Родителският кооператив като форма на качествено образование

Към момента съществуват 15 родителски кооператива в София
1 юни 2016 12:14, Екип на Bloomberg
8
Родителският кооператив като форма на качествено образование
Снимка: Reuters

В основата на демографския проблем в България е усещането за несигурност в хората и страхът да планират бъдеще с деца. Публичните системи в момента не изпълняват достатъчно добре своята роля. Това каза Цвета Бресничка от Асоциация "Родители" в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите й иновациите се раждат в практиката и трябва да се предоставя възможност на хората, които имат смелостта и енергията, да експериментират и създават добри образователни формати както за децата и родителите, така и за цялото общество.

Към момента съществуват около 12-15 родителски кооператива в София, няколко във Варна, Бургас и Пловдив. Родителският кооператив е изключително благодатен формат, в който много родители разпознават качествено образование и успяват да припознаят свои партньори, каза от своя страна Петя Гиева от ФРУД.  

По думите й критериите за учителите, които работят пряко с децата в кооперативите, са доста по-високи в сравнение с повечето детски градини. Всеки родителски кооператив може да изработи собствена финансова рамка стига тя да е устойчива и да осигурява на децата базова среда. Могат да се намерят гъвкави финансови варианти, за да бъде достъпен този формат за повече родители, коментира още тя. 

Вижте повече от видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доколкото знам варицелата не е включена в задължителна ваксинация.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЩЕ СПОДЕЛЯ НЕЩО, КОЕТО СЕ СЛУЧИ НА МОИ ПОЗНАТИ- ТОЙ ЛЕКАР, ТЯ МЕД СЕСТРА- ОТКАЗАХА ВСЯКАКВА ВАКСИНА НА ДЕТЕТО СИ, РОДЕНО КЪСНО И ДОШЛО МЪЧИТЕЛНО, ТА ПУСНАХА ГО НА ДЕТСКА ГРАДИНА, МНОГО СКОРО СЕ РАЗБОЛЯ ОТ ВАРИЦЕЛА, ПРОТЕКЛА НЕТИПИЧНО/КАКВОТО И ДА ЗНАЧИ ТОВА/ И ДЕТЕТО ПОЧИНА. БЕШЕ ОГРОМЕН УДАР И ЗА ДВАМАТА- ГОВОРЯ ЗА СЪБИТИЕ ПРЕДИ 30 ГОДИНИ.
6
0
 
1
 
! Отговори
Родител преди 7 години
До АнонименДецата без ваксини са рискови спрямо останалите. Жалко, че много родители, които имат претенции, че са интелигенти, се оказва, че са неграмотни и опасни за децата си и за обществото. От всезнайковци сме стигнали дотук.
5
2
 
5
 
! Отговори
Sty преди 7 години
Аз говоря като медик,ти говориш като човек чел бгмама 2 дена и превърнал се специалист. На деца без ваксини трябва да се отказват всякакви социални придобивки. Нека хипарите си ги гледат у дома, да си ги образоват у дома и да си работят у дома.
4
0
 
1
 
! Отговори
Гори преди 7 години
Логиката на ваксините е, че разчитат на групов имунитет. За да се поддържа групов имунитет, се смята, че е нужно над 80% от населението да е ваксинирано.
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно нещо не мога да разбера и все се чудя - защо неваксинираните деца не се приемат в детски заведения и се счита, че застрашават здравето на останалите. Нали останалите са ваксинирани - това би трябвало да ги предпази. Ако не е така, то тогава защо се ваксинират изобщо?
2
4
 
5
 
! Отговори
Styгонавра преди 7 години
А ти да не си на процент към някой производител на ваксини? Дупчи си детето с каквото искаш, ти си носиш отговорност за него. За моето дете нося аз отговорност пред закона, така че не ми казвай какво да правя, за да не ти кажа къде да ходиш.
1
2
 
6
 
! Отговори
Sty преди 7 години
Имам наблюдения, че родителите участващи в такива КООП са основно от онази "секта" , която не ваксинира децата си и е опасна за обществото.