Гърция наела 200 гарда срещу работници в Стомана-Перник

Нашенците работили по 36 часа без почивка за 400 лв.
Обновена: 16 юни 2016 22:29 | 16 юни 2016 14:11,
39
Гърция наела 200 гарда срещу работници в Стомана-Перник
Снимка: архив, Bulphoto

Гръцката фирма Виохалко, която има инвестиции в металообработването у нас, е наела 200 частни охранители, за да потуши бунт на работниците в завода "Стомана" в Перник. Това обявиха от БСП и поискаха премиерът Бойко Борисов да се намеси. 

Социалистите разказаха, че недоволството в завода е провокирано от това, че работниците са принудени да работят по 36 часа без прекъсване и получават заплати между 400 и 650 лева. Синдикатите в завода протестират и срещу това, че Стомана-Перник се източва чрез друга фирма в гръцката групировка, а предприятието отдавна е на загуба. 

"Това са въпроси, които би следвало да интересуват премиера, който твърди, че парите в България ще дойдат от събирането на данъците. От работниците в "Стомана" ли? Или от фирмата, която изнася печалбата?", попита депутатът от БСП Валери Жаблянов. 

Социалистите поискаха Агенцията по защита на труда да освободи ръководството си в Перник. Според БСП местната сруктура на агенцията извършвала формални проверки в предприятието, покривали злополуки, които се описвали като битови. 

"Обръщаме се към премиера да бъдат извършени истински проверки", каза Жаблянов. Той допълни, че от 1500 души преди две години сега в предприятието работят 1000 души, а работата е същата. 

"Това е недопустимо, българската държава не трябва да е безучастна", обяви още Жаблянов. Той съобщи, че социалистите ще повдигнат въпроса в пленарна зала към министъра на икономиката и ресорния зам.-министър.   "Ще настояваме заплатите на работниците в металургията да бъдат поне над средните", обяви още соцдепутатът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По бай Тошово време работниците в мините и в металургичните заводи взимаха най-високите заплати в региона. Сега са се съгласили да работят за минималната заплата. Резил!
25
0
 
1
 
! Отговори
БАМИ преди 7 години
Във връзка с изказването на Валери Жаблянов относно условията на труд в Стомана Индъстри АД, гр. Перник, Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ), член на БСК, разпространи отворено писмо, което можете да прочетете на адрес bia-bg/news/view/22218/
24
1
 
4
 
! Отговори
Глей съга преди 7 години
У тоа завод винкеле нема ли?Или тие не са перничани?
23
2
 
15
 
! Отговори
Стар набор преди 7 години
Ако тия 1000 работници вземат по един железен прът, за нула време ще прогонят гърчолята барабар с 200-та им охранители. Само повече СМЕЛОСТ им трябва.
22
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
евроатлантически "инвеститори".
21
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А па една турска фирма за парфюми дава 400 лева на месец без почивен ден без болнични без платена отпуска. Имаме ли контролни органи и профсъюзи или немаме?
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 21 Денонощието има 24 часа?
19
2
 
27
 
! Отговори
пенчо преди 7 години
Същата работа е и в София Мед, завод за преработка на цветни метали на Гара Изкър в София. Компамията майка е една и съща. Щатна заплата 400 лева и с 200 часа извънрвден труд и хората си докарват 1000 лева. Хората се осакатяват, инспекцията по труда идва, констатира и си заминава. Разтрел
18
0
 
20
 
! Отговори
Мунчо преди 7 години
"Агенцията по защита на труда" Глупости, изобщо не е агенция "по защита"! "Вълк да защитава стадото", голям смях! Само в България агенциите за "защита на гражданите..." то какво ли не, са точно обратното! Агенции за закрила на нарушителите и много често на престъпниците!
17
1
 
13
 
! Отговори
gtf преди 7 години
не, държавата не ебезучастна, некое гербаво плашило *** комисионни от гръзката фирма и всичко е скрито-покрито... Почти всички безнаказани престъпления стават с подкрепата на политици - енергоразпределителните дружества правят същото..
16
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като се замисли човек все пак 400 лв за 36 часа работа не са никак малко.Излиза по повече от 10 лв на час. Това е почти като в САЩ. Там заплащането средно е 6 $ на час, което си е коло 10 лв.
15
4
 
7
 
! Отговори
кестени преди 7 години
До Балтонати па, как ще гръмне колегата си Сиртакис или Верифакис заради стоманената им офшорка, по-добре да си мигат по навик в брашното, докато работниците се бият в лафката за кренвирши
14
3
 
26
 
! Отговори
Стомана на загуба? преди 7 години
Резил. Как може толкова магистрали да направим а Стомана-Перник да е на загуба.От къде метал и стомана за виадукти, мантинели и т.н. ? Защо е си ползваме нашата стомана? Едва ли е толкова по-скъпа от гръдска/турската. Дори да е малко по-скъпо, тези пари остават в Българската Икономика и си се въртят межу нас си.
13
3
 
33
 
! Отговори
До 97 преди 7 години
Гаврата им я позволяваме ние самите.Никой не ни е виновен,че дори в собствената си страна се държим като роби.Естествено,че всеки би се възползвал от подобно поведение.Липсата на самочувствие и вяра в собствените ни възможности е нашият най-голям враг.
12
7
 
16
 
! Отговори
пффф преди 7 години
...депутатът от БСП Валери Жаблянов - Най - отвратителния дупетат до момента.
11
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като им е толкова акъла,нека работят 36 часа без прекъсване за 400 лв.на месец.Имаме си хубава българска поговорка за такива случаи и тя гласи:"Ум царува,ум робува,ум патки пасе".
10
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ДемократДали?!! Капитализъм, или поне това което си мислим,че познаваме като такова, има-няма от 150 години преко сили, а робовладелските Египет, Древна Гърция, Картаген и Рим са просъществували близо 2500.Друг въпрос е, че робството не е изчезнало, а само добре прикрито и за пред хората не се споменава публично.
9
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никога , ама НИКОГА не работете в Гръцки фирми . Там са такива ***..оти , че не ми се казва повече . Това не са хора а живо..тни .
8
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Утре ще поискат Боко да им тури и в ред жените и децата!
7
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отивате там, правите проверка колко са заплатите на директорите. Пълен одит! Вдигане заплатите на работниците, гърците ако не го направят да си ходят. Егати взеха и тука да ни експлоатират! Всички които са позволили тази гавра, да бъдат осъдени!