Археолози откриха златна монета на Калиакра

Теглото й е 3 грама, сечена е между 1305-1320 г.
5 авг 2016 21:55, Анисия Иванова
13
Археолози откриха златна монета на Калиакра
Снимка: НИМ

Археолози откриха златна монета на Калиакра от времето на императорите Андроник ІІ и Михаил ІХ, сечена между 1305-1320 г., съобщиха от Националния исторически музей (НИМ).

За втора поредна година археологическите проучвания на археологическия резерват се провеждат от Националния археологически институт с музей към БАН и Националния исторически музей (НИМ).

Теглото на монетата е 3,00 г, като е редуцирана (орязана) по т.нар. Варненски стандарт, а реалното й тегло е 4,03 г.  Златни монети на Калиакра излизат много рядко, а това е ново доказателство за значимостта на деспотата на Добротица в средата на XIV век.

По време на археологическите разкопки на крепостта "Калиакра" са проучени няколко жилищни помещения от периода на Средновековието (ХІV в.).

По време на разкопките продължи разкриването на антична сграда с изцяло проучено едно помещение, вероятно предназначено за склад. Сградата, респективно и помещението, се датират в VІ в.

На финален етап от проучването е и средновековният некропол, разположен до първата укрепителна линия на крепостта. Той датира в ХІV в., а през тази година от него са регистрирани 15 гроба. По-голяма част от гробовете са на деца. В почти всички съоръжения бяха открити гробни дарове - обеци, копчета, токи за колани.

В един от гробовете (на възрастен индивид) бяха открити 20 медни копчета с позлата. Интересно е да се отбележи, че в някои от ямите има останки от дърво, което е използвано за ограждане на ямите и/или за ковчези.

Находките от проучванията са предмети от бита - ножове, точила, ключове, фрагменти от стъклени съдове, както и накити. Монетният материал е предимно от ІV до VІ в. - повечето от времето на император Юстин ІІ. Има и такива от средата на ХІV в. (Баязид І), както и татарски монети и екзагии (теглилки за мерене на монети).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Славянска е,по всичко си личи. даже зад образа на путин се вижда и калашник.
6
2
 
11
 
! Отговори
да преди 7 години
Баязид I става султан едва 1389 след битката при Косово поле, в която загива баща му Мурад I.. как тогава има монети на Баязид от средата на 14 век(Баязид е роден през 1354 г...).. само *** журналисти, които си съчиняват глупости знаят
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е как да няма бре, откритите дървени предмети са от липи посадени от тогавашните рокери на Путин, а както знаем те са символ на славянското единство.
4
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо не ме грее, че са я открили археолозите, трябваше някой търсач да я намери та да се пачкоса.
3
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как така само по една монета намират тия хептен ни взеха за мезе
2
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не можа да я намери някой човек да изкара пари ами археолози са я открили.
1
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А КОЛКО МОНЕТКИ СЛОЖИХА ТАЙНО В ДЖОБА?

Спонсорирани публикации