Пуч, преврат... родните туристи не се отказват от Турция

Експерт: Обстановката по курортите там е спокойна!
21 юли 2016 13:44, Елка Василева
47
Пуч, преврат... родните туристи не се отказват от Турция
Снимка: Reuters

Няма отказ на български туристи от почивки в Турция от началото на събитията около неуспешния опит за преврат там, коментира за БТА Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Обстановката по курортите в Турция е спокойна и хората не усещат случващото се в Истанбул и Анкара, коментира Драганов.

Той не очаква да има отлив на наши туристи от страната и заради въведените ограничения там. Записванията за почивки в южната ни съседка са с обичайните темпове, отбеляза експертът.

След разговорите между лидерите на Русия и Турция има съживяване на интереса на руснаците към дестинацията, но до края на година няма да има чартърни полети за там, напомни Драганов.

Освен това заради икономическите проблеми в Русия не се очаква да бъде достигнат пикът на броя руски туристи, почивали в Турция, от 3,5 млн., като за тази година те ще бъдат едва 750 000 души. Останалите вероятно по финансови причини няма да почиват, други ще се възползват от националните програми за отдих в родината, коментира експертът.

По думите му от бройката на отказалите се от почивка в Турция руснаци не може да се каже колко точно ще са хората, които ще решат да почиват у нас това лято. Като цяло обаче от бранша очакват руските туристи да са със 150 000 повече от 2015 г. или броят им да достигне 650 000 души, каза Драганов.

Част от европейските граждани, които досега почиваха в Турция, Тунис и Египет, също се очаква да се пренасочат към България. Това лято ще има повече туристи от Централна Европа, Скандинавия и Великобритания, посочи Румен Драганов.

Резултатът според изчисления на бранша е общ ръст в туризма за 2016 г. от 8,5 на сто или 500 000 туристи повече, отбеляза директорът на Института за анализи и оценки в туризма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Приятелите ми си провалиха почивката, отменят турция и търсят друго място, навярно в Хърватия ще се ходиНо забравяме за Турция
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Парите обичат сигурност и спокойствие. И двете неща при съседите дълги години няма да ги има. А и слепец може да види, че от Турция светска държава няма да стане. Европа трябва много сериозно да преразгледа досегашното си отношение и планове, както и да затегне контрола по границите си с Турция. Ердоган е опасен, защото си вярва, че има мисия. А образованието му е религиозно....Какво му пречат учителите?!? На тяхно място ходжи ли иска да сложи?
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тея турски сериали, дето ги дават по БосфорТВ съвсем побъркаха леличките! Още преди години слушах две такива да си говорят на плажа /в БГ/ за това по незнам си кой от сериалите какво показвали, пък какво друго и колко ли било хубаво в Тюркай...?! Не знам как точно се сдържах да не им събера кърпите и да ги натиря към анадола - да ходят лично да видят колко е прекрасно там...
24
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще си лягат рано заради вечерния час.
23
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българин с пари по курорти,българин без пари в днес.бг
22
3
 
7
 
! Отговори
Дърт Крейзър преди 7 години
много ясно ,че няма да се откажат - дали са парите и никой нищо няма да им върне ....
21
4
 
4
 
! Отговори
Иван Тотев преди 7 години
До АнонименПлаща им червената мафия,плаща им Кремъл,плаща им цялата анти-Герб коалиция с надеждата да се съсипе сезона,да няма приходи в хазната от туризъм и т.н. Тука е така.
20
0
 
7
 
! Отговори
Иван Тотев преди 7 години
А снимката май че е от някой язовир из България.
19
11
 
12
 
! Отговори
Иван Тотев преди 7 години
Глупава пропаганда която не дава резултат защото курортите ни са претъпкани,хотелите са пълни,заведенията са пълни и сезона ще бъде най-добрия който сме имали. От нашето море и курорти по-хубави няма...наистина тука е прекрасно и ненапразно туристите тая година са рекордно много,а българските туристи никога не са липсвали---винаги ги има в изобилие.
18
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
руски турист в турция- защо да се прибирам,тук е топло красиво и превратът мина , в русия е студено грозно и превратът още не е започнал
17
5
 
24
 
! Отговори
антиталибан преди 7 години
"Всеки почтен човек избира Турция пред развратните български курорти, където се пие алкохол и се разхождат полуголи жени"...във всеки нормален курорт по света "се пие алкохол и се разхождат полуголи жени"..на който му пречи да не идва , нека се прави на трезвеник и овива кадъните в бурки
16
4
 
4
 
! Отговори
юруууууш преди 7 години
юруууууш !
15
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
вече само напълно луд може да отиде на "почивка" в империята на султан Ердоган
14
8
 
17
 
! Отговори
зоолог преди 7 години
До РеалистТака е. Но едно уточнение. Тези пет звезди турците си ги пришиват, без въобще да отговарят на критерийте. Според международните стандарти техните ходели отговарят на 2 - 3 звезди. Ол инклузив за 20 евро в петзвезден хотел е като куца змия, граблив заек, овца стръвница или козел единак. Няма такова животно !
13
4
 
11
 
! Отговори
коко преди 7 години
Къде да отидат,на нашето черноморие е пълно с обирджии ,а за добавка край Варна започнаха да стоварват *** на Палермо за преработка...
12
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българина когато реши да почива нищо не може да го спре.Виж когато реши да работи много неща го спират да започне да работи.
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 12 И какъв е проблема че се разхождали полуголи жени в България? Ти сигурно си фен на Таркан и предпочиташ да гледаш полуголи космати мъже, но това си е твоя работа
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
то не остана кой да се откаже тези хора които ще ходят няма да ходят на почивка те са по работа или при роднини
9
8
 
20
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Преди десетина години за пръв и единствен път почивах в Турция - за първи път в хотел 5 звезди и за първи път с "всичко включено". Добре беше, но не повторих - нито Турция, нито 5-те звезди, нито "всичко включено" (all inclusive") и не мисля да пробвам пак. Хотел 5 звезди може, но не в Турция.
8
1
 
17
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Ами няма да има отлив сега. То вече няма кой да се откаже - всички се отказаха много преди този опит за преврат.