Пожар след пожара: В Ямболско, Бургаско...

Огънят отново лумва заради палене на треви и стърнища
26 юли 2016 13:07,
6
Пожар след пожара: В Ямболско,  Бургаско...
Снимка: архив Булфото

Пожарите в страната се увеличават рязко в последните 24 часа. За последното денонощие отнеборците са реагирали на около 300 сигнала за произшествия. При инцидентите са пострадали двама души.

Това съобщиха от пожарната, информира БТА.

Сред причините за пожарите отново е  паленето на отпадъци, сухи треви и стърнища. Това е в нарушение на нормативната уредба и може да доведе до сериозни последици за горския и полския фонд, напомнят от пожарната.

От там информираха, че са напълно угасени двата пожара, които вчера вдигнаха на крак огнеборците от Ямбол и Бургас. Огнената стихия край ямболското село Тамарино и в местността "Бакаджика" е унищожила над 1000 дка растителност, от които 500 дка - смесена гора.

Повече от 11 часа е продължила борбата с огнената стихия в района на Атанасовското езеро и в землищата на квартал "Ветрен" и бургаските села Изворище и Банево. Огънят е изпепелил над 11 000 дка с ниска растителност и лесонепригодни площи.

От пожарната предупреждават да не се пали огън в горите и на 100 м от границите им, извън обозначените и пригодени за целта места. Особено опасно е да се пали огън при ветровито време, защото това е предпоставка за бързо разпространение на пожара. Да не се изхвърлят незагасени клечки кибрит и угарки от цигари; да не се допуска деца да играят с огън, напомнят от пожарната.

Паленето на огън в дворовете да става, само ако предварително е обезопасено огнището и са подготвени подръчни уреди за гасене (съдове с вода и пясък, тупалки и др.). Да не се пали огън в близост до стрехите на сградите и под клоните на дърветата; да не се оставя запаленият огън без наблюдение, съветват още специалистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Накрая да криминализират пакежите на стърнища и да се реши проблема. Таз иди0тия само в България я практикуваме...
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 3Пожарната не коси около пътя, а общината. А останалото в мнението ти е самата истина.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много малко пушачи ползват пепелника в колата си. Масово се хвърлят неугасени фасове през прозореца на движещите се автомобили. От пожарната окосиха тревата около пътищата без да я вдигнат. Вече 3 стърнища се запалиха по този начин в старозагорско. Едно и също всяка година.
2
0
 
4
 
! Отговори
небрежност преди 7 години
Каква е заплатата на един горски,това е сериозна професия и много нужна през цялата година
1
0
 
4
 
! Отговори
дсдасдас преди 7 години
Не се научиха ***....изгориха България,