Морската опасност - инфекции, гъбички, обриви...

Дерматологът доц. Жана Казанджиева пред Bulgaria ON AIR
28 юни 2016 18:44, Анисия Иванова
9
Морската опасност - инфекции, гъбички, обриви...
Снимка: Bulgaria On Air

Лятото набира скорост, а оттам и опасностите от плажовете и басейните - изгаряния,  зарази, чревни проблеми. Какви дерматологични проблеми могат да предизвикат водите на басейните?

Първото, което ни дебне са гъбичките, заяви пред Bulgaria ON AIR доц. Жана Казанджиева, дерматолог в Клиника по кожни и венерически болести на УМБАЛ "Александровска". "През последните две години е голяма темата за така наречения микробиом - бактерии, които носим върху себе си и в себе си. Но когато средата стане топла, влажна, както е лятото около басейните, то тогава гъбичките се развиват малко повече и ни причиняват гъбични инфекции", посочи тя.

Най-опасно е винаги до басейните. Там и най-много се изгаря и са най-големи опасностите от инфекции. Другото място е трамплинът.

"Ако пък сме имали непредпазливостта да бъдем в непочистено джакузи, ни дебне опасността от много ситни пъпчици, които се появяват по цялото тяло", казва доц. Казанджиева.

За да избегнем евентуални инфекции, тя съветва да вземам душ веднага след излизане от водата.

Доц. Казанджиева предупреди, че между 11.00 и 15.00 часа слънчевите лъчи са най-опасни и е добре да се пропусне плажът по това време.

"Нека не пренебрегваме слънчевите алергии. Водните капчици са като лупа. Те дават една много голяма възможност на слънцето допълнително да ни изгори", каза още доц. Казанджиева. Тя съветва да се използва задължителна фотозащита 15-20 минути преди излизане на слънце.

"Изгарянето в детска възраст е правопропорционално на риска от рак в по-късна възраст. Децата трябва да бъдат предпазвани с най-високия фактор и защитата им да бъде водоустойчива", настоя доц. Казанджиева.

Ухапванията от пчелите и осите също могат да бъдат много опасни. При едно такова ухапване веднага трябва да се потърси лекарска помощ.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: инфекции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига сте спамили с тея глупости бе !!!
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо ли на Паралия в Гърция няма такива зарази? десет години подред ходя там по 15 дни и няма пъпчици няма крастички няма обриви!!!
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И други опасности сте порпуснали - възможност да ви застрелят, оберат или да ви отровят с храна.Да не забравяме и фирмата с антраксното месо, която освен това произвеждала лед и го разнасяла по половината Черноморие....
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 1Хубавата дрога хубаво нещо ли е ?
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така става след ката са посмели преди баце да се топне и да обяви, че водата става!