Психолог: При Цвети е имало изчерпване и умора

Всеки втори човек е имал паническа атака
16 юни 2016 13:00, Анисия Иванова
38
Психолог: При Цвети е имало изчерпване и умора
Снимка: Bulgaria On Air

Според психолога Александра Петрова опитът за самоубийство при гимнастичката ни Цветелина Стоянова е следствие на изчерпване и прекалена умора.

"От друга страна, имаме голяма доза самокритичност, страх от неуспех и провал. Целта е станала свръхценна - можеш да се откажеш или да продължиш. Не е лесно да се вземе такова решение и тогава напрежението може да ескалира много бързо", коментира специалистът в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Тя е на мнение, че за да тренираш художествена гимнастика трябва да имаш голяма устойчивост. Изиксват се много комплексни качества. Психологът сподели, че при нея често идват разтревожени родители на деца, които практикуват този спорт.

"Децата стават затворени, самокритични, тревожни. Започва процес с проблеми по отношение на храната. Не могат спокойно да приемат всякакви ситуации, например в училище. Това води до висока тревожност. Въпрос на изтощение и неспособност да се поеме цялото напрежение и интензитет. Има и деца, които нямат тези проблеми, те са по-адаптивни. За тях е по-важно, че те могат, отиват и показват. Въпрос на темперамент е", разясни Александра Петрова.

Тя е на мнение, че близките хора усещат промяната в поведението и посочи симптомите, по които може да се разпознае психическото разтройство: "Започва висока степен на реактивност, има занижен праг на търпимост, постоянно усещане за неудовлетвореност, изолация, избягване на споделяне, нарушен сън за дълго време, рано будене, в което се премислят едни и същи проблеми, нарушаване на навиците на хранене."

Александра Петрова сподели още, че всеки втори или трети човек е имал някаква степен на паническа атака. Според нея има тенденция за връзка между паническата атака и мисълта за самоубийство.

"Тя е много силно емоциално състояние, в което човек се страхува, че ще умре и няма да се справи в средата, в която се намира. Когато много дълго време човек не обръща внимание на умората, се стига до момент, в който изцяло има усещане за безсилие. Стига се до невъзможност за контрол на реакциите. Тогава човек е способен да прекрачи инстинкта си за самосъхранение и да стигне до крайности", уточни специалистът.

Според спортния психолог Атанас Атанасов много е важен цикълът на натоварването. Той обясни, че при плуването и леката атлетика напрежението е по-голямо, а работата на спортния психолог не е само да надъхва състезателите.

"Ако има проблем, който спортният психолог успее да види, трябва да се свърже с клиничен психолог и ако той прецени трябва да се прибегне до психиатър", каза от Брюксел Атанас Атанасов.

Разговорът чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
отчупен камък преди 7 години
Ако блокът в Надежда е много стар може да е падал камък на главата й и да е повлякъл
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Taq e mm tupa
27
1
 
5
 
! Отговори
лекар преди 7 години
Хората които страдат от паник атаки са абсолютно здрави.Много от тях са на отговорни и ръководни длъжности,мениджъри,артисти,политици.Наистина е груба инсинуация тези хора да се свързват с мисли за самоубийства и просто не отговаря на истината.Мисля 4е 4овек наистина трябва да внимава какво говори и трябва да носи отговорност за това което казва
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая какво-казва на вси4ки хора с паник-атаки 4е ще тръгнат да се самоубиват ли?Първо-няма нищо вярно в това!Второ-психолог не може да говори така-той трябва да успокоява пациентите а не да ги стресира.Трето-говори нау4ни неистини защото други диагнози се свързват със самоубийства,но не и паник атаките!Да й се скъса дипломата
25
5
 
8
 
! Отговори
До Психолога преди 7 години
"Започва висока степен на реактивност, има занижен праг на търпимост, постоянно усещане за неудовлетвореност, изолация, избягване на споделяне, нарушен сън за дълго време, рано будене, в което се премислят едни и същи проблеми, нарушаване на навиците на хранене."Аз ги имам същите сиптоми......трябва ли да се съмоубивам само защото съм тираджия?!?! По голяма глупост не съм чувал.
24
1
 
