Наемат жени на работа при условие – да не забременяват

И да се съдят работодателите, успехът на делото е под въпрос
7 окт 2016 07:21,
102
Наемат жени на работа при условие – да не забременяват
Снимка: архив, Ройтерс

Фирми наемат нови служителки само след подписана декларация, в която жените заявяват, че в следващите 2 г. няма да забременяват, съобщава "Монитор".

"Имаме данни за два случая, когато при кандидатстване за работа две жени са били предупредени, че това е политиката на фирмата и ако не подпишат декларацията, няма да бъдат назначени", обясни адвокат Станислав Найденов.

По думите му така работодателят се застрахова от текучество на кадри заради отпуск по майчинство.

"На фона на приетия Закон за равенството между половете някои работодатели принуждават жените да избират между кариерата и семейството", заяви още Найденов.

Според юриста уволнените заради неспазването на декларацията могат да заведат дело срещу началника си, но успехът им е под въпрос. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
36
 
! Отговори
До 18 преди 7 години
Това означава, че медиите смучат статии от пръстите си, без да са наясно с върховенството на закона, от една страна, а от друга - четящите статията майки да останат с впечатлението, че такова дело може и да не бъде спечелено! Чудесен пример за манипулиране на обществено мнение!
17
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Успехът на делото не е под въпрос, тъй като декларацията е нищожна
16
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мене за да ме вземе на работа, шефът ми ме принуди да подпиша декларация, че не се занимавам със сходни дейности извън работно време. Не съм се засилил и без това, но и да бях, щях да го правя без да ми мигне окото, а шефът ми може да си сложи декларацията там, дето слънце не огрява. Тези работодатели наистина ни взеха за мезе вече и ако институциите не вземат поне малко отношение, ще предизвикат единствено саморазправа и последващи нарушения на закона.
15
2
 
40
 
! Отговори
бйдеща майка преди 7 години
Такава декларация трябва да се счита за ограничаване на изконното човешки право да си свободна личност и да решиш кога да станеш родител. Такъв работодател-дребен селски тарикат- просто трябва да бъде заплют моментално и далече от него.Лошото е, че фирми не изискват декларации, но на интервютата за работа лекичко подхващат темата за майчинството и ако жената е искрена и сподели, че иска да стане майка - автоматично отпада.
14
22
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Избива ме на смях на моменти какъв псевдо моралист е българинът. Повече от половината от тях, гарантирам, мишкуват и крият данъци. Работодателят им ги осигурява на минимална заплатка, те взимат има няма 1000лв.. Но лаят да имало закони. Това е гнусното- мързеливият дребен тарикат *** иска работодателят да е справедлив, но самият *** е готов да скъта месечните си данъци към държавата на момента. Това ви го казва един 28-годишен човек, който плаща близо 1000лв. данъци месечно и е на заплата.
13
0
 
38
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Къде бхк питам сега. За нехората това не важи иначе дискриминация. Но за българите няма проблем
12
1
 
60
 
! Отговори
Гошо от почивка преди 7 години
Е това вече е умишлено убийство на българския народ! То да те е страх да забременееш. Я заплатата ти е малка, я останеш без работа... пък нека ромките да си праят по 5-6 ча'авета без да работят
11
3
 
46
 
! Отговори
Хетфиелд преди 7 години
Трябва да се казва кои са тези фирми, които правят това престъпление и след това съответно никой да не иска да работи в такава фирма! Така тя в един момент ще фалира неизбежно и *ания работодател ще го духа!
10
4
 
25
 
! Отговори
Коце кофата преди 7 години
Предполагам, това е стандартна практика и Турция, но там сигурно подписват мъжете... Все пак не се знае кога опитите на анадолските учени ще се увенчаят с успех!
9
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
A zdrawey #3! Rabotodatelite v Bg nikoga ne gi e interesuwala populaciqta. e znam kakvo te uchudwa. Tova ne e novost. Vinagi pitat za semeino polojenie. Kato si predstawqt otpusk po maichinstwo i.......
8
7
 
29
 
! Отговори
Че преди 7 години
Наемат жени на работа при условие да не забременяват---Ше плащаш болнични, де ше идеш ... капиталист долен! Ше ви сринем ... малко остана!
7
3
 
49
 
! Отговори
Джаката преди 7 години
Бой до дупка за такива псевдо работодатели.и един голям в ...
6
2
 
42
 
! Отговори
Американ преди 7 години
Че такава декларация изобщо има ли някаква правна силя?Освен това, като не искат забременяващи, да взимат лезбийки и лелки, и те душа носят.
5
1
 
6
 
! Отговори
до 3 преди 7 години
Абе човек, ти а училище ходил ли си някога ?
4
2
 
36
 
! Отговори
Edna преди 7 години
И да подпишат, и да не подпишат декларация - отказ от права е НЕДЕЙСТВИТЕЛЕН! Тези съдии, дето търсят и намират под вола теле...!?
3
12
 
12
 
! Отговори
123 преди 7 години
Най- вероятно тези фирми са или от афганистан или отпакистан, та да не искат гените ни да раждат, доживях и такова нещо да прочета, ако имах власт щях да ги ???????????????????????????????????????????*************** после щяп да ++++++++++&&&&&&&&&&*********** и това е.
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мъжете може ли да забрременяват?
1
3
 
35
 
! Отговори
бай иван преди 7 години
Подписваш декларация че няма да забременееш, но не и да правиш секс. Ходи доказвай че не ти се е спукал презерватива. Всеки съдя би отсъдил в полза на жената.