Поредното "твърде образно" изказване на Рашидов

Министър и журналист влязоха в медиен спор
Обновена: 6 юли 2016 14:52 | 6 юли 2016 14:07, Петя Славова
24
Поредното "твърде образно" изказване на Рашидов
Снимка: архив, Булфото

Направо невинна изглежда изцепката на министъра на културата Вежди Рашидов, която направи през 2012 г. в ефира на БНТ, пращайки покойната Гена Димитрова да пее в Москва, докато оперната прима почина още през 2005 г.

От същия ефир прозвуча и поредното му, този път писмено обръщение. В официално писмо до телевизията Вежди Рашидов си позволи да води лична война с водещия Георги Ангелов. Текстът бе прочетен в ефир на 4 юли.

Поводът за поредния скандал е предаването "Денят започва с култура" от 30 юни, в което министърът бе обвинен от скулптора проф. Велислав Минеков, че откакто заема поста - от милионер се е превърнал в милиардер, а децата му имат хотел в Австрия.

В така характерния си пиперлив стил Рашидов реши пък да защити наследниците си като заплаши водещия, че можел да говори много по темата на кого "отглеждаме например децата".

Не закъсня и отговорът на БНТ. Държавната телевизия се съгласи, че водещият Георги Ангелов не опонирал тезата на госта и така нарушил "журналистическия стандарт за плурализъм", но все пак се нае да защити журналиста  като припомни на министъра, че не може хора с такава професия да бъдат третирани като "зависими държавни служители".

Министърът си позволи да коментира политиката на държавната медия с думите, че наблюдавал "интересен процес на създаване на условия и предоставяне на екран на хора, които по презумпция обичат да плюят държавата".

Но вместо да се нахвърля срещу медиите, е по-любопитно да си припомни думите на англичанина Енох Пауъл - "Политик, оплакващ се от медиите, е като капитан на кораб, облакващ се от морето".

Но ето, че гневът на Рашидов набра още по-голяма скорост и той посъветва Георги Ангелов "да не иронизира толкова често държавата, на чиято ясла е и неговата заплата".

Всъщност министърът на културата често се изказва доста предизвикателно, а по-късно пише извинения. Такъв бе случаят с хориста на Йоан Кукузел, за чиито си думи Рашидов се разкая, че се "изразил твърде образно".

На личните обвинения на Рашидов се почувства отговорен да се изкаже лично и Георги Ангелов. На страницата си във Facebook журналистът пише, че не се наема да коментира "средновековното самоотъждествяване на управляващ с държава".

Също така Ангелов поясни, че на "всяка засегната страна, ако не присъства в ефир, винаги се предоставя право на отговор", като уточни, че става въпрос за право на отговор, а не на "саморазправа с водещите".

На "умелата хватка - "удар под кръста": "Отглеждаме например децата на някои водещи", Георги Ангелов отговори:  "по време на следването си във Великобритания дъщеря ми работеше от май до октомври 2013 г. в БКИ Лондон (без заплащане), от октомври 2013 г. до юни 2014 г. (на хонорар) и от юни 2014 г. до септември 2015 г. (на щат). След което напусна и си намери друга работа. Припознаването в бащинство над моите деца ми идва малко в повече, макар и този патернализъм да ми е добре познат от близкото минало. Впрочем отговорът на въпроса е друг – тъкмо поради политиките на това и редица предходни правителства две от трите ми дъщери живеят в чужбина!"

На следващото обвинение, журналистът заяви: "Не, министър Рашидов, нищо от "парите за театрите", "средствата за българско кино", "сесиите за книги, за музика, за независим театър", "парите за галерии и библиотеки", "новосъздадените музеи, разкриването на археологически разкопки" не е убягнало от погледа ми. Но от погледа ми, г-н министър, не са убягнали и реформите на реформите в театъра, проблемите на сценичните изкуства, най-високото ДДС за книгата, бутафорните крепости и възстановки, рушащите се паметници на културата".

За финал Ангелов се изуми, че неговата заплата е "на държавна ясла" като попита: "Кой съм аз, та да си въобразявам, че съм свободен журналист, в свободна обществена медия, а не държавен хрантутник на поръчка?"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в превод- всъщност Вежди Рашидов и другите управляващи са с нагласата, че медиите са си техни- те им пускат пари( рекламни договори) и те искат да казват кой какво да говори. И като се намери един единствен човек да излезе малко от утвърдените опорни точки се вдига яко вой. Тези нагли хора не могат даже да си представят какво значи свобода на словото, такова нещо никога не е съществувало, и затова така мрънкат и искат да се саморазправят с всеки неудобен
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Веждане, от БКП насам все те дундуркат ве козел нефелен
11
2
 
7
 
! Отговори
Vangelis Stavros преди 7 години
Явно, след разправата с БНР, сега е ред на БНТ. Цензурата става все по-всеобхватна, а правителството все по-нагло.
10
2
 
7
 
! Отговори
Почетен Мултак преди 7 години
По повод на рождения си ден на 14 декември 1996 Вежди е лично награден от собственика на Мултигруп Илия Павлов с титлата "главен мултак на републиката". Още помня думите му тогава "по-добре мултак отколкото голтак""
9
2
 
6
 
! Отговори
Кинокритик преди 7 години
Вежди ми прилича на Ален Делон преди четиридесет години - егати ти хубавеца беше Делон, егати като мъртвеца сега е Вежди
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изключително неприятен индивид
7
1
 
5
 
! Отговори
Край преди 7 години
Основния талант на Вежди е да прави едни отливки и да им вика изкуство. Това изкуство е най-удобния вариант за пране на пари. купуваш си от чужбина отливка и срещу това едни 100 евра примерно съвсем законно напускат страната. после изкуството можеш да го хвърлиш - на никоой не е нужно.
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кои си е въобразил, че в държавата на МУТРАТА и МУЛТАКА има свобода на словото
5
2
 
15
 
! Отговори
Един преди 7 години
"ВЕЖДИЧКАТА" отново се изказва неподготвен,всеки в бг знае,че е един от най-големите крадци.Толкова пари открадна,а пък за нумизматичните и археологочни ценности да не говорим.Всъщност като всички управляващи герберасти и дупетати.
4
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредното журнале, което си е въобразило, че е хванало Господ за шушлека.
3
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Журналист? Ами! ЖурНаглист.
2
5
 
17
 
! Отговори
Цветанка преди 7 години
БГ-турчин от петата колона!!!
1
3
 
11
 
! Отговори
Kran преди 7 години
Bg medii sa mafia.