Крачка назад: НС се отказа от затвора за превишена скорост

ДПС: Българинът не обича да му бъркат на две места, едното е джоба
15 ное 2016 18:00,
40
Крачка назад: НС се отказа от затвора за превишена скорост
Снимка: Булфото, архив

Парламентът изненадващо се отказа да въведе наказание затвор за превишена скорост. 

Депутатите гласуваха окончателно промените в Наказателния кодекс и отхвърлиха с голямо мнозинство текста, с който се предвиждаше лишаване от свобода за тези, които карат с над 60 км/ч над максималната разрешена скорост.

Още по темата

Това предложение бе направено от ГЕРБ и подписано от десетки депутати от мнозинството. Тексът бе приет на първо четене и от пленарна зала през февруари, както и от правната комисия на второ четене. Днес обаче всички се отрекоха от него. 

Най-активни в критиките бяха от БСП и ДПС. Георги Свиленски от левицата обясни, че в България има много отсечки, където знаците са поставени неподходящо и човек може да влезе в затвора без да има вина. 

"Високата скорост е бич, но как ще се изпълнява на практика този текст.  Трябва да променим знаковато стопанство", каза Свиленски. Според него наказването със затвор за превишена скорост няма да намали жертвите на пътя. "Няма да издържи нито едно производство. Да не говорим, че в затворите няма места", каза той. 

От ДПС също разкритикуваха предложението и го нарекоха популистко. Според Четин Казак трябва да се въведат по-леки наказания от затвора, но те да се изпълняват, за да бъдат ефективни.   "Българинът най го боли, когато го удариш по джоба, а не когато го вкарват в затвора", каза Казак и предложи превишената скорост да се наказва с отнемане на квижката или на автомобила. "Българинът не обича да му бъркат на две места, едното е джоба", подкрепи го и колегата му Тунчер Кърджалиев. 

Емил Димитров от ПФ също изрази съмнение в ефективността на строгата мярка. "Първенци сме по променяне на закона за движение на пътищата, но катастрофите от това не са спрели", каза той. Против затвора се изказа и Цветомир Михов от ГЕРБ, който обясни, че е преживял катарзис. 

Затворът за превишена скорост бе защитен от шефът на транспортната комисия Настимир Ананиев от РБ и съратника му Петър Славов. 

С промените в Наказателния кодекс парламентът реши още да въведе наказание  за поругаване на знамето и химна на ЕС. То ще бъдат същото като наказанието за поругаване на националния химн и националния флаг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
6
 
14
 
! Отговори
пешеходец преди 7 години
Трябва да се въведе и 5 години затвор за пресичане на червен светофар или извън светофар/пешеходна пътека, защото това е много по-опасно нарушение.
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все едно ,сами да се тикнат в затвора !))Как да стане ??!))
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лобито на бързо каращите мина. Но затвор едва ли по скоро ако хванат такъв да му свалят регистрационните номера, без книжка за 1 г. и една солидна глоба около 2 хил. лв.
9
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вие нормални ли сте? Затвор за превишена скорост? Днес затвор, утре смъртно наказание! Аз мисля, че хората лобирали за подобно наказание трябва да бъдат съдени!!! Да не живеем в комунизъма? Вземете книжката на подобен водач завинаги, но чак пък затвор, при все без да е причинил ПТП, звучи ми психарско
8
6
 
10
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
60 км/ч. превишение на разрешената скорост означава: а/ в населените места - 110 км/ч б/извън населените места - 150 км/ч. .Колко метра е спирачният път при суха асфалтова настилка когато автомобил с тежест 1 /един/ тон се движи със 110 км/ч. ? Точно такъв автомобил трябва да сгази най-милия човек на г-н Г.Свиленски, да го размаже!! Тогава да го питам,каква песен ще ми запее ? За какви знаци може да става тук въобще въпрос ? Пази Боже от безмозъчни същества-депутати "ковящи" закони !!!
7
5
 
2
 
! Отговори
... преди 7 години
ее най-накрая .. трябва да се кара на макс.. браво!
6
0
 
2
 
! Отговори
Oboriste преди 7 години
Ami zadaljitelna skorost pod 20 km v jilistni zoni?! :-)
5
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И защо да няма затвор за превишаване на скороста със 60 км? Аз знам защо.Защато обикновеният човек никога няма да превиши скороста с 60 км защото той гледа да пести гориво а Мутрите не пестят гориво а натискат газта до ламаринжака. Е как да вкарат Мутра в затвора или синчетата си? Няма кака да стане!
4
2
 
18
 
! Отговори
zeus преди 7 години
При липсата на реален контрол и 10 години да го направят все тая.
3
6
 
5
 
! Отговори
Lomi преди 7 години
Nad 30 km previshena skorost izgubvat pravo za shofirane za vechni vremena.
2
0
 
10
 
! Отговори
Митьо преди 7 години
Успокоение да знам, че ако дай си боже сгазя депутат ще ми се размине със затвора. Но всеки друг случай ще бъде несправедлив.
1
6
 
6
 
! Отговори
Темида преди 7 години
Хахахахахахаххахахахахаххахахахха така е нека поизмрем още.Предлагам да приемат праг ако жертвите на пътя надвишат 5000 месечно да го обмислят пак.Хахахахахахахаххахаха дано да изчезнем като народ/нация възможно най-бързо (Маи Ацтеки и тн. са) не заслужаваме да се наричаме народ/общност и каквото и да е образувание близко до Социума. Всеки за себе си, поне вече който иска мо0же да избяга!