Младите надежди: Янчо, българският Зукърбърг!

Или защо едно момче напусна училище и създаде социална мрежа?
Обновена: 21 юли 2016 14:27 | 21 юли 2016 11:00,
92
Младите надежди: Янчо, българският Зукърбърг!
Снимка: Личен архив

Buddy (Приятелче) – това е името на новата българска социална мрежа. А зад нея стои един единствен човек и това е Янчо Краев. Той е само на 18 години и е от Варна.

Дигиталният свят привлича Янчо от дете. Още през 2010-та година, когато е едва 12-годишен, младежът намира група от хора, които споделят неговите интереси. Започват да се учат един от друг, но много бързо най-добрите се открояват и започват да продават услугите си. Янчо оставя зад гърба си десетки успешни проекти, които му помагат да се издържа съвсем сам още от малък. Натрупал опит зад гърба си, той започва все повече да се замисля да създаде нещо свое. И тогава се появява мечтата му - да създаде продукт, който ще остави следа след себе си.

Така се ражда Buddy. 18-годишният младеж го разработва за 3 месеца. Първо му хрумва името, а след това идеите валят една след друга. Започва работа без да знае докъде ще стигне.

Докато създава Buddy Янчо има ясна идея – иска неговата мрежа наистина да социализира, да събира хората. Решава, че в Buddy няма да има Like бутон, тъй като смята, че в някои случаи това може да погуби самочувствието на човека.

"Ако искаш да изразиш мнението си по даден въпрос, го правиш с коментар, а не с харесване", каза Янчо пред Dnes.bg.

В българската социална мрежа ще има страници, в които хората ще могат да се уговарят, да се събират и да разговарят на живо.

Янчо отрича стандартното образование, защото казва, че е научил всичко съвсем сам. Затова учи и е прилежен ученик до 11 клас. След това обаче изненадващо решава, че не вижда това, което търси в родното училище и спира да го посещава.

"Училището не добавя ум, предназначено е да създава добри служители, а не добри работодатели", смята Янчо и моли, да не го разбират погрешно: "Аз обичам да уча, но не и това, което преподават в училище".

Янчо не вижда себе си сред големите в бизнеса и вярва, че ще успее сам. "Когато правя нещо, го правя със страст, а колко са корпорациите, които влагат страст във всичко, което правят? Не се виждам как работя за някоя от тях, а и не мисля, че ще пасна добре", сподели още той.

Младежът осъзнава, че го очаква един труден свят, в който конкуренцията е убийствена, а игрите подмолни. Но влиза в него без страх и с много вяра, най-вече в себе си.

"Ние самите сме невъзможност в една невъзможна вселена. Ако не вярвах, нямаше да направя нищо. Ние не казваме, че сме по-добри от всички останали социални мрежи, ние казваме, че сме по-различни", казва младият предприемач.

И съветва връстниците си никога да не се отказват от мечтите си: "Не се обезкуражавайте от неуспеха, защото преки пътища няма. Неуспехът може да бъде предимство, което ви мотивира или обстоятелство, което ви отказва, но и в двата случая изборът е само и единствено ваш!"

Ако сте млад, предприемчив и иновативен, ако вече сте постигнали успех в бизнес начинанията си, ако имате идея или проект, за които смятате, че си струва светът да узнае, можете да ни разкажете и вашата история! Пишете ни на имейл адрес: valeriya.belchevska@Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
Ивайло Д. преди 7 години
Що шумотевица за един сайт с phpDolphin :D Действително обаче титлата БГ Зуки е вече заета от един друг негов връстник дето преди време с Joomla + JomSocial беше "измислил българският фейсбук"....Все пак на младежа му пожелавам успех в програмирането, образованието и живота, човек се учи най-вече от грешките си!
63
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе, машина е Янчо.
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Подражател, дори и дрехите му същите, че и стойката. Ако иска да постигне нещо, да спре да подражава и да се пробва да направи нещо свое. Пожелавам му успех, но като Янчо, а не като нечие копие.
61
0
 