5
 
! Отговори
АНИ преди 7 години
Имала съм паник атаки още като студентка,и така през няколко години от време на време.Общ период-ве4е 30 години.Отдавна съм разбрала от психотерапевт 4е няма нищо опасно в това състояние,то идва за 5-10 минути в които те е страх,може и да се поразтрепериш и си тръгва.Всеки може да го полу4и,вследствие на стреса в ежедневието.Типи4но е за модерното общество.Но пак казвам-нищо страшно няма в това,просто 4овек трябва дае запознат!И За никакви самоубийства не иде ре4-не плашете хората НЕКОМПЕТЕНТНО!
23
0
 
17
 
! Отговори
СТ преди 7 години
До ninaИ аз това исках да попитам?? Кака така някой, с претенции, че е психолог, ще дава наляво - надясно мнение, след като никога не е говорил с това момиче? Хайде спрете се вече!Дано се оправи момичето!
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко ли "специалисти" сега ще се изредят да си правят реклама на чужд гръд, в случая на гърба на чуждото нещастие? Аман от такива. И стига сте се ровичкали в личния живот на това прекрасно момиче! Много сте далеч от него и никога няма да го разберете. Само гадости или най-малкото клюки ще излязат от ровичкането ви.
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази не е никаква психоложка.Няма връзка между пани4еските атаки и мисълта за самоубийство.Ина4е всеки втори-трети,трябва да мисли за самоубийство.паник атаките са типи4ни за натовареното всекидневие на съвременното общество.Те се преодоляват най-добре с йога,спорт и по-спокоен мироглед.А Цвети за жалост не е намерила подходяща и професионална психологи4еска подкрепа в ръковоството на отбора
20
0
 
5
 
! Отговори
Неа до 20 преди 7 години
Одобрявам напълно коментарът Ви . И аз това се зачудих . Може да се изкаже по принцип , но не и конкретно . Просто не е професионално да говориш някакви работи на изуст цитирайки или визирайки определен случай ....
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 14То и без това емиграцията и е единственият шанс за спокойствие след цялата тази дандания. Те журналистите не са хора , в битката за сензации не зачитат никой и нищо.Дано да се оправи!
18
0
 
17
 
! Отговори
nina преди 7 години
И как така един психолог дава мнение относно нечие душевно разстойство,без да е комуникирал със съответниа човек?Преразказ по картинки?
17
0
 
3
 
! Отговори
мерси преди 7 години
Тройна експертиза,следващият
16
0
 
16
 
! Отговори
тцЪ преди 7 години
Добре бе, мама ви д**** смотана, оставете момичето да се възстанови на спокойствие и спрете да си правите реклама на чужд гръб! Като сте толко добри психолози и специалисти, що не установихте навреме, че е била в депресия? Обикновено това състояние не остава скрито. Да сте й помогнали навреме, а не сега да се показвате колко знаете!
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
4 - Напротив, могат.някои хора са по-чувствителни на умора и са склонни да изпадат в депресия в състояние на физическо и/или психическо изтощение.Това, че за ТЕБ умората не е причина за самоубийство не означава нищо, защото всеки човек е различен!
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички се изредиха да казват как тренировъчния режим не бил толкова тежък, че да подтикне към самоубийство.Но никой не се сети за гледната точка - за тях може да не е тежък, но за Цвети? За нея може да е било достатъчно тежко, за да я подтикне към депресия и по-лошо.При такива случаи винаги се фокусираш върху гледната точка на пострадалия - това е златно правило, което мистериозно нашите психолози забравят.
13
2
 
21
 
! Отговори
Васко преди 7 години
Художествена гимнастика - мизерно заплащане, никаква слава и гледаемост, смазващо отношение на съотборничките една към друга и женски интриги, нечовешки труд и тренировки. А единственият шанс за успешен живот е да си намерят или бизнесмен или футболист за мъж. Не ги изтезавайте момичетата а го разтуряйте тоя цирк.
12
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, идва това момиче в Испания. В който и да е клуб ще я вземат като топъл хляб, хората харесват този спорт, много деца спортуват за удоволствие, федерацията е силна, ще си тренира децата, ще научи език, ще запише една спортна педагогика и ще е супер щастлива под слънцето. В България вече и шампионите искат да се самоубият.....
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе да не ти се налага да стигаш до там(независимо от кви обстоятелствата).
10
8
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Бе то при еването понякога има неудовлетвореност, та какво остава за спорта.