Внимание: Сложим ли бойлера сами, гаранцията му отпада!

Борят зачестилите инциденти с новата мярка
25 авг 2016 07:08,
53
Внимание: Сложим ли бойлера сами, гаранцията му отпада!
Снимка: архив, Булфото

Решим ли сами да си сложим новият бойлер или се доверим на неправоспособно лице, гаранцията, която ни я дава търговецът отпада. Това съобщи инж. Мирослав Йотов, директор на главна дирекция "Надзор на пазара" в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

"За да е валидна гаранционната карта и гаранционното обслужване, което трябва да се поеме от производителя и оторозирианите от него сервизи, самият бойлер трябва да бъде монтиран от компетентни лица. По този начин те ще поемат отговорността и ще поправят изделието, ако то има дефект", обясни Йотов.

Така, за да сме застраховани, че при евентуален проблем с уреда няма да плащаме за ремонт, ще трябва да се бръкнем допълнително за да ни сложат бойлера в банята.

Сумите, които искат сервизите са между 50 и 90 лв., пише "Монитор". В цената влиза демонтаж на стария уред и монтиране на новия електрически бойлер.

Експертите обясниха, че според Закона за защита на потребителите при покупката на уред имаме право да се възползваме от задължителна 2-годишна гаранция. Това правило обаче отпада, ако в условията на търговеца изрично е записано, че не се зачита никакъв гаранционен срок, дори даван ни от закона, ако уредът е монтиран от нелицензиран майстор.

Ако търговецът е пропуснал да отбележи това в инструкциите си, експертите ще трябва да дойдат у дома и да установят поради какви причини е настъпила повредата. Това означава, че ако уредът се е развалил поради некачествен монтаж или неправилна експлоатация от наша страна, правата ни като потребители отново отпадат.

Директорът поясни, че във връзка със зачестилите инциденти с бойлери, включително и с фатален изход, агенцията е решила да предприеме по сериозна информационна кампания с цел ограничаване и предпазване от рисковете, свързани с ползване на електрически бойлери.

Инициативата ще се осъществява съвместно с Комисията за защита на потребителите (КЗП) и с подкрепата на Българската асоциация на електротехниката и електрониката като част от финансиран с евросредства проект за съответствие на продуктите с изискванията за енергийна ефективност, осъществяван в 12 държави.

Инспекциите вече са започнали, ще бъдат проверени около 300 обекта в цялата страна. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
фирмите имат право да ти продават продукт без гаранция,няма значение дали го експлоатираш правилно.Ако искаш гаранция плащаш половината цена на продукта , така ако от двама души на единия му се развали, залога за гаранцията му покрива щетите,ако от трима на единия се развали фирмата е на печалба е един залог.Това си е нещо като застраховка на продукта не е гаранция от фирмата.Не е ясно защо го наричат гаранция след като си е застрахователна полица.
27
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди година-две си купих готварска печка. Същата работа. Продават я без кабел и гаранцията важи само, ако ти го монтира "правоспособен" техник - разбирай, когото ти изпратят от веригата за техника. Полека-лека скрито повишават цената на елректроуредите.
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това си е вид повишаване на цените на бойлерите, разбира се хората имат възможност да намалят цената като се откажат от гаранционното обслужване, гаранционното обслужване си се плаща солидно за този които иска да я имат.Дори и много специализирани специалисти може и да не намерят правилно решение към някой места за монтиране.При наличие на лоша инсталация техниците ,ще се отказват да ги монтират , така че сам трябва да си сложиш бойлера без гаранция.А там където има условия и без техник можеш д
25
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Гърция като бях на гурбет 2008-*** си купихме болйлер и в цената му влизаше и безплатно инсталиране от фирмата. Струваше 180 евро. Ако не искаш да ти го монтират пак си е толкова цената, но нямаше такива глупости като отпадане на гаранцията ако не ти го монтират специалисти. А тук даже ти искат за монтаж почти колкото струва самият бойлер....НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!Сега пък искат и да си сложиш задължително водомер за топла вода ако имаш тръби на Топлофикация иначе 4 кубика служебно ти начисляват!
24
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълни глупости! Откога условията в гаранционна карта могат да са с по-голяма сила и тежест от закон?! Изискванията са за правилен монтаж, а не за правилен техник. Ама някои хора май пак са останали на сухо през лятото и са решили да заработят некой лев...
23
0
 