13
 
! Отговори
11 преди 7 години
Понеже тоз герой стои тука вече седмица, съм сигурен, че той ви е правил новия дизайн.
60
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дали Зъкърбърг е щатският Янчо?
59
1
 
5
 
! Отговори
:) преди 7 години
не знам какъв път чертае без образование.аз го подкрепям защото е тръгнал по собствен път и собствен живот, но все пак не живеем в свой свят а общ и правилата са за всички.. всеки иска диплома. но все пак успех!
58
2
 
16
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Абе, "анти-злобарите", престанете да злобеете по адрес на "злобарите", че ставате смешни. Хората са написали за какво става дума тук. Некъв ке.еш си свалил готов код, бутнал го леко и изведнъж станал клонинг на Зукърбърг. Да, ама не. Новите идеи пробиват, защото предлагат нещо или съвсем различно, или много по-лесно от алтернативите му. Какво му е различното на "бъди"-то? Нямало "лайк" бутон. Страхотна иновативност, няма що.
57
17
 
19
 
! Отговори
завист българска преди 7 години
Големи специалисти коментират тука.. Абе хора, момчето е на 18г. и вече чертае пътя в живота си, вие къде сте ?? Дори и този проект да не пожъне успех, е изключителен опит за него и ако сте сериозни би трябвало да го подкрепите а не да хейтвате!!
56
14
 
18
 
! Отговори
Специалист преди 7 години
Момчето , не го бива . Няма да пиша повече. Да се връща на село да дои кравите и да пасе овцете.
55
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е система на CodeCanyon този пич няма и ред написан собствен код в него :D :Dpro.crea8social/ Ето го сайта от който може да си го купи всеки.:D :DУспех ахахахах издънка голяма.
54
13
 
16
 
! Отговори
Завист и дебили преди 7 години
Повечето коментари към статията учудващо не са тотално селски. От друга страна има горчив вкус на типично "българския" тип завист и комплексарщина. Независимо дали платформата му е еди си каква или ще се провали всеки има право да търси популярност на продукта си. За съжаление в БГ чувството за предприемачество дори с цената на провал просто липсва. Нърдовте които надали някога ще мръднете от средно - старши ниво девелопъри сте просто за съжаление. Завист и комплексарщина.
53
4
 
60
 
! Отговори
заинтересован преди 7 години
Здравейте, днес.бг. Колко струва такава статия? Ще пускам скоро нов сайт и имам интерес.
52
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тва недоразумение се помислил за американче мале мале
51
2
 
22
 
! Отговори
UGIN преди 7 години
Титлата Българският зукърбърг е вече заета от няКОЙ.
50
5
 
38
 
! Отговори
11 преди 7 години
Ами нищо интересно в тая боза - прилича на 100 други сайта, енджинът е краден.
49
5
 
15
 
! Отговори
някой преди 7 години
нещо не видях да е регистриран като администратор на лични данни. Дано не се окаже че някой е платил за реклама и докато други пробват що за чудо е това, личните им данни да бъдат продадени на някой. Има пазар на такива данни, така че не бих се учудил ако това е целта
48
0
 
22
 
! Отговори
шщд преди 7 години
Гледам,че регистрацията в "социалната" му мрежа има възможност и за влизане чрез Фейсбук
47
2
 
30
 
! Отговори
Иван преди 7 години
То ако питаме Валчето Белчева сигурно Бойко Борисов е българския Кенеди, но тя толкова си може.
46
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом е толкова лесно- Валерия ви чака, пишете й!
45
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам какви са българските програмисти, но пък българските журналисти за пореден път ме забавляват. Не знам откъде идва тази комплексарщина да си имаме по един "българския" във всички сфери на (шоу)бизнеса, но даже една от книгите на Иво Сиромахов започваше с тази тематика :D