Нашенци пробутват метеорити менте

Те твърдят, че предлагат космически тела с извънземен произход
8 юни 2016 07:18,
1
Нашенци пробутват метеорити менте
Снимка: архив, Reuters

Метеорити менте срещу 30 евро парчето продават българи на чужди колекционери, пише "Труд".

Според Кирил Стаменов, председател на Асоциацията на търсачите на самородно злато и метеорити нашенци успели напипат търговска ниша по интернет. Чрез обяви в аукционни сайтове те твърдят, че предлагат космически тела с извънземен произход, докато всъщност това са обикновени минерали.

"Метеоритите са много видове - железни, железно-каменни, каменни. Темата за тях не е много актуална в България, но е актуална в цял свят. Затова нашенци търсят и продават извън нашите граници, но го правят без нужните документи", разказва Стаменов.

Оказва се обаче, че "стоката" се доближа само на външен вид до истинските метеорни тела.

"Не можеш да намериш един магнетит, който прилича на метеорит и да го качиш в eBay за 30-40 евро и когато хората направят анализ, да се окаже, че изгарят с парите", възмущава се Стаменов на българската схема.

За да бъде признато за метеорит едно тяло, то задължително трябва да съдържа желязо, никел над 1% и кобалт. Освен това то преминава през поредица изследвания, сред които и спектрален анализ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Кап Йот преди 7 години
Почти никой не го е направил нарочно- те наистина са мислели,че това са метеорити. У нас няма служба,която да отвори очите на хората и да им даде точна консултация- те предполагат че един камък е метеорит,но научават истината едва когато го продадат- ако успеят разбира се.