BGexit? Невъзможно! 57% от българите ще са против

Вярваме три пъти повече на Брюксел, отколкото в българските интитуции
174
BGexit? Невъзможно! 57% от българите ще са против
Снимка: Reuters, архив

За разлика от англичаните, които на референдум решиха, че напускат ЕС, българите продължават да вярват на Брюксел, показват данните от проучване на Институт "Отворено общество".

Още по темата

57 процента от българите биха гласували за членството на страната ни в ЕС, ако сега има референдум, подобен на този във Великобритания.

24 на сто - биха били против, а 19% - не знаят каква ще бъде позицията им.

Има обаче неблагоприятна тенденция в подкрепата на членството ни в ЕС - тя намалява от близо 70% през 2013 г. до 57 процента през 2016-а, коментира  Марин Лесенски, програмен директор в "Отворено общество".

Увеличава се делът на хората, които искат България да излезе от ЕС - от 14 на 24 на сто през 2016 г., показва проучването.

Българите обаче продължават да имат много високо ниво на доверие в европейските институции - три пъти повече, отколкото в българските, показват още данните.

22% от участвалите в допитването обаче нямат доверие нито на едните, нито на другите.

Според проучването 22 процента биха гласували за партия, която иска излизане от ЕС, а 58% не биха гласували за такава партия.

Според Лесенски след референдума във Великобритания в ЕС ще има консолидация около еврозоната и "Шенген" и той смята, че за България е добре да засили своите усилия за членство.

Според европейско проучване страните членки искат "Шенген" да продължи да съществува. Други данни показват, че ако "Шенген" спре да съществува, загубите ще бъдат около 470 млрд. евро до 2025 година.

"Страните имат различни типове мотивация в подкрепа на "Шенген" като свободното движение на хора, икономическите и търговските отношения", отбеляза още Лесенски.

75% от българите виждат най-голяма полза от членството в ЕС именно в свободното движение на хора, стоки и услуги при средно 55 на сто за ЕС като цяло, посочи още той.

Председателят на парламентарната комисия по външна политика Джема Грозданова смята, че с излизане на Великобритания от ЕС - Съюзът губи балансьора в решенията, които се взимат от страните-основателки.
Тя обаче смята, че в крайна сметка Brexit няма да има.

За българското председателство на ЕС, което трябваше да започне от 1 юли 2018 г., Грозданова посочи, че то вероятно ще бъде изтеглено с шест месеца напред.

Може би ще започне в началото на 2018 година и най-вероятно ще бъде съвместно с Естония и Финландия.

Първоначално се очакваше българското председателство да е през втората половина на годината, но решението на Великобритания да напусне Европейския съюз налага известни размествания в ротационния принцип.

"След България идва Австрия, но, доколкото знам, има редовни парламентарни избори по време на австрийското председателство и затова вероятността да бъдем с Финландия е доста голяма. Предполагам, че основен приоритет на Тройката ще бъде дигитална Европа, което за нас е добре", коментира тя.

Джема Грозданова припомни българската позиция в подкрепа на общите политики за продължаване на интеграционните процеси в Европа.

"За нас е важно единството на ЕС да остане и европейският проект да продължи", каза тя, цитирана от БТА.

Председателят на комисията по външна политика не смята, че в момента темата за членството на България в "Шенген" е на дневен ред. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
3
 
11
 
! Отговори
До 83 преди 7 години
Евразийския съюз далеч не е "попска трапеза"Достатъчно е да видиш стандарта на участниците за да ти стане ясно.
65
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не 57, 97 процента ще са против. Само една шайка русофили мечтатели дето не стават нощ и ден от компютъра искат да се присъединяваме към някакъв въображаем евразийски съюз, нещо което не съществува, нито ще съществува.
64
5
 
9
 
! Отговори
Румбо преди 7 години
Високото доверие в ЕС се дължи най-вече на липсата на представа какво точно вършат евробюрократите!Също като високия рейтинг на КриСталинка.Ако хората имат по-точна представа-процентите ще са доста по-ниски.Има и друго-народът тотално мрази местните политици,за доверие да не говорим.Европейските,като по-далечни(и по-рафинирани) изглеждат приемливи.Иначе напускането на ЕС не е на дневен ред!Това е една полезна като цяло организация.Проблемът е,че напоследък взе да залита в посока която не е добра
63
12
 
