Кокошката снася и страда! Суровояд стани – модерно е, нали?

Медик пред Bulgaria ON AIR: Веганството е противопоказно за децата!
12 юли 2016 08:52,
99
Кокошката снася и страда! Суровояд стани – модерно е, нали?
Снимка: flickr

Избрах да съм веган по изцяло етични причини. Не съм съгласен с това да се използват животни за мляко и яйца, те страдат, разказа пред Bulgaria ON AIR веган блогърът Георги Челебиев.

Той е веган от 6-7 години и твърди, че никога не е бил по-здрав. По думите му хората наистина трябва да се поинтересуват за опазването на източниците на важните нутриенти.

Още по темата

"Вегетарианството е най-обобщаващото понятие на един алтернативен модел на хранене, при който се употребява само растителна храна. Веганството е най-ограничителната част от този модел, в който се приема само растителна храна. Има и по-разширени модели на хранене, които прилагат приемането на млечни продукти. А суровоядството е употреба на сурова храна, но това не значи само растителна", обясни в ефир доцент Дамяна Попова.

Челебиев обаче не счита, че веганството е част от вегетарианството, защото се отхвърлят тотално всякакви животински продукти - яйца, мляко, сирене.

"Като всяка една диета има рискове и човек трябва да се подготви добре за това какво трябва да яде, откъде идват важни неща като магнезий, цинк, калций, за да се храни пълноценно", каза той.

Според доц. Попова, ако се вкарват такива модели на хранене, то трябва да има показания за това.

"Лекарите съветваме понякога да се преминава към такъв тип на хранене, обичайно под формата на вегетариански дни, а не постоянно", посочи тя. По думите й има здравни проблеми, които могат да се подпомогнат при такъв тип хранене.

"Има доста голям проблем с животинските белтъчини, който се игнорира. Те намаляват абсорбирането на калций, затова има епидемии от остеопороза във всички държави, където животинските продукти доминират в диетата", твърди Челебиев.

И двамата обаче са на мнение, че веганството е абсолютно противопоказно за децата.

"Това не е модел за хранене в детската и подрастваща възраст, когато има растеж и развитие и са необходими всички нутриенти, всички пълноценни белтъци, които идват с едно разнообразно хранене", категорична е доц. Дамяна Попова.

"Може да се развие анемия, недобро костообразуване, може да бъде заложен рахит, дефицити на много важни витамини, кожни проблеми", изброи тя последствията от един подобен тип хранене при децата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При веганите болестта вегетарианство е в напреднал стадии и трябват спешни мерки за лекуването й.
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От уикипедията (освен храната) ...веганите не използват: изделия от животински произход - кожа, коприна, вълна и др.; пчелен мед продукти с животински компоненти - желатин, глицерин и др.; продукти, които са произведени чрез рафиниране с животински продукти - някои видове захар и пр.; продукти, които са тествани на животни, в т.ч. козметика, тютюн и пр. не подкрепят използването на животни за лов или забавление - циркове, зоопаркове и пр.
49
2
 
7
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Веганството е радикалното вегетарианство. Принципно вегетарианците са психично болни и трябва да се лекуват. Защо са болни питайте Световната здравна организация и спорете с нейните експерти, а не с мен. Моят опит показва, че организма на човека си показва сам какво трябва да яде човек и в какви количества. Трябва само да се вслушаш в тялото си. Лично при мен месото е в доста големи количества,докато мляко спрях да употребявам,вероятно защото истинско мляко вече няма, няма и истински зеленчуци.
48
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 54Разбирам, съвестта все пак се обажда и не подминавате акциите без съотетните емоции.Няма да ви приканвам да погледнете на проблема от друга камбанария - безполезно.Организирайте линч на тия "мръсни вегани".
47
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ха,ха!Чудя се аз, от кои среди ще да е Болния мозък, дето клевети и прави проблеми, без да има и най-малка предпоставка за това?Почувствал се е заплашен, значи - да не се намерят последователи и да му секне кланническия бизнес!!!Не се коси **ьо! Вегетарианците обикновено имат куче или коте купуват месо за тях.Относно радикалните мерки - затвор и наказателна отговорност - МНОГО БОЛНИ ХОРА има, да знаете! Лекувайте се!
46
0
 
