500 лв. стигна кръвта на черно

Около 600 души на ден се нуждаят от кръвопреливане
15 юни 2016 07:29, Анисия Иванова
28
500 лв. стигна кръвта на черно
Снимка: Булфото

500 лв. стигна тарифата на черно за банка кръв - 450 мл пред спешните центрове в големите градове. В по-малките населени места по различни данни на пациентски организации и близки на пострадали нелегалната търговия започва от 50, 90 лв. и стига до 250 лв. като масово предлагането е от страна на цигани. Има 100% риск този, който предлага кръв по този начин да скрие инфекция или заболяване, предупреди д-р Николай Андреев, шеф на Националния център по хематология и трансфузиология.

За да се прекъсне тази порочна практика на печелене на пари и изнудване на хората, които имат нужда от кръводаряване, се подготвя промяна в Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането, съобщи той. „Проектът вече е в министерството, за да можем да си кореспондираме между центровете и да обменяме кръв, когато стане някаква напечена ситуация, независимо дали става въпрос за пациент или някаква голяма катастрофа.

Ако дойде пациент от Силистра да се оперира в София, близките му да могат да дарят кръв Силистра, а не да се налага да идват до столицата“, посочи специалистът. Надеждата е законодателната промяна да пресече ситуацията с платените донори, съобщава "Труд".

Около 220 хил. българи годишно имат нужда от кръвопреливане или приблизителни 600 души на ден. За сравнение дарителите на годишна база са близо 170 хил., като отчита спад в броя им в сравнение с 2011 г. Данните изнесе д-р Живка Димитрова, началник отдел „Здравна политика и първа помощ към БЧК по повод Световния ден на кръводарителя – 14 юни.

Дарената кръв се възстановява изцяло след три-четири седмици. Мъжете могат да даряват 5 пъти в една календарна година, а жените четири пъти като интервалът между е не по-малък от 2 месеца. Дарената кръв се изследва за ХИВ, хепатит В, хепатит С, сифилис.

Между 65% и 80% от случаите на кръводаряване у нас са доброволни, останалите - наложителни, което ни поставя на дъното на класацията в Европа.

Нивата на дарена кръв, в която са открити инфекциозни маркери, са най-ниски в сравнение с всички предходни години. Донорите, които са носители на СПИН, са 0,007%, на хепатит С – 0,06% и на сифилис – 0,08%, съобщи д-р Николай Андреев. Най-голяма е честотата на инфекциозните маркери на хепатит В – 0,43%.
Човек сам трябва да се интересува, след като дари кръв, защото кръвта се тестува за СПИН, хепатит В, хепатит С, сифилис.

Има нормативни документи, които разпореждат да уведомим държавните власти, ако открием вируси в дарена кръв, второто е да уведомим личните лекари на всеки един, обясни д-р Андреев.
Всяка диагностицирана с някаква инфекция кръв подлежи на унищожаване. Кръводарителите не трябва да са страдали от заболявания, предавани по кръвен път.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Кръводарител преди 7 години
Редовно давам кръв-поне 3 пъти в годината.Винаги служител на кръвния център се опитва да ме убеди,да я дам за някой "беден,без роднини". Това е големия проблем. Служителя е корумпиран.Питам го: Добре де,нали като съм кръводарител кръвта ми се дава точно на такива,защо да казвам,че е за този който Вие ми казвате?Отговор с половин уста: Става по-бързо.Напише нещо ако Ви стиска за преданите гардове на Митьо,които последната седмица го раздават разпределители пред кръвния център в Бургас.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Задължително всеки здрав българин да дарява веднъж годишно.Не можем да допуснем отново такъв страх какъвто брахме с недостига за наш Митьо.
14
0
 
6
 
! Отговори
Чуденка преди 7 години
Църен гласоподавател да дупчи билет в ГТ няма да видите, но пред центъра за кръводаряване веднага ще ви направи оферта за дарение на кръв.Що ли тъй?
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 21Аз не мисля, че съм мазохист, но няма как да щракнем с пръсти и да заживеем добре. На запад по добрия живот са го постигнали с много труд. Не сме първите и последните българи, нашето поколение ли трябва да е това което ще сложи край на България? Както се казва: "От лошо има и по-лошо"
12
0
 
6
 
! Отговори
коко преди 7 години
а ако нямаш роднини, които да дадат кръв , ще умираме ли???????????????
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 17..Всеки сам си определя съдбата..аз лично не съм мазохист....и затова всеки ден душата ми плаче, защото не мога да избягам.....но всеки човек е различен.....ВСЕКИМУ НЕГОВОТО.... А ВСИЧКО ЗА БОЙКО БОРИСОВ.....ЗА АХМЕД ДОГАН....ЗА СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ...ЗА ЦЯЛАТА КОРУМПИРАНА И ГНУСНА КЛИКА , КОЯТО НИ УПРАВЛЯВА....А НИЕ НЕКА ДА СИ ЧЕШИМ ЕЗИЦИТЕ ПО ФОРУМИТЕ!
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ритъм 9За какво да бягам? Напук на "роми" за изхранване, корумпирани политици и като цяло корумпирана система оставам тук. Да избягам и да храня "ромите" на някоя друга държава все тая е.
9
0
 
5
 
! Отговори
Потребител преди 7 години
Ще почнат да събират данъци и ще изловят бандитите на слънчака. Сега и този закон ще променят. Много са се разбързали нещо, ако така продължават след 300-400 години и ще сме нормална държава.
8
0
 
8
 
! Отговори
само питам преди 7 години
Е добре де, след като кръвта струва 500 лева за 400 мл, защо не се дават легално тези пари, а трябва да се дават нелегално, с риск за всякакви измами?Дали пък някой няма полза от това? И КОЙ ли е този някой???
7
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей гадна нация сме ние българите а после се чудим защо си плащаме за всичко.
6
1
 
24
 
! Отговори
ритъм преди 7 години
След като на богатството на нацията --Митьо Очите ---бе приляно толкова много кръв---без да плаща, колко ли обикновени хора са умряли защото за тях кръвта не е безплатна.Но така и трябва да бъде! Щом обществото смята , че да си мафиот-министър -председател- е допустимо , възможно и похвално...ВСЕКИ НАРОД САМ СИ КОВЕ СЪДБАТА...БЯГАЙТЕ ОТ БГ...МИЛИ ИМИГРАНТИ, НЕКА НОСТАЛГИЯТА НЕ ВИ ЗАБЛУЖДАВА....НЕ СЕ ВРЪЩАЙТЕ--ДОРИ И ЗА ПОЧИВКА!
5
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След 30-те литра за Очите стана дефицитна стока.
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре, щом може на всеки 2 месеца да се дава, депутатите да не се ослушват, а периодично да даряват. И всички министри, барабар с антуража им. И без това плачат за кръвопускане, тяхната кожа...
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Баце да пита за европрограма!
2
1
 
21
 
! Отговори
ined преди 7 години
Страната може и да е на дъното, но след Митьо Очите скоро няма да се отлепи от него колкото и агитационни материали да пускате.
1
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Г-н Очите я изсмука всичката.