В НС: Курс към избори по старите правила

Покрай оставката на Борисов и бюджета депутатите май загърбиха референдума
60
В НС: Курс към избори по старите правила
Снимка: архив, БулФото

Политическата криза след президентските избори и разклатената подкрепа за бюджет 2017 измести вниманието на депутатите от референдума, показва проверка на "Труд" сред парламентарно представените партии.

Все по-сериозни стават прогнозите, че това Народно събрание няма да има капацитета да приеме законодателство, съобразено с резултатите от допитването.

От ГЕРБ считали, че техният ултиматум към правната комисия на парламента на този етап е достатъчен. Преди четири дни депутатите от формацията Данаил Кирилов, Димитър Главчев и Десислава Атанасова дадоха изявление в кулоарите. Те обявиха, че правната комисия трябва да е готова с доклад за последно второ четене по решенията от референдума до 15 декември. От ГЕРБ обявиха, че внасят проект на решение, с който се подкрепят безусловно резултатите от референдума.

"Това, което е внесено от тях, е нещо като предложение за женитба – не значи нищо", обясни пред "Труд" зам.-председателят на правната комисия и депутат от БСП Михаил Миков. Според него няма време тепърва да се създава мажоритарна избирателна система.

Миков допълни, че засега няма никаква активност сред колегите му в НС за внасяне на законопроекти, свързани с референдума, въпреки че всеки може да предприеме такива действия. "Законът е ясен – и групите, и отделните депутати могат да го направят", поясни бившият председател на БСП.

"Още нямаме финална позиция по референдума", каза и Димитър Делчев, депутат от Реформаторския блок и член на правната комисия. Той обясни, че в дясното обединение са обсъдили различни варианти и засега напред излиза становището, че въвеждането на пълна мажоритарна система на вот за НС ще е крайност.

"Така минаваме от едната крайност в другата – от пропорционален към мажоритарен вот. Трябва да се върви постепенно, иначе може да се стигне до манипулации", каза още народният представител. И допълни, че в рамките на този парламент е възможно от РБ да внесат законопроект за промяна на субсидиите, които да бъдат намалени, но не на нула лева, каквото бе питането на референдума.

На въпрос дали този парламент може да приеме ново изборно законодателство, Делчев отговори, че има такъв вариант, ако нещата се забързат.

Три месеца от гласуването на референдума (6 ноември) имат народните представители в настоящия парламент, за да кажат какво правят с резултатите от допитването. На този етап е сигурен вариантът, че отговорите на въпросите ще бъдат вплетени в законите, но има десетки варианти под каква форма ще стане това.

Според експертите по конституционно право и членове на Централната избирателна комисия до 6 февруари партиите в НС трябва да уведомят инициативния комитет на "Шоуто на Слави" каква работа са свършили. В случай че парламентът се саморазпусне, часовникът спира и времето започва отново да тече, когато в длъжност встъпи следващото НС. Но то ще е избрано по старите правила, ако сегашните депутати не предприемат нищо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Край преди 7 години
Слави го оставете - това е си е болен човек с лична драма. ИДЕЯТА за промяна чрез промяна на избирателната система е важна. При демокрация революция се прави със смяна на системата по която формираш властта - ако хората не го резбират - да са живи и здрави да си гласуват за Герб, БСП ДПС и "патриотите" и да ядат пръжки с лук.Фейлетона се казва Политическа зима и е на ХРИСТО БОТЕВ.
42
2
 
0
 
! Отговори
Край преди 7 години
Да се върнем назад -90 г. Кръглата маса реши - избори за ВНС по смесена система - 50/50 мажоритарно -пропорционално. Без никакви дебати, без референдуми и никакво обсъждане 91г. изборите за първото обикновено народно събрание се проведоха по пропорционална система. И ако тогава имаше реални партии с различни идеологии - това беше естествено. Сега партиите са мафии окупирали властта като си я подават една на друга. ВАЖНИ СА САМО ЛИЧНОСТИТЕ или им го налагаме или Преход до безкрай.
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой да се върне назад в историята и да каже:Защо България отхвърли мажоритарната си система в далечната 1911 година??Има и изказвания на политици за мажоритарната ни система тогава!!Парламент-либерали и консерви,консерви и либерали-ДРУГО НЯМА!!Претоплени манджи с дъх на отлежала плесен няма защо да ми сервират отново!!
40
1
 
