Експерти: Децата да се учат на финансова грамотност!

Родителите да им купят касичка, за да спестяват
1 юни 2016 18:00, Анисия Иванова
5
Експерти: Децата да се учат на финансова грамотност!
Архив: Булфото

Отрано децата да се научат да спестяват пари и да планират разходите си, съветват финансови експерти, цитирани в прессъобщение на една от големите банки у нас. Ако се опитваме да задоволим всяка детска прищявка, е добре да се замислим дали наистина правим нещо добро за децата си, или им даваме лош пример за това да харчат, без да се замислят кое колко струва и каква е стойността на парите, смятат банковите експерти.

В семейството трябва да се поставят основите на финансовата грамотност, родителите трябва да обсъждат с децата си планирането, поемането на риск, разпределянето на парите за покриване на определени нужди в бъдеще.

Добре е детето отрано да разбере, че парите са ограничен ресурс и ако много силно иска нещо, то трябва да си го постави за цел и да спестява.

Родителите трябва да обяснят на децата си, че играчките струват пари и те работят, за да ги спечелят. Още от най-ранна детска възраст в децата трябва да се възпита способността да планират кога и за какво да харчат парите, с които разполагат. Посланието на родителите към децата би трябвало да е "Планирай разходите си и помисли как можеш да спечелиш парите, които искаш да похарчиш", препоръчват още експерти.

Много е важно да се възпита у децата умението да спестяват и да отделят винаги някаква част от получените пари като резерв за бъдещето, когато тези средства могат да им бъдат много по-необходими.

Децата трябва да се научат да работят за парите си, препоръчват от фондация "Инициатива за финансова грамотност", пише БТА.

Много е важно за децата да придобият трудови навици още в най-ранна детска възраст, а не да очакват, че всяко тяхно желание ще бъде задоволено, без те да положат каквито и да било усилия. Добре е децата да разполагат със свой собствен бюджет, който да се научат да разпределят през месеца или седмицата, в зависимост от това кога получават парите си.

Родителите да не забравят да купят на децата си подарък касичка. Тази вещ отрано трябва да присъства в обкръжението на детето, като му се обясни защо е важно да се спестява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
"На Уол Стрийт нито се печатат пари, нито се раздават заеми, нито се извършват измами, там се търгуват акции."С две думи, там се търсят балами желаещи да станат богаташи а чичко Сорос пичелиииии!
3
0
 
0
 
! Отговори
бай Иван преди 7 години
Ба мааму бе, големи експертини бе! Един ги учи на секс, други на финанси, трети на борсови игри и т.н. Па целата стока по пазарището се от зад граница бе!
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До байхуйТи си живия пример за финансова неграмотност! На Уол Стрийт нито се печатат пари, нито се раздават заеми, нито се извършват измами, там се търгуват акции. В тази фондова борса, работят, дебело подчертавам работят предимно борсови посредници и административен персонал - толкова по въпроса.
1
2
 
7
 
! Отговори
Право или екстра? преди 7 години
А дали ще ги начуим учим да разбират, че парите се получават с труд, ако първо кажем:"да разполагат със свой собствен бюджет"Няма такова нещо по презумция, но може да имат и е прекрасно да имат, ако все пак ходят редовно на училище и нямат поне двойки. Трябва да е ясно, че няма "право" на детето на свой бюджет, но има възможност за такъв и родителят преценява ...Бюджета е производно на нещо друго....