Цял випуск лекари се изнася годишно от България

Тревожно: Всеки трети лекар у нас е над 60 години
30 сеп 2016 08:00, Александър Попов
57
Цял випуск лекари се изнася годишно от България
Снимка: Булфото, архив

Близо един випуск лекари напускат страната всяка година, сочи мрачната статистика. Тя бе огласена от председателя на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев по време на 23-я Симпозиум на централно и източноевропейските лекарски камари, който се провежда в София.

Над 550 удостоверения за чужбина се издава съсловната организация на родни медици годишно, без които те не могат да започнат работа или да специализират в чужбина. Със сигурност 350 – 400 лекари действително заминават зад граница с тези документи. Техният брой представлява 90% от новозавършилите.

В същото време средната възраст на лекарите у нас се качва, отчете д-р Грозев. По данни на БЛС всеки трети практикуващ лекар е над 60-годишна възраст, а близо 55 на сто от медиците са навършили 55 години. Само 5 на сто са до 31 години, останалите са пенсионери.

Като основна причина за застаряването в нашата страна беше отчетена миграцията на младите специалисти в рамките на Европейския съюз. Все повече от тях споделят, че заминават в чужбина не само за по-високо заплащане, но и за да имат достъп до по-съвременни методи на лечение и придобиване на нови познания и умения.

Като причина да изберат специализациите зад граница вместо у нас, те изтъкват и честата промяна в нормативната база.

Междувременно българската здравна система остава една от най-неефективните в света, сочи класация на Bloomberg за ефективност на здравеопазването.

Класацията е за 2014 г. и оценява продължителността на живота, разходите за здравеопазване на глава от населението и разходите като дял от брутния вътрешен продукт.

България е поставена на 46-о място заедно с Либия. У нас се отделят 662 долара на глава от населението за здравеопазване, а средната продължителност на живота е над 75 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: лекари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
15
 
0
 
! Отговори
1 преди 7 години
Трябва да има задължителен срок на работа в българско болнично заведение, след като завършат.
19
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До мимиТова е избор на свободни хора. Не трябва да се закрепостяват хората и ограничава изборът им. Явно просто трябва да им се плаща по добре. Сбъркана ви е ценностната система.
18
0
 
23
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Сигурна индикация каквато е и с учителите че това е държава на доизживяване
17
5
 
9
 
! Отговори
мими преди 7 години
никой не е роб, но не може да се плаща образование с пари на данъкоплатците , а после този студент да бяга към Европа. иска на вън - да си плати обучението, както чуждестранните студенти правят.Нашите студенти как си плащат обучението /дори и със заем /Да направят платено образованието у нас тогава.........явно нямаме нужда от повечето университети.....
16
0
 
5
 
! Отговори
123 преди 7 години
До Професорхахахаха
15
3
 
10
 
! Отговори
9988 преди 7 години
Герберастска реалност. Да вине честито!
14
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Младите лекари не са виновни, принудени са да напуснат България. Прав е някой по-долу, места за специализация няма, а дори и да намерят с много връзки и подкупи, болницата, в която специализират им плаща две минимални заплати, след удръжките взимат малко над 600 лв. плюс обвързващ договор за 5 години работа в същата болница. Какво са 600 лв. срещу 3000 евро в Германия примерно, колкото дават там на специализант?!
13
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До мимизащото лекарите не са роби, че да отиват там дето не искат...както беше през соца.
12
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-интересното е колко от изнасящите се лекари са заминали за Русия.Нула.
11
6
 
12
 
! Отговори
мими преди 7 години
защо премахнаха селския стаж / 3 години беше задължително /,да закрият голяма част от университетите,да се влиза наистина с висок успех , бизнеса да се размърда и да предложи европейски условия на работа и заплащане, а не да иска готови ''държавни '' студенти.но....със '' сивата ' икономика е по лесно май...........
10
0
 
12
 
! Отговори
Вербовчик преди 7 години
Няма страшно, Динко ще ви лекува...със свински опашки, надлежно пристегнати в правилните точки!А Божо ще ви осигури вампири...при нужда от кръвопреливане!
9
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цял випуск лекари напускат страната годишно...и нито един митничар!
8
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България в ЕС и НАТО има доста по добра ефективност на здравеопазването сравнено с Русия която има безаналогов и гениално многоходов Путин.
7
20
 
12
 
! Отговори
Професор преди 7 години
През последните години тенденцията е точно обратна. Немски, австрийски и френски лекари идват да работят в България. Това се дължи на повишаването на доходите и увеличаване на стандарта на живот при управлението на ГЕРБ.
6
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защото в България новозавършилите не могат да специализират след като завършат 6-те години обуение по медицина, за едно място за специализант се борят 10-12 човека, болниците не отпускат места. Имам познато роднинско момче завърши миналата година и не може да си намери специализация. И като личен лекар даже не може да започне работа, защото по новия закон и личните лекари трябва да имат специалност.
5
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Продължавайте да събирате пари за лечения в турция и тук няма да остане и един кадърен доктор.
4
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вие какво очаквахте? Кофражист да получава колкото лекар и това да е ок? Не е. Сега кофражистите ще почнат да ***...
3
1
 
25
 
! Отговори
zeus преди 7 години
На едно с Либия, където в момента дори няма истинска държава и непрекъснато се водят военни действия, без коментар...
2
38
 
2
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Изнасят се комунистите. Нормалните лекари специалисти остават в България и градят кариера.
1
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия е на последно място в тази класация.