Нападнаха и биха председателя на БХК Красимир Кънев

Бит е от двама неизвестни мъже, нараняванията му са леки
27 окт 2016 15:52, Анисия Иванова
556
Нападнаха и биха председателя на БХК Красимир Кънев
Архив: Булфото

Председателят на Българския хелзинкски комитет - Красимир Кънев, е бил нападнат тази сутрин около 9:30 ч. пред столичния хотел "Радисън" от двама неизвестни мъже.

Кънев е бил ударен с юмрук в лицето и стомаха, след което нападателите са избягали по ул. "Цар Шишман". След инцидента на място е извикана полиция. Кънев е с леки наранявания.

"БХК призовава за незабавни мерки за разкриване на извършителите, включително в най-кратък срок властите да набавят записите от камерите на мястото на инцидента и по пътя на бягство на нападателите", настояват от организацията в писмо до медиите.

По данни на БХК през годините негови служители многократно са били обект на тормоз и закани заради работата си в защита правата на човека в България, "но до момента не се беше стигало до физическо посегателство".

"Силно сме обезпокоени от наблюдаваната от години опасна тенденция в България да се допуска, одобрява и дори възхвалява говорене, което насажда омраза или подтиква хората към насилие спрямо някои от най-уязвимите групи в обществото. Агресията се насочва съответно и към малкото организации и активисти, които се заемат със задачата да ги защитават. Езикът на омраза все повече завладява публичното говорене чрез медиите, които често дават безкритична трибуна на расистки, ксенофобски и хомофобски възгледи и антималцинствени активисти. Българските власти пък не се справят с навременното и ефективно разследване на престъпления от омраза, а в някои случаи техни представители дори поощряват престъпления като днешното", смятат от БХК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


556
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
258
2
 
40
 
! Отговори
София преди 7 години
Навярно сам е спретнал сценката, но и така да е - приятно звучи.
257
1
 
13
 
! Отговори
бойко преди 7 години
До Анонименбраво хлапе
256
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българските власти не се справят с навременното и ефективно разследване на престъпления от хулигански подбуди, рекет и разбойни нападения на нашите бащи и майки, дядовци и баби по селата. С какво КК е по-заслужил от тях, че да иска специално отношение?
255
1
 
34
 
! Отговори
Най-вероятно преди 7 години
Най-вероятно неговите подопечени ромове са го били, защото не им защитава достатъчно добре правата и свободите!!!
254
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
9.30, пред "Радисън", с леки наранявания. Имало ли е достатъчно чужденци наоколо? Хората, които се възмущават от изявите на този човек, не биха се изложили до такава степен на риск да ги снимат с десетки камери на това място, а и не би се отървал с леки наранявания. Това инсинуация, за да влезе в новините. Часът е удобен - влиза в целодневния новинарски трафик. Много слаб сценарий.
253
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-уязвимите хора в България са БЪЛГАРИТЕ! Те са прогонвани от села и градове, чрез * организирана престъпност, бити и убивани, икономически заробвани от монополи, експлоатирани от работодатели, грабени от банки и унижавани от политици! Как ще ги защити БХК?
252
0
 
42
 
! Отговори
Човек на годината преди 7 години
Те предложиха убиец за човек на годината, какво против бияч могат да имат?
251
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така като му гледам физиономията по-скоро би трябвало да се казва Исак Леви. Българското име за камуфлаж ли му е дадено?
250
1
 
45
 
! Отговори
Леля Пена преди 7 години
Самата активност на хората тук под тази иначе пошла, но все пак добра новина от днешния късен есенен ден показва:1) че хората се вълнуват изключително много от дейността на въпросния комитет и на председателя му;2) че хората не харесват горните два посочени субекта;3) че сме възмутени от дейността и анти-българската дейност на въпросната фондацийка!!!
249
1
 
41
 
! Отговори
И сега? преди 7 години
България над всичко!Ако този "комитет" беше български, нямаше да се ръководи от чужбина и щеше да защитава БЪЛГАРИТЕ!
248
1
 
41
 
! Отговори
ТОТО преди 7 години
Когато чух новината по ТВ, веднага ми се оправи настроението и по примера на колегата-автор на по-долните коментари, си сипвам една малка и вдигам тост!
247
1
 
28
 
! Отговори
Стамат преди 7 години
Като чета коментарите, оставам с фпечтление, че никой не защитава това юдейско ***...
246
1
 
33
 
! Отговори
Я, па Я преди 7 години
До АнонименАз лично знам защо го мразя тоя майцепродавец, така, че моята омраза не е сляпа.
245
0
 
29
 
! Отговори
Потребител преди 7 години
БХК е една от организациите благодарени на които разцъфват расистки, ксено- и хомофобски възгледи. И е наглост едновременно да дават 'акъл' и да обиждат властите. Явно на тях и на други елементи не им е ясно че въпреки опитите на тази и други организации и лица България не е полицейска държава.Между другото ако някои не е наясно с какво се занимава комитета и посети сайта им би се изненадал - прилича на сайт с новини, при това основно чужди. Тази организация не защитава ничии права.
244
1
 
36
 
! Отговори
Анти-БХК преди 7 години
Какъв е етническият произход на въпросния Красимир Кънев??Че НЕ е българин е ясно!
243
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един тук бил през 30-те години във Германия. А беше ли в Англия и СССР?
242
1
 
42
 
! Отговори
Я, па Я преди 7 години
В нета се върти един клип как двама *** във Видин скачат на бой на на двама полицаи, които са ги спрели за проверка. Това е така благодарение на неуморната работа на тоя курусмук през последните 27 г. Малко са го били.
241
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
NAI GOLIAMI RASISTI SA SOROS I ZIONISTITE OT PO VISHITE ETAJI NA USA TE TRIBVA DA BADAT NEOTRALIZIRANI
240
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сляпата омраза води към още омраза и големи страдания.
239
0
 
25
 
! Отговори
Американ преди 7 години
Ха, най-после някой си "изказва" мнението на дело :-)))А тоя може и да лъже.