325 хиляди роми – 77,5 % са безработни. Така са решили!

Ако работят то е в строителството, селското стопанство и чистотата
88
325 хиляди роми – 77,5 % са безработни. Така са решили!
Снимка: Булфото, архив

Проблемът с пазара на труда и малцинствата не търпи отлагане на всички нива на управление, коментира пред БНР експертът от КНСБ Диана Найденова.

"В България 325 хиляди души са роми. Техният брой се увеличава и само 22,5% имат заетост. Това е много страшно. 90% от тези 22,5 на сто са с основно и по-ниско образование, 0,5% са със средно и 0,1% са с висше образование", обясни тя.

Според нея има цели семейства, при които от дядото до внука, са безработни. Ромите, ако работят, работят най-вече в три сектори - строителство, селско стопанство и комунални услуги.

"Интересното е, че предлагайки работа на много от ромите, те не желаят да работят, защото с парите, които получават като минимална заплата, почасова ставка, са по-малко от помощите, които получават по различни канали", коментира Найденова.

Според нея трябва да се създадат по-големи възможности за заетост на хората в трудоспособна възраст, а не да получават социални помощи.

"Питат: "Цели 8 часа ли трябва да работя?". Имахме проект за болногледачи, първо ги обучавахме и после стажуват, но идват при мен и ми казват, че не могат повече от един час да работят, други пък приеха обучението като професия и имат по 9-10 професионални курсове, но не са започнали работа след нито един, защото не иска", настоя Найденова.

Тези роми, които наистина търсят работа обаче също имат проблеми, защото не могат да намерят.

Валентин, който живее във врачанско село, обясни, че много пъти е търсил работа по обяви дори и в София, но като го видят, че е ром, му отказват.

"Ромите създават някои проблеми като са безработни, когато крадат и започват да се говорят едни приказки: " "Циганите са крадливо племе", но ние не сме еднакви всички", призна той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
stan преди 6 години
До ЯсенВ българия няма 700 хиляди чиновници. Има 90 хиляди чиновници и 610 хиляди държавни служители - лекари, учители, университетски преподаватели, учени, полицаи, пожарникари, горски. Те не са излишни хора, не слушайте дойчевелето !
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
кви 300к мангсти е? то 2000ната бяха 400к по статистики, а и тогава бяха намалени на половина!!!
56
0
 
3
 
! Отговори
Продълж. на "Из преди 7 години
По-разтропани съседи търсят роднините на покойната, не знам докъде са стигнали,възможно е те да познават някои от тях.Откакто е починала възрастната госпожа, никой не е виждал дъщеря й, не е ясно в жилището ли е или са я отвели някъде.От покойната знаем, че на влог дъщерята има доста пари - това се дължи на продажби, дошли след реституцията. Възрастната съседка беше от такова семейство.Всеки, който е бил в болница знае какъв интерес проявяват някои роми болногледачи към стари заможни пациенти
55
0
 
3
 
! Отговори
Продълж. на “Изводи“ преди 7 години
И после - гръм от ясно небе!Болната била починала! Изобщо не сме разбрали кога са я изнесли. В апартамента вече гъмжи от роми, разпореждат се. На съседите казват, че покойната приписала единия си апартамент на дете на домашната помощница. Друг апартамент й предоставила, за да се разпорежда с него като възнаграждение за това, че ще се грижи за дъщерята на покойната. Всичко това било уредено чрез нотариус, а на опелото не били викали роднини, защото покойната така заръчала преди да почине.
54
0
 
3
 
! Отговори
Продълж. на “Изводи“ преди 7 години
В края на зимата възрастна съседка влезе в болница - интелигентна жена, напълно с ума си. След като я изписаха, разбрахме, че има проблем с придвижването и ще е на легло, но не разбрахме дали това е временно или ще е завинаги. Щяла да й помага приходяща домашна помощница. Информацията даваше дъщеря й, която е с ментални проблеми, но не е неадекватна. Всички виждахме млада ромка, която идваше у тях. Съседки са искали да видят болната, вратата отваряла ромката и казвала Тя сега спи. /Продълж./
53
0
 
9
 
! Отговори
Изводи преди 7 години
1. Системата е сбъркана - не е правилно помощите да осигуряват по-висок доход в сравнение с една заплата!2. Не бива да се дава право на избор - щом може да му се посочи работа, която е в състояние да върши, а той отказва, тогава незабавно да му се спрат помощите!3. Искал да работи само по един час! Защо ли това желание не учудва никого? Просто черта от етнопсихиката им.4. За професията болногледач - от две седмици сме като потресени целия квартал./ Ще продължа .../
52
0
 
