Шпионинът Димитров към шпионина Местан: За Гинес сме!

Нямал картонче за вербовката му, но можел да намали иска с научни тези
Обновена: 13 юли 2016 21:10 | 13 юли 2016 21:02, Веселина Йорданова
270
Шпионинът Димитров към шпионина Местан: За Гинес сме!
Снимка: архив, БулФото

Директорът на НИМ проф. Божидар Димитров разясни, че е нарекъл лидера на ДОСТ Лютви Местан "турски шпионин" заради опита си като "български шпионин".

По-рано Местан обяви, че го съди за клевета за символичната сума от 681 лева - като годината на основаването на българската държава.

Божидар Димитров смята, че ако съдът даде ход на делото, най-вероятно ще бъде осъден.

"Нямам доказателство, тоест картонче за вербовката на Местан, нито подписана декларация, че той се съгласява да работи за турските разузнавателни служби. Турската разузнавателна служба, както и всяка друга, с изключение на българската, не публикува документите на своите сътрудници, дори да са минали десетки години от вербовката им", коментира шефът на НИМ в интервю за "Фокус".

Още по темата
Той допълни, че отсъдил, че Местан е шпионин на база на своя опит на български шпионин и посочи като аргумент това, че когато в един момент бившият лидер на ДПС е решил, че "става напечено" около него, е избягал в турското посолство.

"Така се препоръчва на всеки шпионин, на който му стане много напечено - да бяга да се крие, български шпионин в българското посолство и т. н. Но това е индиректно сведение и Местан винаги може да каже, че е отишъл да пие кафе там със своя приятел турския посланик и май, че е казал нещо такова“, коментира Божидар Димитров.

По отношение на сумата на иска, шефът на НИМ посочи, че е доказал със свои научни разработки, че България е създадена като държава през 632 година от хан Кубрат.

"И това е една възможност да намаля стойността на иска с цели 50 лева. Ако експерти, привлечени като свидетели, докажат тезата на проф. Георги Бакалов, че България е създадена 157 година, то тогава стойността на иска ще падне до съвсем малко и ще мога да го платя. С това, надявам се, ще мога да помогна на новата партия, която предполагам скоро няма да получава финансиране от турската държава, тъй като ще стане безинтересна на турското разузнаване, когато на следващите парламентарни избори не премине бариерата от 4%", обясни историкът.

По думите му в светлината на подобряващите се много бързо руско-турски отношения партията на Местан става "още по-излишна".

"Що се отнася до възможността да попаднем в Книгата на Гинес чрез факта, че един бивш български шпионин осъжда друг български шпионин - мисля, че това е много интересно, но все пак бих посъветвал г-н Местан да не сменя така често принадлежността си към една или друга служба. Всеизвестно е, че двойните агенти, да не говорим за тройните, нямат дълъг живот. Имам предвид, разбира се, политически живот в случая, а не физически, да не помисли да ме обвинява и за физическа заплаха", посочи шефът на НИМ.

Божидар Димитров предложи политикът да декларира освен евроатлантически, и "тихоокеански ценности" - за да се види партията му интересна на САЩ и да поемат издръжката ѝ.

Шефът на НИМ препоръча на Лютви Местан, ако спечели делото, да внесе парите в сдружението, което реставрира Голямата базилика в Плиска в момента, "разрушена от прадедите на господин Местан".

"С това ще покаже, че той се извинява за допуснатите исторически престъпления в началото на 15-ти век от неговите прадеди и иска те да бъдат макар и частично поправени", коментира Божидар Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още по темата: Божидар ДимитровНИМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боже, може ли такава глупост. Език мой, враг мой! Който се сродява с езика си, се сродява със сатаната...
37
2
 
34
 
! Отговори
Брав0 преди 7 години
Брав0 на Божи.дар. Димитр0в!!!!! Д0бре г0 е ка3ал.
36
6
 
