Една бира, чаша вино... Кога последно шофирахте пили?

1/3 от шофьорите са се качвали зад волана след употреба на алкохол
4 ное 2016 17:45,
25
Една бира, чаша вино... Кога последно шофирахте пили?
Снимка: Архив, Reuters

Близо една трета от българските шофьори са сядали зад волана след употребата на алкохол. В същото време 77% от тях категорично смятат, че консумацията му и шофирането са несъвместими.

По-голямата част от хората, шофирали след питие, обясняват, че според тях изпитото количество е под допустимото. Такива са данните от проучването на навиците и нагласите на българските шофьори във връзка с кампанията "Алкохолът е лош шофьор" на "Каменица".

Още по темата
От данните се вижда, че 36% от респондентите са се качили зад волана след 1 бира. 15% пък са пили по две бири или чаша бяло вино.

Като основна причина те посочват, че са шофирали, защото са преценили, че количеството алкохол е допустимо. Голяма част от тях /20%/ изтъкват и че не имало друг начин как да се приберат.

В изследването също се засяга въпросът какво трябва да е отношението на пътниците спрямо шофьори, консумирали алкохол.

57% от хората заявяват категорично, че не биха се качили при водач, който е пил. 76% пък казват, че през последната година не им се е случвало такова нещо. Но разубеждават ли хората близките си да нарушават правилата и да се качат зад волана пили?

Около 50% от респондентите се възпротивяват, но изхождат от това, че "всеки си има глава на раменете" и по-скоро не се намесват.

"В радостта сме заедно, в нещастието сме сами − този извод е неизбежен предвид получените резултати, че водещите причини за пасивното поведение на хората в ситуации с нетрезви водачи са всъщност волеви – ние избираме да постъпваме така, т.е въпрос на себесъхранителни мотиви, а не толкова на лоши преценки", коментира психологът Росен Йорданов.

И въпреки това резултатите от изследването дават повод за оптимизъм.

"Хората показват по-добра осведоменост за законовите ограничения, свързани с шофиране след употреба на алкохол, както и за влиянието на алкохола върху преценките и реакциите на шофьорите. Също така нараства категоричността на нетърпимост към този проблем", допълни Йорданов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Г-н Йорданов има право, че ние , убитите при ПТП от пияните водачи на МПС сме нетърпими към последните! И ние и нашите останали живи - осакатени, травмирани, роднини, близки, приятели и познати !! Само законотворците, седнали на дебелите си ***, не могат да го осъзнаят и да предприемат сурови мерки против пияндетата и шофиращите без правоспособност. Всеки ден загиват по 2 /двама/ човека при инциденти с такива убийци!! МАЛКО ЛИ СА ВИ, ГОСПОДА ВЛАСТНИЦИ ???
16
0
 
3
 
! Отговори
Последно преди 7 години
Последно през 2004г.
15
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди полувин час се прибрах у дома, до жилището си шофирах пиян (17км), след 2ч трябва пак да излизам с колата и ще бъде по пиян дори от сега, инциденти не съм имал , нито пък са ме спирали
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А за колкомвреме след употреба на алкохол, може да се кара автомобил? В сегашния правилник, всичко е размито.След 5 часа! Комунистическия правилник, гласеше-след не по-малко от 8 часа. А сега съм пробвал, след 300 грама водка и две бири, те държи на 2 промила алкохол, след 10 часа сън. Имам личен алкохомер.
13
3
 
1
 
! Отговори
до знайко ? преди 7 години
Братче ти си куха лейка
12
0
 
9
 
! Отговори
Кратун преди 7 години
Полицай към шофьор:- Господине, вие сте пили....- Как ш'съм пили, бе? Човек съм!
11
1
 
1
 
! Отговори
до знайко ? преди 7 години
Явно на различни хапчета сме.не мога да те разбера
10
1
 
2
 
! Отговори
до знайко ? преди 7 години
Колана е 10 точки имам го документирано
9
2
 
9
 
! Отговори
до 9 преди 7 години
В грешка си пич. Няма активен шофьор.който е безгрешен. Самият правилник за ДП е с предумисъл за престъпление. И ако не разбираш.значи не шофираш ежедневно
8
0
 
3
 
! Отговори
7 преди 7 години
А да уточня.никога не карам пил
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За 40 години не съм си позволил да се кача да карам пиян и не мисля и отсега нататака да го правя а тия де го мислят ако за себе си не мислят поне до тях да мислят че има хора мине се не мине един три друг е тая държава ред няма ли местните пияндета си ги знаем даже се чудя как ли ще окрякат другиден като днес един пияница на софииска подчертавам градинката влезе да прибира детето си дее охраната ви бре17;30 пред очите ми става
6
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм перфектен щофьор. Даже и полицаите са ми го казвали. А ми взеха книжката за колан. 4 нарушения без колан~40точки. Даже идея нямам защо ми е този колан в града с ограничение 50км'ч. Във Франция отдавна казаха.че колана в градстки условия е даже опасен. И сега си джиткам с испанската книжка.да ме хванат за ....... *** корумпирана държава
5
0
 
19
 
! Отговори
Извънземен преди 7 години
Аз като се напукам като на стара къща мазилката, си викам такси.
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Раздвоен съм. Много добре знам, че след употреба на алкохол, не трябва да се шофира. Но знам , че алкохола е допинг за стрелците. Те стават по спокойни, съсредоточени и сигурни. Значи проблема не е в алкохола, а в количеството. Понякога се появяват статистики-10,15,20% процента от пътните произшествия са по причина употребата на алкохол. Ами останалите до 100% нали са били трезви? Затова се допуска известно количество на алкохол в кръвта. Май е 0.5 на 1000. Само че за всеки..няма време..
3
6
 
16
 
! Отговори
Моряк и половина преди 7 години
от 11 години имам книжка. От пет- златен талон! Абсолятно никога не съм сядал зад волана употребил и капка алкохол! Когато пия, просто ползвам такси, елементарно е!
2
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм карал къркан но за 10 години 4-5 пъти
1
2
 
26
 
! Отговори
Мене преди 7 години
Вече имам 10 години стаж зад волана и около 100 000 изминати километра. Позволявам си (рядко) да изпия 1 бира или чаша вино, които по никакъв начин не ми се отразяват на управлението / реакциите / мисълта, дори напротив. Проблемът не е дали си пил 1 или 2 бири, а колко мозък имаш в главата си и дали изобщо го използваш изобщо за нещо.