Оставяш бебето и на работа – държавен стимул

Майките с бонус - 50% от обезщетението за дете до 1 г.
Обновена: 31 окт 2016 15:32 | 31 окт 2016 14:37, Веселина Йорданова
27
Оставяш бебето и на работа – държавен стимул
Снимка: flickr

По-добра защита нa осиновителите и стимул за майките да се върнат по-рано на работа - на тези мерки акцентира социалният министър Зорница Русинова от приетия от правителството бюджет на Държавното обществено осигуряване за 2017 година.

По думите й осиновителите ще могат да ползват всички права на отпуск до навършване на 5 години на детето. Майките пък ще получават бонус, ако започнат да се трудят отново преди детето им да е навършило 1 година, като според министъра ефектът ще е "повишаване на заетостта и по-доброто съвместяване на семейния и личния живот".

Бонусът ще е 50% от полагащото им се обезщетение, докато детето навърши 1 година. За отглеждане на дете от 1 до 2 години пак ще се полагат по 340 лв. месечно.

Още по темата
Социалният министър обясни още, че политиката в сферата на общественото осигуряване продължава започналата през миналата година пенсионна реформа за стабилизиране на системата и поетапен ръст на пенсиите.

За догодина се предвижда ръст на минималната работна заплата на 460 лв., увеличение на осигуровката за пенсия с 1 процентен пункт, замразяване на обезщетенията за майчинство и за безработица, повишаване на възрастта и стажа за пенсиониране.

Пенсиите ще се увеличат с 2.4% от 1 юли, а средният размер на пенсията за 2017 г. е 341.57 лв. или с 3% повече от 2016 г. С около 40 лв. ще нарасне средният осигурителен доход.

Запазва се максималният доход, върху който ще се плащат осигуровки – 2 600 лв. Максималната пенсия и догодина остава 910 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То не стига, че българите едва по едно дете гледаме (и то със зор заченато), ами и да го хвърлим на година на ясла. Луда работа!
22
0
 
6
 
! Отговори
Майка преди 7 години
Първите седем години са най важни. До три получаваш от майката най необходимите навици. Храниш се сам, обличаш се, ходиш до тоалетната. Когато дъщеря ми на 4 тръгна на градина се сдоби с лоши навици. Стана лигла и се тръшкаше за всичко, защото Цвети прави така и получава което иска. Научи се да иска да гледа детско и нищо да не прави. Дори престана да си подрежда дрехите. Това преди просто беше немислимо. Спрях я от градина. организираното дете, с книжките се върна. Сега е на 17.
21
0
 
3
 
! Отговори
do 21 преди 7 години
до 21-ако не работиш на трудов договор-получаваш социално майчинство-100лв. за една година.Повечето ромки само него вземат.А ако работиш на трудов договор,но през целия си живот нямаш 12 месеца трудов стаж,отпускат майчинството чак след като ги направиш...А пък никой работодател н еобича работнички в майчинство,защото всеки месец той внася 21лв здравни осигуровки и куп бумаги с документацията....та и държавата лесно недава тези пари :(
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Помощи за безработица също не трябва да има. Вместо това трябва да има застраховка безработица и всеки се осигурява когато и както може и иска. И от натрупаните средства му се плаща, ако остане безработен. Ако не се е осигурявал не получава нищо. И това дори не е необходимо да е функция на държавата. За трайно безработните или тези, които не се осигуряват да има система от приюти и кухни, така че да се дава храна за деня, ако трябва за цялото семейство, но нищо повече.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мийчинството трябва да е обвързано с трудовия стаж като цяло, както и в последните две години. Тоест ако някой реши да има дете, но не се е осигурявал не получава нищо.В момента получаваш минимума. Това се използва от някои прослойки на обществото. В краен случай майчинство следва да се полага само за първо дете или за близнаци, когато единия от тях е първо дете. Всяко следващо дете трябва да си го отглеждаш сам. Да си мислил. Помощи за безработица също не трябва да има.
18
0
 
2
 
! Отговори
Lubomir Lubenov преди 7 години
Dai da vidim kolko ministri ima rbg i kolko sa ministerskite deca? :-)Ami kolko sa zam-ministarite i decata na zam-ministarite?! bg Premierat kolko deca ima?! Kolko deca imat bg 240 deputati?! Ai, ai, ai....
17
0
 
8
 
! Отговори
Ел преди 7 години
Не е случайно, че еврейчетата са гледани от майките си до 6 г.... а тук - ако може в работно време....
16
10
 
