Готвили атентат срещу USA посолство след промените

Внесли ракета, намерена била и подходяща площадка
Обновена: 19 юни 2016 14:45 | 19 юни 2016 14:45, Камелия Цветанова
49
Готвили атентат срещу USA посолство след промените
Снимка: Reuters, архив

Терористичен акт се е готвил да удари американското посолство в София в началото на 90-те години, след промените у нас. Това разкри bTV бившият разузнавач генерал Тодор Бояджиев, който по това време е станал първият главен секретар на МВР.

"Имаше случай на подготвен терористичен акт в София и аз като главен секретар бях фокусът, който събра американци, ЦРУ, МОСАД, японско разузнаване, японско контраразузнаване”, посочи той.

"Това беше преди началото на "Пустинна буря”, военната операция срещу Ирак. Тогава се появи ад хок - несъществувала никога преди това група, в която имаше палестинци, араби, японец от японските червени бригади, пари от Латинска Америка от наркокартелите. Все още обаче имаше българско разузнаване и контраразузнаване и беше доловен сигналът, че има такава група, която готви удар в София”, обясни бившият разузнавач.

На въпрос защо точно София е станала мишена, той отговори, че се е оказало, че в България е било по-лесно да бъде организирано.

"В България беше внесена ракета, която трябваше да бъде изстреляна. Беше намерена площадка, апартамент с пряка визуална връзка с американското посолство”, каза още ген. Тодор Бояджиев.

"Българското разузнаване и контраразузнаване доловиха профилактично много преди операцията първите сигнали. Споделихме тогава със службите, които имаха отношение и в София се събраха представители на ЦРУ, МОСАД и японското разузнаване. Бяха предприети съвместни мерки, операцията не се случи. Не сте чули да е гръмнало някакво посолство”, допълни той.

"Не стана обица на ухото на всички тези служби, че се появява черен, терористичен интернационал. Това не беше организация, която да е съществувала десетилетия или години”, отбеляза бившият разузнавач.

"Американците готвят удар срещу Ирак и се намериха представители на различни терористични организации, които се обединиха и създадоха логистика и предпоставки изпреварващо да нанесат удар, за да демонстрират, че Ирак има международна подкрепа, да дадат знак на американците "Не си играйте с оръжие”. Не стана и основната заслуга е на България”, подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЦРУ са подготвили атентат срещу своето посолство в България с пропагандни цели за да нападнат след това Ирак а нашите велики разведки са развалили работата. И се гордеят с това?
41
1
 
2
 
! Отговори
Fokus преди 7 години
Fikus s fantasia...
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
една приказка от българския мистър Бонд
39
6
 
17
 
! Отговори
Асан преди 7 години
жалко че не са ги взривили тези *** поне малка цена за 3 милиона жертви в Ирак
38
7
 
21
 
! Отговори
Интифада преди 7 години
Никой нормален неще терористичното посолство на чи*футите от САЩ да е в България ! Не стига ,че ни изсипваха бомби над Родината през WWII и играчки бомби такива , не стига ,че имат в двора си в София паметник на терористите летци сипали смъртта над нас по онова време а имат очите да се правят на БОиЦИ ЗА СВОБОДА ! *** !
37
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи в България джаскат ракетите директно от Апартаментите по Американските посолства Да не са били Сигнални тез ракетиЩото трудно мога да си представяРакетна установка монтирана на Балкона Тез наште разведки били голяма работа беАпартамента да не е бил пълен с Канарчета Хххххххх
36
1
 
18
 
! Отговори
Сандо преди 7 години
пуснете Лили Иванова да пее на английски - ще има много жертви ви казвам
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименако терористите искат да те взривят, а не пазят - сигурно правиш нещо правилно ;)
34
2
 
19
 
! Отговори
Niki13 преди 7 години
До TOP SECRETВъзродителният процес е неразбираем нихилизъм. Давам за пример една европейска държава , която според всички спазва евроатлантическите ценности - Латвия. там СЕГА забраниха нелатвийските имена. Всеки който се роди в България трябва да носи Българско име. И тека е по европейски и евроатлантически.
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
...na kogo li sa vzeli gotinia apareament....
32
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един път в текста се казва зе нямало Българско разузнаване а после Българското разузнаване пък доловило сигнал за операцията , в тоя момент явно Камелия правила нещо нередно и объркала текста
31
8
 
6
 
! Отговори
TOP SECRET преди 7 години
И колко е достоверна тая Информация , по ли е интересна от Дело Възросителен Процес който благодарение на Доган и ДПС не стигна до Европейския Съд
30
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Одисей е ***.
29
1
 
8
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 7 години
Можеше да направят и втори опит!
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
MOSAD се занимава с американското посолство.. интересно..
27
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе, объркали са плановете на ЦРУ. Един атентат преди войната щеше да им дойде много добре. Щяха да "намерят" иракската връзка. Пък то после им се наложи да измислят хим.оръжие и да се излагат в последствие.
26
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво излиза? Че обученото в "съветски" стил разуанаване в България навремето е имало капацитета да осуетява терористични заплахи от висша степен, а сегашното НАТО-вско освен да подслушва телефони май за нищо друго не го бива. Язък ви за еврофондовете!
25
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имали било някога разузнаване ?!Защо сега няма ли!?Или тия преди са засичали сигнали май само на свързани с тях хора!Червени бригади и терористи!Пък и в София било най лесно да се извърши атентат!Еее,сам не сеща ли се че има едно голямо противоречие!Май и преди е нямало разузнаване!
24
5
 
14
 
! Отговори
Хаха преди 7 години
Тоя генерал няма ли си жена,бе? Пак е забравил хапчетата.
23
8
 
30
 
! Отговори
българина преди 7 години
Да го бяха направили! Сега нямаше да сме най огруханата държава в Ес. Данс ми се занимават какво пишел руснак, а какво казва турския посланик какво правят нпо тата в Кърджали финансирани от Америка срещу България няма значение! На предателите да им умрът децата за коледа! да питат плрвнелиев дали е хубаво. Турция и сащ ни докараха до тук който не го разбрал не е българин