"Галъп": Учителите не чувстват подкрепа от обществото

46% от тях вярват в успеха на реформата
16 юни 2016 19:45, Анисия Иванова
6
"Галъп": Учителите не чувстват подкрепа от обществото
Архив: Булфото

46% от учителите вярват, че реформата в образованието, ще помогне за повишаване на престижа на учителската професия, а 39% са на обратното мнение. По-обнадеждени от реформата изглеждат най-младите. Както може и да се очаква, административният персонал също проявява повече лоялност.

Това сочат данни от експресен сондаж, проведен от „Галъп интернешънъл“ сред учители. Анкетата е проведена на 11 и 12 юни чрез стандартизирано телефонно интервю сред 715 учители от различни степени, специалности, учебни заведения и населени места в цялата страна, сред педагогически и административен персонал.

В същото време мнозинство от 60% от запитаните учители свидетелстват, че са готови за работа по новите учебни програми. Огромно мнозинство от 95% подкрепя възможността учителите сами да вземат решения по методите на преподаване. Данните подсказват видимо самоуважение сред учителската общност и увереност в собствената готовност за работа по новите правила. 

Три четвърти от запитаните учители обаче твърдят, че не чувстват подкрепа от страна на обществото.

Ако сред професионалното съсловие смисълът на новия образователен закон постепенно се изяснява, то явно е необходимо още усилие, за да стигне той до по-широката общественост.

Допитването на "Галъп" е част от изследователска програма на Министерството на образованието и науката, която цели получаване на обратна връзка.

Като цяло, идеята за учителски събор се подкрепя. Мнозинство от 85% заявява подкрепа за неговото възстановяване.

Близо две трети от запитаните пък се определят като достатъчно информирани за новия образователен закон. Сред най-младите декларираната запознатост е най-ниска, а сред директорския състав – очаквано най-висока. 

Идеята за реформи по традиция предизвиква боязън, а и негативни асоциации, идващи от цялостния обществено-политически процес. Затова и липсата на ясно мнозинство оптимисти или песимисти не е изненадваща.

Според запитаните посланията на новия образователен закон явно не са достигнали в задоволителна степен до родители и ученици – ако се съди по недвусмислено отрицателните отговори (81%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
22
 
! Отговори
млада учителка преди 7 години
Защо лъжете! Пълна пародия е тази реформа. Нито млади , нито стари са съгласни. Чрез нея НЕ се решават основни проблеми на образованието !
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То отдавна няма нужда от умни и кадърни хора, а от средностатистически консуматори. Само, че вече няма и кой да направи нещо свястно, защото слушаме каквото ни кажат отвън. Малкото области в които имахме нещо като хранително-вкусова и лека промишленост бяха сведени по външен образец, само че повечето европейски производства са в Азия.