3
 
! Отговори
До 16 преди 7 години
На 5-6 на градина? А до тогава въразно за полата на мама? Едно дете има нужда от социални контакти, различни от "маминка" още преди 5 години. Иначе стават разглезените мамини детенца, каквито нещо има тенденция често да срещам за съжаление. Пази боже, особено ако е момче!
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ясно е, че това се прави с цел да се изплащат по-малко пари от държавата за майчинство, защото за тях е по-добре 50%,ама да работиш и пак да плащаш осигуровки, отколкото да не работиш и да си изкараш цялото майчинство. Още се чудя как не са ни взели едно - за който не знае, България е държавата в света с най-много дни платено майчинство, при това ако си осигуряван на реалната си заплата - доста добра сума през първата година. Чудя се как още сме първи в тази статистика и не са ни лишили от това.
14
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Детето трябва да се гледа от майката минимум докато навърши 3 години!!! Дотогава то не трябва да се отделя от нея - опасно е и за здравето и за психиката му! В Швеция например майките имат право на 3год. платен отпуск майчинство. Как така оставяш бебето и на работа?!! Това е престъпление !! И после това бебе, като порасне, ще стане някакво зомби.- нервозно и комплексирано. Мен ако питате, за едно дете е мъчително да се отдели от майка си поне до 5 години. На5- 6 вече може да тръгне на градина . Но наште ясли и градини с този остарял и необразован, груб персонал, са много рисковано място за
13
1
 
6
 
! Отговори
майка преди 7 години
немога да разбера-преди около три години направиха майчинството за втората година равно на минималната заплата.А сега то си стои 340лв,а минималната догодина става 460лв ??? България е в демографска криза- с какви пари да отглеждаме децата си?!То е ясно ,че всяка майка с голяма заплата се принуждава след 1год на детето да се върне да работи,но тези които са на минималната.....защо да се връщат....толкова е трудно да си родител с цялата ни система...
12
2
 
3
 
! Отговори
Aish преди 7 години
Zatui gi prodavat eftino v chujbina - po 10 000 evro parcheto i pak na rabota za nova produkcia!
11
0
 
17
 
! Отговори
НеАнонимен преди 7 години
Явно излиза, че на сегашното управление им трябват майки - данъкоплатци и робини, а не майки-родилки! Защото родените сега деца са тежест и само ще смучат от бюджета, а ще започнат да плащат данъци я след 18, я след 24 годишна възраст, нали така ? Пет века турско робство не успя да сломи нацията, но двадесет и шест години демократично управление е на път да го стори.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще раждат само милионерите. Ше се женят само помежду си и следва инцест. Безумна бедност и безпътица. Канада ли? Тя (уж) отваря порти, но от кумува срама, щото оттук златото изтича при затворени врата. Канада е наш голям благодетел, цяла европа кяри от тая добродетелност. Канадците раждат по четиринайсе деца, европейците ще ги настигнат, а българите ще си развъждат био картофи. За био закуска в училищАта, колкото са останали.
9
0
 
3
 
! Отговори
Бумеранг преди 7 години
И тая е мислила с ** й. *** колко щеш.
8
3
 
23
 
! Отговори
Баща преди 7 години
Ама Краво, ти гледала ли си някога деца? Ти как мислиш бебе на няма и една годинка да го отделиш от майката? Какво милиш че ще стане от него? А кой ще го гледа, като в яслата под една годинка НЕ ГИ Взимат.. В яслата приемат деца над 1 годинка, и ги взимат само ако са ПРОХОДИЛИ, и могат да ходят, стават сядат стабилно и самостоятелно. Разбирай над 15 месеца. Така че ходи гледай деца, вместо да ръсиш мозък и предлагаш *** реформи.
7
1
 
21
 
! Отговори
Една преди 7 години
Връщането на работа преди детето да е навършило година озвачава хранене с изкуствени млека. Кой ще го гледа това още непроходило дете е отделен въпрос. Може би простите лелки в яслата, в която и места няма.
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-добре да обособят в работата на хората места за раждане за да не се прекъсва процеса, а от 15 000 бежанци само 13 били регистрирани в Агенция по заетостта !?! Мама ви д... мр.сна
5
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Направо го изхвърляш в кофата и юруш на работа, а ястребите ще си седят цял живот дома и ще хапват и ще пиват на наш гръб/гроб/герп/...!
4
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на българия (или поне тия, които я управляват и представляват) не са и нужни бели деца, напротив. Трябва само простото и лесно манипулирано малцинството да стане мнозинство. Ако след това има все останали бели мазохисти, които да плащат целия масраф, лошо няма.