Стимул за работещите майки - 50% от обезщетението

Парите ще се дават, ако се върнете на работа след раждането
39
Стимул за работещите майки - 50% от обезщетението
Снимка: архив, БулФото

Да се стимулират работещите майки, ако те се върнат на работа преди детето да е навършило една година, предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване.

Тогава те ще получават допълнителни 50 процента от обезщетението за майчинство до навършване на 12 месеца на детето, обяви социалният министър Зорница Русинова.

Още по темата

Министърът информира, че е започнала работа по промени в Закона за насърчаване на заетостта, сред които е уреждането на възможността представители на Агенцията по заетостта, областните управители, общините и местни работодатели, синдикати на всеки 6 месеца да подготвят по методология на социалното министерство прогнози за нуждите от работна ръка по сектори, браншове и региони. Очаква се тази инициатива да започне това лято, като ефектът ще се усети следващата година, предаде БТА.

Освен това Русинова съобщи, че с промените в закона ще може да се стимулира мобилността на работещите и на тези, които са регистрирани в бюрата по труда, когато те си намерят работа в населено място, отдалечено над 50 километра от родното им. Тогава те ще получават през първата година до 200 лева за наем, детска градина, режийни разходи. Условието е хората да са на постоянно работно място. Към момента е заявен интерес от около 1000 безработни. Парите ще достъпни след приемането на законовите промени в НС и те ще се заложат в Националния план по заетостта за следващата година.

Анализ на изпълнението на Националния план за действие по заетостта показва възможност за преразпределение на спестени 2 млн. лева към проекта "Красива България". Средства ще има за проекти за осигуряване на достъп за хора с увреждания в обществените сгради, съобщи на пресконференция социалният министър.

Общините, областните управители и централната администрация ще могат да кандидатстват с проекти между 30 000 и 170 000 лева за подобряване на достъпната среда. Предвижда се пет на сто да е съфинансирането по тези проекти, ако бъде предложено по-високо, съответният проект получава по-висок брой точки и се класира по-напред в списъка.

По "Красива България" ще има възможност и за финансиране на проекти за детски кътове, ясли и занимални в публични сгради, като те могат варират между 20 000 и 70 000 лева и се очаква да бъдат подкрепени между 30 и 70 проекта. От днес започва набирането им, като крайният срок е един месец.

Министърът обяви, че се планира подкрепа на част от младежите и децата в домовете за деца, лишени от родителски грижи, където в момента са настанени 653 деца. В 15 дома не са могли да организират детски лагери и затова с бюджет от 100 000 лева ще бъде осигурена възможността 325 деца да заминат за седмица на море или планина през лятото, като те ще бъдат придружавани от 53-ма възпитатели.

По повод медийна информация за инцидент в Центъра за настаняване на деца с увреждания в Шумен министърът заяви, че е недопустимо да има агресия в домовете. Тя информира, че цялата система е ангажирана със случая. Проведена е среща с прокуратурата и МВР, сезирани са контролните органи и има насрочена медицинска експертиза за това дали е имало насилие над детето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: МТСПЗорница Русинова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно днес имаше статия по темата в друг сайт и си го казват много точно- никой не те кара да се върнеш толкова рано, не е задължително, ако искаш и до 30 си гледай "детето". Добра възможност е, каквото и да си говорим, ако има кой да ти помага с отглеждането си е чист мързел да не се възползваш.
34
0
 