6
 
! Отговори
До 55 преди 7 години
Колко спортисти вегани/вегетарианци има, какъв е процента спрямо останалите спортисти? А какви са техните постижения? И според теб тези дали са чисти от към химия?
45
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 53В знак на протест срещу веганския тормоз довечера с баджанака ще утрепаме 2 кокошки (с брадвичката на дръвника) и ще си ги пръжнем в масълце. А краставиците и доматите за салатата обещавам да ги режа по особено жесток начин.
44
0
 
6
 
! Отговори
дзвер преди 7 години
Тея па , веганьовци , намерили как да се правят на интересни ! От скука съвсем ще uзперкат ...
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както знаете има разлика между режима на веганите и вегетарианците.Очевидно по-удачния вариант е вегетарианството за повечето хора.Ако спирате месото защото е модерно - за вас може и да е опасно за здравето и психиката.ВСЕКИ САМ трябва първо да прочете достатъчно по въпроса, да си състави програма съобразена със собствената конституция (вж. източната квалификация на структурата на тялото на всеки индивид) и да взема пред вид куп други неща, за които ще разбере четейки.НЕ Е ЗА ВСЕКИ!
42
1
 
8
 
! Отговори
страдалец преди 7 години
Тъщата и тъста са вегани, ходихме им на гости миналата седмица, поднесоха пържоли от тофу с некаква ананасова салца. Метнали на софрата разни сайдери, викат, знаем зетко, че употребяваш алкохол. Нихната ...., след това 2 часа не можах да изляза от едното място.
41
0
 
5
 
! Отговори
нова дума преди 7 години
Нутриенти се казува вече.Не съставки или съдържание.Тряба да са направят въведения от ингилизки и франчушки в болгарскиот езикь.Да не се излагами пред европата.
40
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей, сектанти , за какво според вас човек има кучешки зъби и очите му са отпред , а не като на овца примерно ? Човекът е най-успешният хищник и като ви чета простотиите мислено благодаря на предците ни , че са се подчинявали на природните закони, а не на някакви измислени псевдо здравословни учения
39
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КикоЯ кажи във вашата добре изчислена веганска диета колко инсектициди, хербициди и фунгициди ти се падат? Който ми разправя че да ям днес домат който вчера е бил напръскан с инсектициди е здравословно, не е добре с главата. И хич не ми говори за "био". половината колеги тук продават "био" и не смят да ядат от това което продават
38
1
 
12
 
! Отговори
до 34 Кико преди 7 години
Не ям всекидневно месо но без него е невъзможно продължително време да работиш физически труд , по някога тежък. Пробвах около 28 дни храна без месо. След първите 10 дена започнах да губя сила. На кря на месеца приличах на " манекен от Бухенвалд " . Не , мерси, казах и не се занимавам по- вече с глупости. Веганите съм сигурен , че използват дрога.
37
1
 
10
 
! Отговори
Халил преди 7 години
До Кико МесиятаКико, обясни ни на нас невежите, по колко пъти на ден трябва да се храня за да достигна примерно 2500 калории на ден, приемайки само растителна храна.И мислиш ли , че е нормално да прекарваш половината си ден в дъвчене на треви и ядки , вместо да свършиш нещо полезно :)
36
1
 
1
 
! Отговори
0т 39 преди 7 години
И още:Вегетарианството без духовна практика, вероятно не би било толкова ефективно относно издръжливост и енергия.Всеки случай е индивидуален - както винаги и всякакви категорични и окончателни етикети и съвети са неуместни.
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
AKO SI OHRANITEL I ZEL DEN SEDISH, MOSHE DA MINESH I NA MARULA S MALKO VODA.
34
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КикоПодкрепям и имам лични наблюдения.Месо не ям от около 22 години - бях на ок. 25.Преди 15ина години работих в чужбина с група българи - месоядни - на ок 11-12 часов работен ден.Познайте кой си вършеше работата, цъфтеше и си пееше (при неблагоприятни условия!!!) и кои се влачеха като парцали и ме ненавиждаха :)))Та, полека с изводите и категоричните оценки. И най-доброто, в некадърни ръце може да се "изкофти"!
33
1
 
9
 
! Отговори
Стоянов преди 7 години
Хайде покажи ми го този издържлив веган....... Аз съм на вм нвх т.е. Ям 60% мазина 25% протеин и 10/15% въглехидрати. И мога да ти кажа, че с удоволствие ще си премеря силите с тези невероятно силни вегани на какъвто искаш спорт. Само разбира се без професионалисти, защото и аз не съм такъв а тренирам за здраве. Може би ти си този веган?
32
0
 
6
 
! Отговори
до 35 преди 7 години
Супер меню. Браво.