Младите надежди: Янчо, българският Зукърбърг!

Или защо едно момче напусна училище и създаде социална мрежа?
Обновена: 21 юли 2016 14:27 | 21 юли 2016 11:00,
92
Младите надежди: Янчо, българският Зукърбърг!
Снимка: Личен архив

Buddy (Приятелче) – това е името на новата българска социална мрежа. А зад нея стои един единствен човек и това е Янчо Краев. Той е само на 18 години и е от Варна.

Дигиталният свят привлича Янчо от дете. Още през 2010-та година, когато е едва 12-годишен, младежът намира група от хора, които споделят неговите интереси. Започват да се учат един от друг, но много бързо най-добрите се открояват и започват да продават услугите си. Янчо оставя зад гърба си десетки успешни проекти, които му помагат да се издържа съвсем сам още от малък. Натрупал опит зад гърба си, той започва все повече да се замисля да създаде нещо свое. И тогава се появява мечтата му - да създаде продукт, който ще остави следа след себе си.

Така се ражда Buddy. 18-годишният младеж го разработва за 3 месеца. Първо му хрумва името, а след това идеите валят една след друга. Започва работа без да знае докъде ще стигне.

Докато създава Buddy Янчо има ясна идея – иска неговата мрежа наистина да социализира, да събира хората. Решава, че в Buddy няма да има Like бутон, тъй като смята, че в някои случаи това може да погуби самочувствието на човека.

"Ако искаш да изразиш мнението си по даден въпрос, го правиш с коментар, а не с харесване", каза Янчо пред Dnes.bg.

В българската социална мрежа ще има страници, в които хората ще могат да се уговарят, да се събират и да разговарят на живо.

Янчо отрича стандартното образование, защото казва, че е научил всичко съвсем сам. Затова учи и е прилежен ученик до 11 клас. След това обаче изненадващо решава, че не вижда това, което търси в родното училище и спира да го посещава.

"Училището не добавя ум, предназначено е да създава добри служители, а не добри работодатели", смята Янчо и моли, да не го разбират погрешно: "Аз обичам да уча, но не и това, което преподават в училище".

Янчо не вижда себе си сред големите в бизнеса и вярва, че ще успее сам. "Когато правя нещо, го правя със страст, а колко са корпорациите, които влагат страст във всичко, което правят? Не се виждам как работя за някоя от тях, а и не мисля, че ще пасна добре", сподели още той.

Младежът осъзнава, че го очаква един труден свят, в който конкуренцията е убийствена, а игрите подмолни. Но влиза в него без страх и с много вяра, най-вече в себе си.

"Ние самите сме невъзможност в една невъзможна вселена. Ако не вярвах, нямаше да направя нищо. Ние не казваме, че сме по-добри от всички останали социални мрежи, ние казваме, че сме по-различни", казва младият предприемач.

И съветва връстниците си никога да не се отказват от мечтите си: "Не се обезкуражавайте от неуспеха, защото преки пътища няма. Неуспехът може да бъде предимство, което ви мотивира или обстоятелство, което ви отказва, но и в двата случая изборът е само и единствено ваш!"

Ако сте млад, предприемчив и иновативен, ако вече сте постигнали успех в бизнес начинанията си, ако имате идея или проект, за които смятате, че си струва светът да узнае, можете да ни разкажете и вашата история! Пишете ни на имейл адрес: valeriya.belchevska@Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Па смех, смех....Ще има, Ще стане, Ще се добави....Я се запитайте колко успешни социални мрежи има изобщо? И защо са толкова малко?Поне самочувствието му си е на място.Да е жив и здрав.
43
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако ходи на училище през деня, Янко има само нощта да работи и тогава ляга да се наспи.
42
10
 
14
 
! Отговори
до 48 преди 7 години
Аз също съм се учил от книгите на новите неща, паралелно с това което са ми преподавали в университета. И когато нещо в книгите не ми беше съвсем ясно имаше кой да ми го обясни правилно. Няма как да се научиш само от уроци по интернет. Форумите и подобни неща са полезни но ако имаш правилната база. Ако я нямаш няма да разбереш дори какво ти обясняват а за сложни проекти няма да ти ги напишат във форумите или да те научат как се правят.
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БауНяма работни места и си губиш и времето, защото НАП искат рушвети.
40
1
 
16
 
! Отговори
топ преди 7 години
Ето още едно типично българско схващане: след училище ученето спира, а всъщност има толкова възможности, казвам го като човек, който също сам се учи на доста неща, въпреки че имам диплома от университет, колкото за красота. Затова се намесих в спора ви, подобни соц разбирания вредят много повече на децата, отколкото един младеж, който си е позволил "лукса" сам да разполага с времето си.
39
3
 