17
 
! Отговори
Сп??нс преди 7 години
Важното е да имате спирателен кран, изправен винтил (имайте в предвид че за 2-3 години се запушва от варовика и все едно го нямате) и фазата да се прекъсва от ключ извън мокрото помещениe.
22
2
 
65
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Бойлер 200 лева -за монтаж 100 ! Тоя да не монтира космическа совалка,бе...
21
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да осигурим работа на свойте хора.
20
1
 
42
 
! Отговори
никога Теси преди 7 години
Скоро си взех бойлер Теси с пистън дефект и светкащи лампички ... Буталото нещо не се чува като се движи, ама лампичките светкат. Обаче пукането като пуснеш топлата вода се чува отдалеко, явно водосъдържателя са го направили от съвсем тънка ламарина и се огъва когато се променя налягането вътре. Още в началото съжалих за избора си, ама нали все българското трябвало да избираме, Бойко тъй вика.
19
1
 
9
 
! Отговори
начукваки преди 7 години
взимате един варербоядисвате в черно
18
1
 
32
 
! Отговори
milen преди 7 години
И кой майстор е "лицензиран" според тези мекерета!?Само който има тапия от "Българската асоциация на електротехниката и електрониката" - каквото и да е това недоразумение ...Не съм чувал за образователна степен "бойлеров специалист".Аз като имам такава за "промишлена електроника", явно не ми е достатъчно, щото не съм "лицензиран" при тях :) :) ;)
17
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Затова си купувайте по-качествени бойлери, ако няма да има гаранция, поне да знаеш че няма да ти се налага често да ходиш да се разправяш със сервиз. Което означава никога не вземайте Теси и Елдом, най-добре като отношение цена/качество са словенските и други от околността, от рода на Аристон и Горене.
16
0
 
43
 
! Отговори
StoyanovAD преди 7 години
Ако бойлера, който сте закупили искате да се монтира на село, то тогава трябва да бръкнете и по още едни 2 лв./км. затова, че уреда не е рамките на града, от който е закупен.
15
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И като дойде майстора и не може да заземи, щото няма " земя" ко парайм ?
14
4
 
35
 
! Отговори
Ники преди 7 години
Добре измислено, защото тукашните бокллуци които се произвеждат в БГ-то не струват за нищо. Така производителите се пазят от големите разходи за сервизно обслужване, заради калпавата им стока. Ако ти прокапе бойлера след 2г. заради ръждясал водосъдържател направен от 1мм тенеке, това заради монтажа ли ще да е?Бягайте далече от българските ментета като Теси и другите подобни. Казвам го от лош личен опит, всички гледат да поевтинят до последно продукта и да ти го пробутат с повече реклама.
13
2
 
43
 
! Отговори
Жоро преди 7 години
Скоро и за жената ще викаш някой орторизиран, иначе после няма детски.
12
1
 
13
 
! Отговори
Somebody преди 7 години
В резултат на това, при монтаж на бойлера, се използва това полуфалшиво заземяване, без бойлера да се ЗАНУЛИ и при евентуален пробив или утечка ДТЗ я сработи я не, а реално земята липсва или е с много висок импеданс. Абсолютна грешка е и клемирането на заземителен проводник с WAGO. Но това се прави!
11
1
 
10
 
! Отговори
Somebody преди 7 години
Проблемът в бойлерите идва не само от техния монтаж като такива.Криворазбраната модернизация при извършване на ремонти в жилищата е една от сосновните причини за тия инциденти.В стари сгради масово се преправят ел.инсталации на трипроводни, защото някои самоуки майстори са репили че така трябва да бъде. Проблемът е, че в тия сгради заземителите не са поддържани ако изобщо го има, липсва качествено заземяване от междуетажното табло до заземителя или връзките са направени некачествено.
10
1
 
11
 
! Отговори
Мнение 2 преди 7 години
До ЕлектроинженерСпоред закона - освен, че се занулява, бойлерът се и ЗАЗЕМЯВА (мисля, че деф.токова защита не е задължителна според наредба 3 (не е контактен излаз), но аз винаги слагам).
9
1
 
29
 
! Отговори
Мнение преди 7 години
Някой май си прокара лобисти закон - продават ти бойлер с уж 5 години гаранция, а в същото време тя не важи.Нищо има много добри и евтини вносни (аз си купих китайски - неръждавейка), които вносители може да не се възползват от тази "възможност" в закона и да им скочат продажбите за сметка на "лобистите".