0
 
! Отговори
лилипут преди 7 години
До Анонимен 34Тогава за какво ни е държава по тая логика и защо и е да се занимава с демографския проблем, защо ни е да плащаме данъци и много други такива въпроси?Родителите знаят каква мъка е гледането на деца със сегашните привилегии, а си представям ако стане като в САЩ - 2 месеца майчинство и после ако искаш гледай ако искаш се връщаш на работа. Иначе теоретично всичко е възможно.
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблема е в начина на работа, по света хората работят от вкъщи, има гъвкаво раб. време, почасово и човек може да балансира, у нас от 9 до 18 и това е. Само в БГ има тази простотия след първата година да прехвърляш на роднина майчинството, ако искаш. Това е някакъв абсурд, работиш и се чудиш как да излъжеш системата.
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напротив, не трябва да има никакви стимули за нищо, затова сега сме на този хал с ромите! Да имаш дете и да решиш да го отглеждаш и възпитаваш автоматично означава, че поемаш цялата отговорност, и нито държавата, нито работодателите са длъжни да те заместват в това.
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отказах се да гоня кариера и бях в майчинство до 3 год възраст на децата си. Това са най- хубавите години от живота ми и не бих ги заменила с нищо. Има значение кой гледа и възпитава децата!!!! Първите години отдадени на децата се връщат многократно в живота. Ако отглеждаме децата си с много любов и внимание няма да ставаме свидетели на толкова много насилие и агресия у подрастващите!!!
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До как е в Израел ?Така всичко е ок с това, което казваш, така е в САЩ, подобно е да речем и в Канада, но за тук пак ще се получи от краката за главата. Държавата, за да има успех с демографския проблем трябва да дава повече отколкото да изисква от потенциалните родители, трябва да се премахне етническата "професия" майка с ценз или някаква финансова мярка и в крайна сметка трябва да има инфраструктура и законови рамки за бебешки ясли, градини, кооперативи и др.Дете се гледа с любов и желание.
29
1
 
2
 
! Отговори
как е в Израел ? преди 7 години
В Израел майчинтвото е само 3 месеца и нито ден повече. Ако майката прави кариера, иска да работи и печели дава бебето на бебешка ясла. Почти всеки жилищен блок в младежките квартали има минимум 2 апартамента в които се приемат от 4 до 6 бебета за гледане. Собственичките на бебешки ясли задължително имат помощничка. За едно бебе се плаща 1/3 от средната заплата на страната. Днес в бебе-яслите поставят и камери така че родителите от телефона наблюдават какво става с бебето Хората имат закони
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименДетето се нуждае повече от внимание, търпение и любов много повече от пари.По-добре количката и дрешките да са старички но да получи любовта и търпението на родителите.Майки, отделяйте по-малко пари за детето, но повече време и търпение.
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименДетето се нуждае повече от внимание, търпение и любов много повече от пари.По-добре количката и дрешките да са старички но да получи любовта и търпението на родителите.Майки, отделяйте по-малко пари за детето, но повече време и търпение.
26
0
 
1
 
! Отговори
Shame! преди 7 години
Тотално сбъркана политика, сбъркана ценностна система в тази нация! Трябва да се насърчават и подпомагат финансово точно майките, които са решили да се посветят на децата си поне до 3год. им възраст защото точно тези години са най -важните в израстването на едно дете и майката трябва да е неотлъчно до него и да му дава любов и усещане за сигурност. В яслите детето се откъсва от родителите и се травмира психиката му. Но явно човек трябва да има чувства за да проумее това, а тези които вземат такива антихуманни решения очевидно са безчувствени. О,забравих, че не сме социална държава...
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Понеже заплатите са много големи направо ме навиха да си оставя детето , всъщност не знам къде, защото ясли няма, баби няма, пари за детегледачка няма!?!!!! След наколко годи ни ще бъдем: 2 млн. Българи, 3 млн. малцинства, но имаче сме България!!'!! Ето това се казва стимул за естествен прираст! А групите в детските ясли са около 30 дечица и им е много хубава и уютно! Страхотно е за тяхното емоц. израстване. В училище е същото 31 дечица в една стая!!!!!! Много е сспокойно и уютно!
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не бих родила дете, ако няма да мога да му се радвам и да му дам нужното внимание и грижи, които природата ни е отредила , като това да бъдеш майка! Всеки ден сме свидетели на насилие върху деца , за което сме виновни ние възрастните. Днес подадох документи за детски и трябва да предоставя на социалните куп документи. Интересно ми е ромките какви документи представят? За завършен клас, ваксини?
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А кой ще гледа бебето? Кой ще дава любов на тези малки същества, които имат нужда именно от грижи и ласки! Вечер мама, като се прибере от работа изморена кой ще й поеме нощната смяна с бебето, което се буди по 6-7 пъти на нощ? Или ще го бием на почивки, защото ни пречи да се наспим? Управниците са ни ***, но те нямат право да ни правят лоши и безотговорни родители!!!! Една детегледачка е мин. 500 лева и къде излиза сметката? А в градината децата боледуват много и кой ще те търпи да взимаш
22
0
 
