15 хил. бежанци у нас – 6 000 имат право да работят

От Агенцията по заетостта тази година обучили 13 мигранти
31 окт 2016 10:14,
53
15 хил. бежанци у нас – 6 000 имат право да работят
Снимка: архив Булфото

От 15 хил. бежанци у нас, които от началото на 2013 г. до края на август 2016 г. са потърсили закрила в България, близо 6000 лица имат право да работят, както и да получават социално и здравно осигуряване, показват официалните данни в анализ, направен от Investor.bg.

"Това, което става ясно е, че има много големи различия между реалната ситуация и това, което си представят властите", коментира пред Bulgaria ON AIR главният редактор на икономическото електронно издание Бойчо Попов.

Анализът показва, че има голяма разлика в приоритетите на българските работодатели и тези на бежанците. Докато бежанците биха искали веднага да се включат в пазара на труда, за да могат да печелят и да изпращат пари на близките си, работодателите изискват повече време за усъвършенстване. Тромавата процедура по издаване на бежанския статут и голямото чакане обаче затрудняват интеграцията на бежанците в българския пазар на труда.

"Обърнахме се към три работодателски организации. Оказва се, че няма техни членове - фирми, които да се интересуват от бежанците като работна ръка. Ат Агенцията по заетостта, казаха, че в тяхната програма за обучение и заетост на бежанците за тази година няма включени лица, през миналата година са били 13", посочи Попов.

Заедно с него в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев темата коментира и журналистът Светлана Енчева.

Според нея политиката на България спрямо бежанците също оказва негативно влияние: "За съжаление българската държава не прави много, за да могат бежанците да допринасят за българската икономика. Тя би могла най-малкото да не им пречи и да се опита да направи така, че хората да искат да ги наемат, а да не ги гонят".

"Политиците се заиграват, и то в предизборна ситуация, колкото се може по-агресивно, в случая се предизвикват страхове за неща, които, ако действително се погледнат реалните им размери, те ще бъдат смешни. Двайсетина човека примерно са презаселени в български общини, но според председателят на БСП това ще промени етническата карта на България", коментира още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Журналистчетата, ако обичате, спрете да наричате тези хора "бежанци" - те НЕ са такива по всички международни, европейски и български закони ! ТОВА СА НАШЕСТВЕНИЦИ, ОКУПАТОРИ - НАГЛИ, МЪРЗЕЛИВИ, АГРЕСИВНИ !!! БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ИЗВЪРШВА ГЕНОЦИД СРЕЩУ НАС, БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ !!!
33
0
 
9
 
! Отговори
bobo преди 7 години
Щом официално признават за 15000,реално са значително повече.
32
2
 
0
 
! Отговори
ivan преди 7 години
Beschanzite ne iskat da badat voinizi nito kam presidenta na sirija nito kam oposizijata!! Balgari,sasto ste tolkova egoisti i ne gostopriemni?
31
0
 
6
 
! Отговори
А1 преди 7 години
15 хил. бежанци у нас...-----------Не ни стигат нашите вътрешни проблеми, та си вкарахме и външни!
30
10
 
2
 
! Отговори
боье преди 7 години
Като чета коментарите разбирам защо Алеко е написал Бай ***. Разбирам защо масово младите и интелигентни хора предпочитат да се реализират на запад. Разбирам защо чалгата е най-популярната музика, а да си мутра е яко. Всики се сърди на някого и обвинява някого - дали са виновни политиците, шефовете, бизнеса, бежанците, царя или някой друг. България няма място в ЕС с този матрял - нация от чалгари и пия*ци. Тук изниква въпроса - хората ли направи прехода такъв или прехода направи хората такива
29
1
 
9
 
! Отговори
eN-Vy преди 7 години
Бокич голям ти е двора у Банкя вземи та приюти 20-30 калпазанина....ако нямаш палатка,ще ти услужа таман с 2 такива,ще се поберат без проблем.....Аз у моя двор и дом такива тарикати не искам
28
1
 