35
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Янчо Краев е направил новия дизайн на сайта и тази статия му е заплащането :)))
38
2
 
19
 
! Отговори
Незнайко преди 7 години
Навремето пак имаше един такъв, който пък беше качил една джумла на споделен хостинг, а дори и по телевизията дадоха новия Зукенберг.Незнам дали е платена реклама, ама за съжаление така не се прави. Малко проучване преди да се оповестява новия Зуки
37
4
 
13
 
! Отговори
до 44 преди 7 години
Виждал съм и доста програмисти само с 11 клас. Повечето явно са понаучили да пишат код от книжките на пазара, само че не можеха да правят елементарни неща като примерно да пишат лесно четим код. Липсваше им усета как нещо да се направи с по-малко код, съответно и да е по-оптимално. А и няма как да се е научил сам на всичко. Ако наистина е самоук без да е чел доста литература по въпроса едва ли може да прави повече от това да боядисва нещо вече направено от друг.
36
4
 
12
 
! Отговори
Бау преди 7 години
До 45Много е спорно - 5 години в университета vs. 5 години гледане/четене на уроци в интернет. Лично аз съм за второто. Ако нещо не ти е ясно питаш по форумите и ти обясняват. Според мен всичко е въпрос на желание. Опитите да "изкараш" в университета и пълненото на главата с излишни/общи неща никога не ми е допадало като концепция. Но това си е моето мнение.
35
3
 
13
 
! Отговори
до 44 преди 7 години
Не съм омаловажил познанията му. Дори го поздравих за това което е направил, нищо че е ползвал готова разработка. Но не мога да не бъда и обективен. Тази статия не е за български таланти а се опитва да внушава че е направено нещо кой знае какво. Освен това не съм съгласен начина по който се парадира с това че е само с 11 клас. Бас ловя че ако е продължил още 5 години щеше да понаучи доста неща.
34
7
 
14
 
! Отговори
Бау преди 7 години
до 36Не четеш ли коментарите? Да промениш готов скрит не е толкова лесно и двамата го знаем. Да омаловажиш познанията на 18 годишен е по-лесното. И това идва от хора чийто единствени умения са да карат такси. Това, че има завършен 11 клас не значи, че е глупав. Живеем във време в което информацията е изключително достъпна. Просто трябва да имаш желание да учиш. Дипломите в тази сфера не са особено важни.
33
4
 
10
 
! Отговори
ай стига преди 7 години
аз сега ако прекопирам частите и дизайна на мерцедес, пипна тук там външното оформление и сголбеният автомобил представя за Балкан C199 това прави ли ме някакъв ? Даже примера не е точен защото това момче дори частите не е прекопирало, а е намерило безплатен мерцедес, пребоядисал го е, завъртял е огледалата, може да е сменил джантите и още нещо и вече се опитва да го представи като собствено изобретение.
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
3 месеца за някаква социална мрежа, при положение че е имал всеки ден свободен и на разположение е просто смешно. Той да не го е писал на legacy code ?
31
3
 
8
 
! Отговори
книга преди 7 години
Сигурно затова българите не сме богати-стриктно си ходим на училище, дремем в час, отлагаме работата и отговорностите като завършваме по няколко безполезни висши, за които вече има излишък на кадри. Ама кой е луд да работи при живи родители, нали?
30
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Янчо отрича стандартното образование, защото казва, че е научил всичко съвсем сам."Брех да му се невиди. Сметай що теореми е доказвал, що експерименти е правил. Ако беше жив Нютон, направо щеше да си изгризе ябълката.
29
2
 
11
 
! Отговори
до 28 преди 7 години
Защо да е завистлив и злобен българина. Ок поздравления че си е поиграл с готов продук но това не променя нещата че просто е променил нещо готово. Нека бъдем преди всичко обективни. Не смятам че с 11 клас е добър пример за подрастващите. Завършил съм СУ информатика, вярно че не малка част от обучението там бяха стари и ненужни неща но имаше и много полезни, които ако няма кой да ти ги обясни правилно ще трябва да изчетеш доста книги и пак не е сигурно дали ще ги разбереш.
28
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имаше книга на някакъв *** озаглавена "Ако искате да сте богати не ходете на училище".Тоя главанак сигурно я е прочел и хоп, зарязал училище.Че е *** и неудачник няма спор но като чета постовете и драскачите тук не сте по-качествени от тоя провинциален наивник.
27
10
 
6
 
! Отговори
Бау преди 7 години
До 31Еми не. Не може ВСЕКИ. Особено на 18. Трябва да имаш доста умения и познания.
26
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Платена реклама. Давай следващия
25
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вие уж сте сериозен сайт. Уебмастер нямате ли си да ви каже как стоят нещата? Проверявайте ги малко де. Всеки може да купи един домейн и да му изпраска нещо с готов скрипт.