Села със знаме и герб мечтаят за... пътища!?

Пазарджишко е своеобразен оазис на символиката
23 авг 2016 16:42, Анисия Иванова
6
Села със знаме и герб мечтаят за... пътища!?
Снимка: Bulgaria On Air

"Труд, вяра, постоянство" - това е официалният девиз на жителите на село Синитово. Пазарджишкото село, откъдето е футболната легенда на "Берое", се гордее със своите символи, затова решава да ги постави и на знаме.

Няколко пазарджишки села се сдобиха вече със собствени знаме и герб. Въпреки че всяко населено място има право на подобни символи, изработените такива се броят на пръсти.

"Мисля, че има повече изразителност. Хората със сигурност ще бъдат горди, че има такова нещо, че ще има с какво да се похвалят. Където и да го видиш – ще се сетиш веднага за какво става въпрос", посочи кметът на село Синитово Борислав Алексиев.

Бесапарските ридове, водното богатство на река Марица и легендата за еленския връх. Това са основните мотиви, които заемат централно място в изработените 4 знамена. Жителите на селото се радват на придобивката, но се надяват кметството да се заеме с други неотложни проблеми.

"Надяваме се, че един ден ще има градски вид. Едно от важните неща са инфраструктурата на селото, имаме много дупки, кални пътища и болезненият въпрос, който е навсякъде, е и при нас", споделя Костадинка Моллова.

"Това е ликът на селото, всяко село трябва да си има знамето на България и герба на самото село. Повечето села в окръга имат футболни отбори, предполагам, че така още повече се разпознава отборът на кое село е", казва тя.

Село Синитево не е единственото, което може да се похвали с подобни символи. Пионер в това отношение се оказва село Ветрен Дол, което преди години също окичва сградата на общината си със знаме. Основните мотиви при него са наклонени тополи и водата в изобилие.

"Тук на времето е имало 17-18 мелници, тепавици, дераци и така се е развивало селото, това е бил основният поминък и всъщност покрай този тогавашен бизнес, се е възродило селото, разраснало се е", обяснява кметът на Ветрен Дол.

Да си направиш знаме и герб обаче не е толкова лесно, колкото изглежда. За изработката им селата разчитат на Българско хералдическо и вексилоложко общество, което от години се занимава с това. Авторите подхождат различно спрямо всеки район, разчитайки на неговите символи.

"Трябва да се намери един символ, който да олицетворява селото, неговата легенда и името му. Има говорещи гербове като на Злокучене, например, където сложихме зло куче. Черно куче със синджир, което олицетворява името на селото", обясняват от Дружеството.

Александър Алексиев разказва, че понякога кметовете на селата искат всички природни дадености от местността да бъда изобразени на герба. Това обаче няма как да се случи, тъй като има правила, които трябва да се спазват.

"Не трябва да има повече от 3 символа на щита, трябва да бъде на щит, не трябва да има имена и цифри вътре в щита, не трябва да се смесват определени цветове и важно е как ще бъде разделен щита и искаме да бъде символ, който да олицетворява въпросното населено място", посочи още Алексиев.

Изработката на знаме и герб варира между 1500 и 2000 лева. По-голямата част от сумата отива за художника. Жителите на селото събират пари, а понякога и общините помагат.

"Хубаво е всеки да се отличи, да бъде разпознаваем, да има нещо, с което да се отличава, както държавите има символи, така и селата. Има и граждани, които са поръчали за себе си единични бройки, за да ги поставят вкъщи", каза Алексиев.

Репортажът вижте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.