34
 
! Отговори
турчина преди 7 години
Много сте черни и космати. Мязате на арменци. Да не се окажете арменци, че много "обичаме" арменците.
35
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво може да мине през съда и какво не няма никакво значение. Поведението му, действията му, срещите му с Ердоган. ОчевАдно е и е ясно за всеки българин. *** на турското праеителство отвсякъде. Това, което той прави в никоя държава не би се допуснало и отдавна да е изгонен.
34
2
 
33
 
! Отговори
mm преди 7 години
mnogo e pravoigalnik
33
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На всички посланици една от работите им е да се срещат с политици. Нали не смяташ, че всички срещнали се с даден посланик са шпиони на съответната държава. Несъмнено резидентурата на всяко чуждо разузнаване се помещава в посолството, но мнооого рядко посланикът е резидента. Това, че някой се е срещал с даден посланик и следователно е шпионин няма да мине в нито един съд. Няма да мине и като мисъл в никоя трезвомислещ глава.
32
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Местан може да бие някого само по безочие и нахалство. Типично пи турски.
31
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За това, че Местан е турски шпионин две мнения няма и вече всички разбраха. Ако се съберат всичките доказатекства ше излезе доста дебела папка. Ами само фиестите му из България рамо до рамо с турския посланик какво са? Но най-удобно е да се направиш на обиден и да дадеш Божо на съд. Не че след това някой ще повярва на Местанчо. Пак си е същият предател.
30
1
 
38
 
! Отговори
PD преди 7 години
Съдебната система отдавна не е критерии за истина и справедливост, така че няма никакво значение какво ще отсъди. И на малките деца вече е ясно чий интереси защитава Местан. А най интересното е, че български депутати в европейския парламент от ДПС правят същото. И интересното в тази ситуация е че етнически турци, избрани с квотата на Германия, защитават интересите на държавата която представляват. Но изсметкярин е българско определение, на особен вид безродник, което немския турчин не познава.
29
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе професорите на колко ги пенсионират? Тоя не е ли просрочил вече? Яко изтърва масло.
28
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз ще съдя Божо за всичките лъжи написани в книгите му. Сигурен съм, че не може да ги докаже в съда. Чудя се само за сумата, мисля си за едни 0,01лв. Мисля, че това му е цената с малко горница, няма как да разцепим стотинката.
27
2
 
35
 
! Отговори
Азер Гъзаев преди 7 години
Агент до агента! А аамееет дуган,наречен от милиционера Бб,най -големият политик!??? Нещо дпс атака и др.Рускашки партийки ни заробват със заеми и енергетика! Аман,от К...урви и предатели!
26
17
 
38
 
! Отговори
самозван професор преди 7 години
Простия професор пак се изходи..ха.ха. Местан го бие по ум и интилигентност
25
5
 
40
 
! Отговори
Имхотеп преди 7 години
Зa шпионин се изисквaт обрaзовaние,кaчествa и т.н,a Местaн е просто ***,имa голямa еaзликa !
24
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв шпионин, бе?Хората изпращат шпиони в държави, които се защитават от шпиони! Държави, които контраразузнаване, служби и т.н. В такива държави се пращат разни Джеймс Бондовци, които се крият, пазят се и шпионират.В България за какво да пращаш шпионин, като можеш съвсем легално да пратиш политик?
23
3
 
40
 
! Отговори
Имхотеп преди 7 години
Кaкви бългaрски тaйни служби бе,ние почти държaвa нямaме,той зa тaйни служби ми говори !
22
2
 
38
 
! Отговори
Имхотеп преди 7 години
Aбе Вaсилев,ти нaтурaлен турчин ли беше,или турчеещ се ром от Столипиново ?
21
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
24,като теб, нали?
20
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И това *** се подвизава като историк и шеф на Националния музей!!!!??? Но щом имаме банкянска тиква за премиер всичко е възможно.
19
0
 
38
 
! Отговори
Имхотеп преди 7 години
A Вaсилев,вие турците се зaщитaвaте,товa е ясно !