12
 
! Отговори
До Бибси преди 7 години
Да ти разкажа нещо. Преди десетина години, докато моя 30-годишна близка с научна степен се напъвала да роди първото си дете в неописуеми болки, из залата се разхождала бременна 20-годишна ромка, не искала да легне. След малко се хванала за радиатора, казала Ъъъъх и, приклякайки, изкарала на бял свят своето ЧЕТВЪРТО дете!И ще поясня. Онази моя позната се реши да роди на 30 г., след като с мъжа й наследиха гарсониера и я много находчиво преработиха в двустаен (това е друга, смешна история)
21
0
 
12
 
! Отговори
До Един Българин преди 7 години
Държавата най-напред трябва да озапти безконтролните раждания сред онези, които в Унгария дипломатично биват назовавани неградивни членове на обществото.Що се отнася до стимулирането на останалите, напълно те подкрепям. Но за да не ни обвинят в расизъм, предлагам да се прилага образователен ценз, както в Сингапур - там стимулите са най-високите в света, но се дават само на онези семейства, в които поне единият родител е завършил университет.У нас такъв критерий нека да е средното образование
20
0
 
6
 
! Отговори
1 преди 7 години
До Анонимен-18,естествено само за тях,допълвам,трябва и да се закрият социалните домове,и тогава ще видим непълнолетни родили деца,къде ще ги оставят,а сега е лесно ,родят и ги оставят в родилното,след това държавата ги взема,и започва да се грижи за тях естествено ,само материално,за детето 360лв.за приемната майка 460лв.а за нашите деца увеличение с 2лв.детски надбавки.
19
0
 
11
 
! Отговори
Бибси преди 7 години
А що не предложат на ромките да си намерят работа,вместо да раждат деца,някъде бях чула,че еднократната помощ за раждане на дете която взима една ромка е повече,от колкото една българка!И питам,ако е вярно това,да не би различно да ги е боляло или пък по друг начин са се напъвали докато раждат,защото колкото аз съм майка толкова и те!Та остава и майките да се връщат на работа след раждане,за да може да финансираме !
18
3
 
3
 
! Отговори
Тъжни родни картинки преди 7 години
До Анонимен 8Пропуснал си нещо много важно. Тези, които описваш, са яростни боркини за правото да им се разреши да заголват гръд на всякакви обществени места и да си кърмят децата, защото помещенията за кърмене, изградени в обществените сгради им се струват неуютни.Така че, докато едни майки работят, а тези се мотаят, трябва да им бъде гарантирано и това право!
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 1Подкрепям те, но само ако предложението ти важи за работещи или учещи пълнолетни жени с минимум средно образование.
16
2
 
6
 
! Отговори
До БДФ преди 7 години
Затова предлагам:Ако неосигурявана, неработеща и неучеща жена роди повече от едно дете от неизвестен баща или от мъж, който е също като нея малограмотен, неработещ и социално слаб, да бъде санкционирана за всяко дете, освен за първото с по 10 000 лв глоба, които да отработи. Също така, да не получава платено майчинство, нито детски надбавки за повече от едно дете.Неработещ, неосигуряван мъж, създал повече от 1 дете, да се глобява с по 10 000 лв за всяко дете след първото и да отработва глобите