Нова Надежда - селото, което се издържа с пари от чужбина

История за гурбетите, надеждите и разочарованието
Обновена: 12 ное 2016 19:53 | 12 ное 2016 19:46, Анисия Иванова
39
Нова Надежда - селото, което се издържа с пари от чужбина
Снимка: Bulgaria ON AIR

Хора от хасковско село масово се издържат с пари от чужбина. Става въпрос за селото Нова Надежда, където, както казват жителите, надежда има, но каква е тя - за всекиго е различно.

Сред тях е и 39-годишната Бояна. Липсата на перспектива я изпраща в далечна Испания за цели 13 години. Носталгията обаче връща Бояна в родното място. Пристига в България с големи очаквания и желание децата ѝ да израснат тук. Шест месеца по-късно тя открива в Нова Надежда само разочарования.

"Лекарски услуги нямаме и училище нямаме, детска градина нямаме... нямаме нищо. Работехме си, живеехме си нормален живот, обаче все ти липсва държавата, липсва ти родината - близките, майки, бащи. Разочаровани сме, не е нищо каквото очаквахме. Няма хора, всички хора са по чужбина", разказва Бояна.

Как безработицата гони младите хора от собствената им страна и какво се надяват да промени бъдещият президент жителите на село Нова надежда - отговорите от Михаела Карабельова и оператора Тодор Тодоров:

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: ХасковскоНова Надежда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
4
 
! Отговори
Гошу преди 7 години
До 11Ха-ха-ха :) Даже няма смисъл да ти отговарям, виждам, че диагнозата ти е тежка :)))
11
0
 
6
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Видими резултати!
10
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
""ТиневЖалко, тъжно, !Е, господа " демократи ", това ли целяхте""........................Тинев, ... ти (и такива като тебе) възрастни комунисти сериозно ли смятате, че демократите и запада събориха любимия ти комунизъм ?Ами не, Тинев, ... любимия ти комунизъм УМРЯ САМ, защото беше мъртвороден Тинев.Така че стига плака !
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре, да ви питам, като си нямате нищо в селото, за кой гласувахте на последните избори?И кога ще се научите да искате държавата да си спазва задълженията, вместо да емигрирате?
8
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГошуБягат на запад да мият мият keneфите на богатите и да вършат най-черната работа на богатите западняци, да живеят като скотове по 15 човека в стая в общежития, защото в демоктачична евроатлантическа България няма работа и са обречени на гладна смърт. А в Русия никой няма да ги пусне да работят, въпреки че Русия е втората страна след САЩ по прием на икономически имигранти.
7
2
 
10
 
! Отговори
skunka преди 7 години
Нова надежда, звучи като от Йовков.Това село е показателно за всички в България (без селата около Софеа и тези около морето, бълващи 'хотелиери'). Еми да се премести в съседния по - голям град. Поне детски, училища и лекар ще има. Урбанизацията отдавна е настъпила и липсата на долари направи селата оцеляващи.Представете си да Ви заболи зъб?
6
8
 
8
 
! Отговори
Гошу преди 7 години
До ТиневТи по-добре кажи защо младите бягат на Запад, пак в демокрацията, дето пенсиите и путлерасите толкова я мразите, ами не бягат към "уредени" държави, където омразната ви демокрация липсва, като Северна Корея или в Колхозия при Вожда ви Путенка?
5
11
 
11
 
! Отговори
Жан Виденов преди 7 години
1 долар = 3000 лева.
4
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
страна с население колкото един западен град,която си има всичко-планини,гори,море,плодородни полета,но няма достатъчно напечатани хартийки с образи на тях и това я прави бедна????Но ел енергията всеки от нас я плаща на чужди фирми,полезните изкопаеми се добиват от чужди,продуктите в магазините са в голяма степен са чужди,житото се изнася и т.н.Значи всъщност нищо наше не е наше,ако всичко оставаше в страната,дори и да нямахме печатани хартийки,щяхме да си имаме всичко.МАЙ УПРАВЛЕНИЕТО НЕ БИВА
3
1
 
3
 
! Отговори
Гърчеещ се преди 7 години
New Hope, indeed !
2
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Виновни са агентите на Путин, България трябва да се изчисти от агентите на Путин и тогава българските села ще започнат да процъвтяват. Докато агентите на Путин вилнеят в България никога няма да имаме демокрация и просперитет.
1
0
 
5
 
! Отговори
42 преди 7 години
ами като няма хора какво да има...