14
 
! Отговори
ha ha ha преди 7 години
Ама как ще работят, когато заплатата им ще бъде по-малка от това, което получават като издръжка на "бежанец"?Колкото нашите *** работят - защото получават наготово куп помощи, които реално са по-големи от евентуалната им заплата.Така че - нищо ново.Ще бъде голяма изненада, ако дори 10% от нашествениците започнат да работят.Ама пък ние си ги отглеждаме и им осигуряваме по-добри условия на живот от нашите.
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Sa balgarite nama rabota s sa bejanzite ima prostaschtinata nama graniza v bg nastanete bejanzite v imotite na bogataschite ama sa gi dali podnaem i tam zuzkat pari bes da pla6tat danazi pensii vsimat mutrite i milionite ne si snajat
26
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия хора трябва да пребивават в Бг. при 2 условия.Да са в лагери от затворен тип и ежедневно да полагат труд в полза на държавата Бг.Ако приемем хипотезата че бягат от военен конфликт те би трябвало да са доволни че са на сигурно и безопасно място и имат осигурени подслон и храна.Като свърши войната се екстрадират обратно по страните си.Безработния българин не получава нищо за разлика от западния безработен,така че при тая безработица е чиста перверзия да се назначават чужденци вместо българи!
25
0
 
25
 
! Отговори
Социопат преди 7 години
Да ги пратят да строят стената с турция и гърция
24
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"..близо 6000 лица имат право да работят..." А колко от тях работят? 6? Или по-малко? За сметка на това ползват здравни услуги, които плащаме ние, получават помощи, затова, че вместо да се бият за страната си, са дошли на готова софра...
23
0
 
20
 
! Отговори
ТТТ тт преди 7 години
Ако не желаят да работят - напускат България. Безделници не желаем!
22
0
 
26
 
! Отговори
Петър преди 7 години
И какво могат да работят???? Завършили, недовършили 2, 3 клас! На какво ще ги обучават? Всички ли ще въртят метли и носят вар и киреч?
21
0
 
31
 
! Отговори
ТЕ И преди 7 години
*** ИМАТ ПРАВО ДА РАБОТЯТ,НО ПРЕДПОЧИТАТ ДА СА НА ПОМОЩИ.ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ МИГРАНТИ СИ ГО КАЗВАТ В ПРАВ ТЕКСТ:ИСКАМЕ КЪЩИ И ПО 500 ЕВРО НА ЧОВЕК ПОМОЩИ.МОЖЕ ДА ИМА ЕКСТРИ КАТО ПРИСЛУЖНИЦИ И ПРОЧИЕ
20
0
 
27
 
! Отговори
да , амъ ? преди 7 години
Те не искат да работят ???ЗАЩО В БЪЛГАРИЯ , ..... ВСЕКИ 3-ТИ Е БЕЗРАБОТЕН ?
19
0
 
15
 
! Отговори
Неа преди 7 години
А колко от 6 хил работят ?
18
0
 
37
 
! Отговори
6000 сПравоДаРаботят преди 7 години
Но Агенцията по заетостта е обучила само 13 ?!А не може ли подслоняването и получаването на помощи да се обвърже със задължителна трудова заетост? Толкова акъл ли се иска да бъде поставено условието: Приемаме ви за 3 месеца.Трудоспособните веднага почват обучение, постъпват на посоченото ти работно място /освен ако сами не си намерят такова/ и чак тогава - настаняваме в жилище и помощи нетрудоспособните и непълнолетните от семейството.Ако не желаеш - напускаш България. Безделници не желаем!
17
0
 
25
 
! Отговори
Но бежанцитеОтказват преди 7 години
да работят като пастири със заплата 700-800 лв, г-жо Лора Инджова!Принцове ли са дошли като "бежанци" в България днес?Преди време едни истински аристократи избягаха и в България, и в цяла Европа след болшевишката революция, но те не се срамуваха да работят.Помните ли транспортната стачка в Бг преди повече от 20 г.? Един еврокомисар тогава каза: "Навремето руските графове дойдоха в Париж, за да работят като шофьори. Сега българските шофьори искат да живеят като графове!"Та и "бежанците" така.
16
0
 
13
 
! Отговори
ДО ДО ВЪПРОС преди 7 години
ще то малко ли римляни има, що не си ги вземат тях за работа? А? Тия ще са по- стока ли?
15
0
 
31
 
! Отговори
предложение! преди 7 години
"работодателите" да кажат на бежанците какви заплати ще им дават! Тогава наистина ще станат бежанци - ще побегнат презглава от България! Не ни трябва ограда и полициа!