Българи, не пътувайте в Турция, съветва МВнР

Тези пък, които са там, да избягват оживените места
20 юли 2016 15:37, Елка Василева
10
Българи, не пътувайте в Турция, съветва МВнР
Снимка: Reuters

Във връзка с напрегнатата ситуация в Турция Министерството на външните работи излезе с предупреждение към българите, намиращи се в съседната ни страна, да избягват да посещават оживени места в големите градове там.

Обстановката в Република Турция остава нестабилна, се посочва в съобщение на пресцентъра на МВнР.

На територията на цялата страна се провеждат серия от операции на турските сили за сигурност, вследствие на които може да се очаква ескалиране на напрежението и да се генерират заплахи за физическата сигурност на гражданите. Същевременно на много места се организират масови обществени мероприятия като митинги и протестни шествия. Нивото на риска остава високо, като са възможни и сблъсъци на отделни места.

Предвид влошената обстановка на сигурност МВнР настоятелно препоръчва на българските граждани в Турция да избягват да посещават оживени места в големите градове на страната.

В Истанбул да се избягват площад "Таксим", площадът пред двореца Долмабахче, както и летище "Ататюрк", ако не се пътува през него.

В Одрин, на входовете и изходите на града, както и в самия град, се извършват засилени проверки на самоличността на гражданите и на автомобилите, като се изискват личните документи на водача и документите на автомобила. Възможни са забавяния при придвижването на превозните средства.

Входовете и изходите на ГКПП на българо-турската граница са отворени и функционират нормално, но на ГКПП "Капитан Андреево - Капъкуле" трафикът, основно на изход към Турция, е натоварен, предвид обичайните за това време преминавания на турски граждани, живеещи в Западна Европа. От турска страна допълнително е засилен граничният контрол и се извършва детайлна проверка на личните документи.

МВнР настоятелно препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътуване до Турция до нормализиране на обстановката. В случай на крайна необходимост от пътуване до Турция да се информират постоянно за актуалните събития в страната и конкретния район, който планират да посетят, както и да се регистрират в рубриката "Пътувам за..." на сайта на МВнР, като оставят адресни и мобилни данни.

Към днешна дата няма постъпила нова информация за спешни случаи на български граждани, нуждаещи се от помощ. При необходимост от съдействие българските граждани да се обръщат към дипломатическите и консулските ни представителства в Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: МВнРТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи според наше външно докато имаше размирици беше ок, дори не беше нужно посолството да е отворено за туристи. Виж ти сега, няколко дни след това, нашето министерство счита, че ситуацията е критично нестабилна и понеже посолството пак няма да отвори извънредно, по хубаво никой да не ходи натам. Току виж някой балък си затрие паспорта и отиде да ги тормози за пасаван- само излишна работа начи... Човек не може да се наспи от толкова проблеми
7
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че има ли нормален човек който да иска да отиде в тая утрепана страна? Сега остава поради несигурната обстановка и големите фирми които имат заводи там да ги затворят и ,,великата'' турска икономика отива на кино,
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ало, Външно (МВнР), защо "обстановката да е нестабилна", бе!Нали народът се вдигна "в защита на Ердоганя", бе. Нали изпоарестуваха сума ти и "метежници"?Кое е вЕрно сега - нестабилна обстановка, или потушен преврат?
5
2
 
6
 
! Отговори
ТурчиНа преди 7 години
Аа аз отивам щом има вероятност да ми налетят там.
4
11
 
9
 
! Отговори
набор 69 преди 7 години
Не съм ходил никога там, и никакво намерение нямам да ходя!Благодаря, НЕ!!!
3
5
 
4
 
! Отговори
бръм... преди 7 години
Само в Турция и никъде на друго място. Нали е"оазис" на всичко там.
2
1
 
9
 
! Отговори
Екстрасенс преди 7 години
А? Сбабичосанотo Наде да не се е пробудило най-сетне?
1
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре че МВР ме съветва иначе такъв мерак имам да ходя в Турция... вече 36 години...1980-та набор съм.