6
 
! Отговори
Здравейте българи., преди 7 години
Цяла България гласува против Борисов,след което три мил нашенци влязоха в капана на Трифонов и Борисов-най-злия демон на България,от както е основана държавата ни.Хванаха се като гладни мишлета на парченце сиренце.И какво стана? Наивно и полуграмотно дадоха възможност на банкялията да признае референдума за да се застопори на власт дорде свят светува.Това ще е краят.България ще остане само територия населявана от мутанти,плодове на "обновения ни генофонд".Първосигнални българи.
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 46Принципно си прав и аз съм на същото мнение, но има изключения. Като и гласуването се направи задължително, съвсем няма мърдане и става по-трудно (Тук няма как да няма сравнителна степен или да е маловажна) да се измете системата и да се замени с такава, която не е против нас.
38
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КрайА новите правила биха бетонирали Левски-ЦСК, така че...аз също не гласувам, защото системата е прогнила, но се радвам, че поне няма да се промени към още по-лошо.
37
1
 
3
 
! Отговори
Край преди 7 години
БОЙКОТ НА ИЗБОРИ по старите правила. Няма да гласувам за Левски и ЦСКА. Не ме интересуват партии не видя ли кандидат депутата които се кани да ми прави законите -НЕ ГЛАСУВАМ. И ако законите не ми харесват - не ги спазвам.
36
0
 
2
 
! Отговори
Край преди 7 години
И защо ще правим избори - кое ще е по-различно. Съотношението на силите - приблизително същото. Лъчо Мозъка пак депутат. НАРОДА НИ СЕ ОТКАЗВА ОТ ДЕМОКРАЦИЯТА.
35
0
 
3
 
! Отговори
Край преди 7 години
Партииците викат - хорцето си върви що да сменяме правилата. И в това хорце те все са ни отзад.
34
0
 
3
 
! Отговори
Край преди 7 години
Партииците директно ни викат да правим вятър с уста. Ние не ги пребиваме с жълти павета. От как се измислиха хранителните ментета - революции няма. Ядеш салам от нефтопродукти и си сит и пастирите могат да те водят където искат - за стригане за доене за дране.
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"за промяна на субсидиите, които да бъдат намалени, но не на нула лева, каквото бе питането на референдума" ??? нула лева? :P
32
0
 
9
 
! Отговори
Чикън преди 7 години
Народът ни е най-търпеливият и най-добродушният.Пробваме с добро по всички законови начини да накараме властта да започне да си върши работата и да управлява честно и достойно. Във всички европейски бивши соц държави преходът отдавна е в учебниците по история. Само нашата мила родина живее по правилата на 90-те.Съвест в парламента обаче липсва и надявам се, скоро народът ще потърси отговорността. Всичко е в нашите ръце. Да живее България!
31
2
 
5
 
! Отговори
Кузман преди 7 години
Явно за да изчезнат напълно БСП, трябва да вземат властта още веднъж и да увеличат данъците. Тогава като се хванат за хурката, народа окончателно ще ги забрави, но преди това ще има късопаметни които да гласуват за тях.
30
2
 
7
 
! Отговори
Бай Осман преди 7 години
Уж при мажоритарни зибори само големите партии щели да влезнат в парламента, пък се ослушват. Ако беше така, досега да са я приели тази ситема. Точно при мажоритарни избори ще влезнат всякакви, а не само "наши" полуграмотни хора с купено образование.
29
5
 
1
 
! Отговори
ЦК на БКП преди 7 години
Борисов не разрешава ! Това е истината !!!
28
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде сега другарите червени каскети , които са много активни да кажат , защо се ослушват за референдума . ГЕРБ са съгласни , а другите защо не искат нали са големи демократи .
27
4
 
4
 
! Отговори
А1 преди 7 години
До АНОНИМЕН 27Плоският данък да махнат е добра, ама защо не говорят за корпоративният, където е и заровено "кучето на неравенството" и социалното напрежение. Преди всичко печалбите на фирмите трябва да се преразпределят, а не толкова заплатите.
26
2
 
4
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
В нормалните държави със закон е разпоредено, че промени в изборните правила се правят за по следващите избори а не за предстоящите...така се избягва конфликта на интереси и натъкмяване според ситуацията.
25
2
 
4
 
! Отговори
до 16 преди 7 години
Кой да оценът ?. Боки и герб ?. Да не си са нашмъркал ?.
24
1
 
4
 
! Отговори
До 28 преди 7 години
Пич слез на земята и ми кажи защо мажоритарната кандидатка на Слави от Варна 2009 не влезе в парламента въпреки 50-те дена всяка вечер реклама ? Защо в парламента влизат хора благодарение на Ковачки с корпоративен вот на мажоритарен принцип? Мажоритарната система е отхвърлена и във Франция защото партията на Льо Пен вкарва 4 депутати , а опонента и с два пъти повече избиратели вкарва около 180 депутата? Къде е логиката и къде е справедливостта. Не на мажоритарните избори, а ти си избери депутата