2
 
! Отговори
seira преди 7 години
НЕОБХОДИМО Е ДА ПОЛУЧАВАТ ПОМОЩИ САМО МАЙКИТЕ, НАВЪРШИЛИ 18 ГОДИНИ, ПРИ УСЛОВИЕ, ЧЕ ДЕЦАТА ИМ ХОДЯТ НА УЧИЛИЩЕ!!!
51
2
 
4
 
! Отговори
Relaxi преди 7 години
Zna4i da si tarsq nai dobre za jena romka, 4e sled vreme da byda po siguren za men i semeistvoto taka li .d Dokade ni dokara Bg ve4e i s romki shte se jenime i obratnoto male male .d
50
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искате да кажете, че 325 000 са се самоопределили като роми при преброяването, други са декларирали, че са турци или българи. Общо са към 750 000.
49
3
 
4
 
! Отговори
До 53 преди 7 години
И на теб са ти промили мозъка на принципа "Разделяй и владей". Държавният служител е човек като теб - работи нещо и му плащат и то не много. Ти какво всъщност искаш - да няма държавни служители ли? Ами няма такава държава по света. Държавата не може бе държавните служители, а засега друга форма на обществото освен държава не се прилага никъде по света. Винаги може да се иска повече от някой работещ. И аз го искам от работещите в частните фирми, с които съм имал някаква работа, ама не става.
48
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дайте права и работа НА ромите не ги Дискриминирайте те след 20г. Ще са мнозинството
47
3
 
10
 
! Отговори
Ясен преди 7 години
Кога ще прочетем статия за държавния служител в тази държава?Защо никой не споменава,че в България има 440хил.чиновници,които взимат хубави заплати и не работят.Ако направим паралел между чиновника и рома на социални помощи,може да се окаже,че разхода за незаслужени запрати е в пъти по голям.
46
2
 
8
 
! Отговори
До 49 opps преди 7 години
Докато гласувате заедно с тях за такива като ГЕРБ, все така ще става по-лошо, докато изчезнем напълно.
45
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жалко наистина за момчета като това,и аз съм срещала през живота си хора от ромски произход,на които им се работи и учи, но заради лентяйството на целия етнос,хората ги гледат с други очи и може би нормално.Трябва нещо да се направи спешно,какво значи "ама аз 8 часа ли трябва да работя"?!И между другото се отнасяне само за ромите,а за съжаление и за младите българи,които си мислят,че след като завършат веднага ще взимат 2000 и "им било под достойнството"по-малка заплата.Ще гледаме ц***ни и мързе
44
1
 
10
 
! Отговори
opps преди 7 години
Един хубав ден парите за тези ще свършат и тогава нещата ще си дойдат на мястото...И докога ще търпиме да ни смъкват кожите за да си развъждат избиратели!?!?!
43
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Екстраполациите не вървят при тези процеси. Колкото и да не ви се вярва, много преди да станат повече от нас държавата ще се срути - ням как един работещ да издържа 3-4 неработещи. Като сметнете колко са пенсионерите-българи, децата/ученици и студенти/, безработните българи и 100% от ромите накуп, представете си какъв армагедон идва. И няма да е "красиво".
42
0
 
17
 
! Отговори
Учител преди 7 години
През 1962 година бяха 200 000! Колко поколения са минали от тогава. И като имат средно по 6 - 7 деца това означава че са най - малко 700 - 800 000. Но криете бройката, за да не ни плашите. Те скоро ще станат повече от нас.
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тук при нас, помощи се дават само ако отидеш да работиш там, кьдето те прати Sozialamt и това остава в досието ти като тъмно петно и ако си намериш работа - трябва да връщаш взетите пари - имат си закони хората ,и предпочиташ да си работиш ......
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно е все пак колко са? Повечето от тях се самоопределят като турци или българи, но от далеч си личи какви са по произход. По произход те може да са вече и над 2 милиона при това повечето от тях са млади, за разлика от българите. До към 2025 година те ще са над 50% от населението, а около 2040 година, те ще са около 80%. Българите - може би 10% през 2040 година. До това ни доведе демокрацията - факт, колкото и да е неприятен.
39
0
 
19
 
! Отговори
Жоро с моторо преди 7 години
Цифрата е сериозно занижена... Бих казал невярно ниска.