Средната заплата пада, безработните скачат

Най-малко пари вече взимат наетите в хотели и ресторанти
104
Средната заплата пада, безработните скачат
Снимка: Булфото, архив

Средната брутна месечна работна заплата за юли 2016 г. е 947 лв., за август - 923 лв., а за септември - 954 лева, сочат данните на НСИ.

От националната статистика пресмятат, че през третото тримесечие на 2016 г. средното възнаграждение на месец е 941 лв. и намалява спрямо второто тримесечие на 2016 г. с 0.5%.

Най-голямо намаление на средната заплата е отчетено при финансисти и застрахователи - с 8.6%, както и при брокерите на недвижими имоти - с 2.8%. 

Най-високите заплати взимат наетите за създаване и разпространение на информация и творчески продукти, както и в далеко-съобщенията - 2 159 лева.

Следват служителите в производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива - 1 647 лева, финансови и застрахователни дейности - 1 612 лева.

Най-нископлатени са били наетите в хотелиерство и ресторантьорств” - 580 лева, както и в администрацията - 722 лева.

От НСИ обаче отчитат, че спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през третото тримесечие на 2016 г. в обществения сектор нараства с 6.8%, а в частния сектор - с 8.0%.

Наетите към края на септември тази година намаляват с 45.9 хил., или с 1.9% спрямо края на юни.

Спрямо края на второто тримесечие на 2016 г. най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство” - с 20%, "Административни и спомагателни дейности" - със 7.2%, и "Култура, спорт и развлечения" - с 4.2%.

Увеличават се ангажираните със създаване и разпространение на информация и творчески продукти - с 1.5%, както и в строителството - с 0.4%.

Най-много са работниците в преработващата промишленост - 22% и в търговията, ремонтите на автомобили - 17.2%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още по темата: заплатидоходиНСИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е какво сега, нали пискате че заплатите били по 500 лева? А излиза 2 пъти повече.
83
0
 
5
 
! Отговори
Американ преди 7 години
"Най-нископлатени са били наетите в хотелиерство и ресторантьорств - 580 лева, както и в администрацията - 722 лева." -- за всички многоумници за които туризмът бил приоритет в икономиката.
82
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Средната заплата пада, безработните скачат."---Е, как, бе! Нали при Тиквеното управление сме стабилни, нали благоденстваме, нали ГЕРБ е най-любимата (избираемата) партия, нали, нали, нали ...Сигурно безработните скачат от еуфория (или "кой не скача е червен"?)
81
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Тинкае то голяма работа,че си и занесла,ее аман от такива като тебе
80
0
 
17
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
О БОЖЕ, А СПОРЕД БОКО И ГЕРБ БЯХМЕ ЦЪФНАЛИ И ЗАВЪРЗАЛИ !!!
79
0
 
14
 
! Отговори
ка преди 7 години
Камелия, как може да напишеш: "безработните скачат"? Хубава и умна жена си, пък безработните скачали? Пиши на какво скачат? Скачат на въже или просто скачат на един крак?ЗАЩО ПРОСТО НЕ СПРЕШ ДА ПРЕПИСВАШ ГЛУПОСТИ ОТ НЕТА И НЕ НАПИШЕШ: "БРОЯ НА РЕГИСТИРАЛИТЕ СЕ БЕЗРАБОТНИТЕ В ТРУДОВАТА БОРСА НАРАСВА"?
78
0
 
7
 
! Отговори
АЗ ПЪК преди 7 години
не разбирам как в тая малка държавица има такова разделение на ,о Боже, геосрафски принцип.
77
0
 
9
 
! Отговори
ЛИЛИ преди 7 години
А ВЗЕМАТЕ ЛИ В ПРЕДВИД ДОХОДИТЕ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА?
76
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Видими резултати.Българи, нека да се мобилизираме в неделя и да изритаме веднъж за винаги некадърните крадци и лъжци от властта.Нека покажем че сме НАЦИЯ, а не стадо.
75
2
 