13
 
! Отговори
какво е заплащането преди 7 години
По колко рубли се заплаща тук да пиша за излизане от ЕС и НАТО и да ходим в Евразия, че там било по-хубаво? И да щракам минуси също?
62
17
 
13
 
! Отговори
Какво е заплащането? преди 7 години
По колко рубли се плаща тук да пиша за напускане на ЕС и НАТО и да ходим в Евразия, че там било по-хубаво? И да щракам минуси също?
61
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кво става бе русофилчета? Всеки ден квичите за референдум. Ся ко?
60
13
 
10
 
! Отговори
руските трoлчета преди 7 години
искали да излизат от НАТО? А сега де, седнал в Петербург в офиса на Пyтьовите зомбита и вика "искам да изляза от НАТО". Тресе ги тия шизофренията отвсякъде...
59
14
 
6
 
! Отговори
Бг преди 7 години
Дай да проверим, всички роми и турци ще гласуват за оставане, а българите за излизане но всичко ще е на кантар.
58
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЧамодан вокзал Сибир и си излязъл от НАТО и ЕС! Какво търсиш още тук?
57
8
 
23
 
! Отговори
ined преди 7 години
Лъжите на Сорос и "Отровено общество" не ни ги пробутвайте!!!
56
18
 
14
 
! Отговори
ЛЪЖЕТЕ! преди 7 години
До АнонименЕТО ВИ ИСТИНСКИТЕ РЕЗУЛТАТИ!Ако днес в България се провеждаше референдум за членството в ЕС, той би бил спечеленот поддръжниците на ЕС с мнозинство от 71% от всички изразили мнение по въпроса, а излизанеот ЕС биха подкрепили близо 29%.
55
13
 
8
 
! Отговори
Хората са го направи преди 7 години
Ако днес в България се провеждаше референдум за членството в ЕС, той би бил спечеленот поддръжниците на ЕС с мнозинство от 71% от всички изразили мнение по въпроса, а излизанеот ЕС биха подкрепили близо 29%.
54
3
 
13
 
! Отговори
ЛЪЖА! преди 7 години
ЗАЩО ЛЪЖЕТЕ КАТО МОНИКА?ЕТО КАКВО ПИШЕ В ОФИЦИАЛНИЯТ САЙТ НА ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО!Ако днес в България се провеждаше референдум за членството в ЕС, той би бил спечеленот поддръжниците на ЕС с мнозинство от 71% от всички изразили мнение по въпроса, а излизанеот ЕС биха подкрепили близо 29%.
53
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато си богат можеш да напуснеш шайката мизерници с които съдбата те е събрала. Когато си беден, опърпан и ошмулен обаче е добре да си траеш и да се задоволяваш с трохите които ти подхвърлят защото иначе ще умреш от глад. Дори и да се махнем никъде няма да ни поканят на попска трапеза.
52
9
 
10
 
! Отговори
Афанаси преди 7 години
Абе не ми давайте нагласените статистики на "Отровено общество "ами пуснете допитване тука да видим какво ще стане. Аз казвам 80 % за напускане на ЕС и също толкова за членство в ЕАС
51
8
 
2
 
! Отговори
ако не преди 7 години
До Анонимен65се лъжа щатите са федерелна държава а ес не !! хем ако може да получаваме европейски заплати но ако може да работим и крадем по балкански ...и никой да не ни се бърка ..освен това между отделните щати няма такава разлика между БВП каквато има например между България и германия...разлика от 7-8 пъти ....та така за заплатите.
50
6
 
2
 
! Отговори
България преди 7 години
за или против сте България във ЕС
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно в Русия какъв ще е резултата. Колко ще са за напускане и колко за оставане.
48
4
 
8
 
! Отговори
и как преди 7 години
едно излизане ще повиши заплатите,привлече инвеститори и съответно ще намалее безработицата ??
47
5
 
10
 
! Отговори
eho преди 7 години
Какво направи Европа в България? Помогна за съсипване на заводите. Съсипа селското стопанство, като дава субсидии на мутри, които не работят в селското стопанство. Голяма част от българите отишли на запад, вършат слугинската работа и живеят в скъпо платени коптори, тавани, мазета и неподходящи жилища. Унижават се от ниско образованите западняци и позволяват да се смачква самочувствието им. И тн и тн . Нароиха се големи магазини Метро,Лидл, кауфланд, напълнени с некачествени масла, бисквитки ....