВРО- СПРАВКА- ОТВОРИ KINDERGARTEN VIENA- ДАЛИ ПЪК НЕ Е ЗАРАДИ ВИСОКИТЕ ПЕНСИИ ОТ 300 ЛЕВА И ГОЛЯМАТА ЗАЩИТА НА ЗАКОНА-"РОДИТЕЛИТЕ ДЪЛЖАТ УВАЖЕНИЕ НА УЧИТЕЛИТЕ"ДА ДЕ АМА КАТО ОТИДА ДА СИ ПЛАТЯ ТОКА И КАЖА УВАЖЕНИЕ- НА ГИШЕТО МИ ИСКАТ ПАРИ, И МИ КАЗВАТ ЧЕ ТАКИВА НЕ ВЪРВЕЛИ ПРИ ТЯХ.
29
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Даскалята и на работа не ходят, вий за пари говорите...Справка - ресурсните даскаля в Сливен....Рев за пари, а никой дори не ходи на работното си място, а институциите спят, щото шефчетата са хора на...който трябва.Дето и да бутнеш - все смърди на гнилоч.
28
3
 
11
 
! Отговори
тапак преди 7 години
що да ставам даскал, когато ще трябва да обучавам зверчета, свикнали да бъдат галени с перце и глезени от детската градина с таблети?защо да уча деца, които нямат нито себеуважение, нито уважават околните?къде са родителите, които възпитават децата си от ранна възраст, вместо да ги оставят да вземат пример от вече изтърваните им батковци, снимащи геройствата си с телефони, чиято цена е колкото обзавеждането,на детска стая? питам и отговор не чакам...
27
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 26800 кинта, служебен телефон, ваучери за храна, кинти за дрехи, детеви, и пак реват като вдовици за ***.Милиционерите вземат като пари също толкова, не им се полагат нито служебни ГСМ-ми, нито ваучери за храна, нито детеви.Претопляш манджа от преди 20 години с тези сравнения, тогава даскалята бяха зле парично , НО ДНЕС НЕ СА!
26
3
 
15
 
! Отговори
SS преди 7 години
нормално ... в нашата фирма имаме само 6 асистетки, все филоложки, бивши учителки .. там заплата 800лв, в частния браш чисто 2100 отделно храна - 60, бензин 120, бонуси: на три месеца половин заплата, огромен соц.пакет, безплатна почивка два пъти годишно ... от МОН какво дават: унижение, никакво бъдеще .... продължавайте все така
25
3
 
4
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
До: номер 22 (Дърт Крейзър)Да, така беше всичко, вярно е това което казваш! Смътно си спомням за американското посолство. Бях чул нещо такова и исках да видя списъка на американското посолство но не си спомням защо не можах да отида да го видя. Като че ли видях отдалече нещо ама беше отдавна.А на тия - платените от центъра в Санкт Петербург които сеят дезинформация мисля че от нормалните българгари никой не им вярва. Прекалено фантастични са техните измислици - било хубаво при соца, дръжки!
24
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Много ги нагушиха с пари, не знам вече даскали ли са това, или сарафи"Ти въобще знаеш ли колко получава един учител??? Виж ако си скапан милиционер дето взима много пари за да седи с ръце в джобовете и да прави мизерии на хората, значи е ясно защо така говориш.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ииии значи