21
 
! Отговори
ha-ha преди 7 години
Средната заплата пада,ръст на безработицата и планетата спира да се върти,и тук настава вечна нощ ако Герб не е на власт.ГЕРБ съкратено от Габонци за Европейско Развитие на България,не че и другите не са крадци БСП,ДПС,РБ,ПФ,НДСВ,СДС,Атака и останалата *** крадци,но Герб ги бият по всички показатели.Виждате ли ученика ГЕРБ задмина учителя БКП(БСП).
74
3
 
5
 
! Отговори
Моряк и половина преди 7 години
Който иска да празнува Коледа и Нова Година, да не се оплаква от безпаричие! Въпрос на избор в живота!
73
0
 
17
 
! Отговори
seira преди 7 години
ДОКОГА ЩЕ НИ ЛЪЖАТ ЗА МРЗ?ПО ВСИЧКИ МЕДИИ НИ "ИНФОРМИРАТ", ЧЕ ОТ 01.01.2016 г. МРЗ "НАРАСТВА" НА 460 лв....АБСОЛЮТНА ЛЪЖА!!!"НАРАСТВА" ОБЛАГАЕМАТА МРЗ, Т.Е. БАЗАТА ВЪРХУ КОЯТО ДЪРЖАВАТА ОБЛАГА МИНИМАЛНИЯ НИ ДОХОД, ДОКАТО ... МРЗ НЯМА ЗАКОННО УСТАНОВЕН ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ДОЛЕН ПРАГ!С ДРУГИ ДУМИ, НЯМА ЗАКОННО ЗАДЪЛЖЕНИЕ ЗА "РАБОТОДАТЕЛИТЕ" ДА ДОГОВАРЯТ ПОСОЧЕНАТА МРЗ!!!
72
1
 
4
 
! Отговори
Циник до Тинчето преди 7 години
Пхахаха...що не си купиш едно стъклено кълбо, и да отвориш "гледачница"Можеш да се пробваш и с детективска агенция...Пхахаха...ерудити...и иЛенктуалци!Подозирала...пхахаха.....Мис Марпъл..
71
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Миналия ден слушях интервюта на "пхреуспели" в Англия. Една "бизнесдама" се похвали че има фирма. С какво се занимава? - С почистване - отговаря бизнесдамата.Колко работници имате? Само аз - е отговорът.
70
3
 
5
 
! Отговори
Тинка преди 7 години
До *** до ТинчетоЦиник, за тази цел използвайте интернет за онлайн покупки (ако все пак имате карти и знаете как се работи с компютър де), а не използвайте някой да ви влачи далаверата на крака!Същото Лорче беше двойкаджийката на класа и не знае даже на български да си напише името, подозирам, че и ти си същият...
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Още един от ЛондонМесечно + около 10К бонуси годишно.
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Basi idiota sum! Az plashtam nad 2500! I niama koi da raboti kato za sveta:((( Ako niakoi iska - da pishe tuk!
67
4
 
10
 
! Отговори
Циник до Тинчето преди 7 години
Ъъъъъъ.....виж ся ТинчеИ на мен ми липсваше лютеницата....карах по 80км. до Майнц да си купувам от българския магазин....сега си имаме и във Франкфурт...ходим през събота! Какво грешно намираш, че момичето не иска да дава по 12лири за чорапогащник, който у на струва 5лв.? И аз взимам хубави пари...ама гледам цените - такъв *** съм...не обичам да пилея за щяло нещяло!
66
5
 
6
 
! Отговори
Noname преди 7 години
Честит 10-ти Ноември!
65
5
 
17
 
! Отговори
Тинка преди 7 години
Познавам една убавица-съученичка, която от няколко години ми обяснява, че бачка в Лондон в някаква супер престижна консултантска фирма и е фрашкана с парички...При последната ми командировка до Лондон, същото това Лорче ме помоли, дали не мога да й занеса 10 бр. някакви много специални чорапогашници от родината, майка й ми връчи един пакет чорапогащници на летището.На беглия въпрос, защо се налага това, отговорът гласеше:Ааа, ама те там са по 12 паунда бройката, леля!