Мартин и каузата му: За онези, които имат по-голяма нужда от коса

Идеята му хрумнала като чул съученички да си говорят за даряване на коса
Обновена: 19 ное 2016 12:18 | 19 ное 2016 12:15,
61
Мартин и каузата му: За онези, които имат по-голяма нужда от коса
Снимка: Bulgaria ON AIR

Разказахме ви за Мартин - момчето, което пуска косата си, за да може да я дари на онкоболни хора. Какво обаче кара едно момче да предприеме тази стъпка?

"Виждал съм такива хора. Радвам, се че не съм преживявал това през което те са минали, но реших че те се нуждаят повече от косата отколкото аз”, споделя Мартин пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Благотворителната идея на Мартин хрумва, когато чува свои съученички да говорят за даряване на коса. Тогава, подстриган късо, започва да пуска косата си дълга.

Каузата на осмокласникът обаче е подложена на подигравки от страна на съучениците му. Те не приемат, че момче може да има дълга коса, за която се грижи и поддържа.

"Последният случай беше преди два дни, когато в трамвая след училище започнаха да ми се подиграват. И аз най-накрая им казах, че не го правя за мен, а го правя за онкоболни хора. Първоначално не ми повярваха, но после ми се извиниха. Адмирации за това, че си преглътнаха егото и те ми се извиниха“, усмихва се осмокласникът.

Децата в училище също се извиняват. Мартин разказва, че е отговарял на подигравките им с усмивка. Солидарността и спокойствието си Мартин е наследил от своите родители – майка, която е член на УС на Асоциация за закрила на пациентите, и баща който е ръководител полети. Именно той разказва във Facebook за каузата на сина си, след поредната подигравка за дългата коса. Първоначално просто искал да се извинят на сина му, но след десетките хиляди коментари се ангажира, че косата на Мартин ще отиде на правилното място.

"За да могат да дарят на такова място, където след това перуката ще бъде дарена, а не продадена. Знаете ли колко мнения прочетох такива? Което е… Как изобщо могат да го правят, нямам никаква идея. Точно това е, липсва човешкото", казва бащата на 14-годишното момче Ивайло.

"Дългата коса не мисля, че определя нищо. Тя е просто външен вид, а външния вид в случая не определя какъв човек си, колко си смел, какво правиш. Тоест, тя не значи нищо, освен това което вие виждате", категоричен е ученикът.

Мартин има в колекцията 1300 колички. Макар и на 14, той вече събира пари за първия си автомобил. Иска да кара и състезателни автомобили.

"Още не съм сигурен дали това е моето призвание, дали това е моята съдба. Ще се стремя да направя нещо подобно, но ако не стане, ще се опитвам и ако видя наистина че това не е за мен, ще мина към нещо друго. Но, колите ще си останат страст", споделя осмокласникът.

Мартин ще пуска косата си още пет месеца. До тогава, а и след това ще държи главата си високо вдигната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Росица маринова преди 7 години
Доброто няма измерение,мога да кажа дано да има повече деца,като теб.Не се тровожи от грозни думи това е присъщо на слабите и безразличните.Успехи!
49
0
 
0
 
! Отговори
Чибо преди 7 години
Еваларка момче! Косата трябва да е дълга и поддържана, докато я има. Не е трева, та да се стриже непрекъснато. Писна ми от модата на кубетата - баси мутренския дизайн. По-долу някви плешивци веднага пратиха юношата в обратния пол, горките... Прочетете, преди да плюете e-zdravey/bg/kosata-chast-ot-nervnata-sistema-i-nositel-na-mistichna-informatsiya/
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОВА Е ПЪТЯ...ВИНАГИ СЪМ ТВЪРДЯЛА ЧЕ ДОБРИНАТА ЩЕ СПАСИ СВЕТА. НАЙ ВАЖНОТО В СЛУЧАЯ Е ЧЕ ТАЯ ТОЛКОВА ЕЛЕМЕНТАРНА И ЧОВЕШКА КАУЗА НИ НАКАРА ДА СЕ ЗАМИСЛИМ, ДА ИЗКАЖЕМ ВЪЗХИЩЕНИЕ КЪМ РОДИТЕЛИ И МЛАД ЧОВЕК. ТУК ТРЯБВА ДА ОТДАДЕМ ЗАСЛУЖЕНОТО И КЪМ МЕДИИТЕ И ДА СЕ НАУЧИМ ЧЕ ЕЗИКЪТ НА ОМРАЗАТА И ОНЯ ОТ ГРАНИЦАТА- ДИНКО ЛИ БЕШЕ ЩЕ НИ РАЗДЕЛЯТ, НАСТРОЙВАТ- А НЕ ОБЕДИНЯВАТ КАТО ОБЩНОСТ.
47
4
 
6
 
! Отговори
matao преди 7 години
Не е въпросът дали ще помогне на един или николко. Важното е, че детето е възпитано в ценности, има смелост и търпение да следва кауза, в която вярва. Въпреки обидите. Въпреки това, че му се подиграват и не му се доверяват. Все така напред, момче! И една тайна: повечето хора са некадърн посредственици и затова ти завиждат:)
46
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не са толкова малко хората, които даряват коса. Но са единици тези, които се опитват да се изкарат герои за това, че го правят и викат журналисти да отразяват "събитието". Красива идея, опорочета от суета. За мен единствените истински дарители са анонимните, всички други просто си плащат за внимание.
45
5
 
7
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Браво на момчето!Да можеше да има в България повече като него.Пожелавам му да има кураж, сила и търпение да преглътне обидите които се сипят тук (а сигурно и на други места) по негов адрес.А на тези които се кефят да обиждат им пожелавам да не им се случи това което се случва на много други хора - и жени и мъже, да се разболеят от една от най-страшните и трудно лечими болести на 21-ви век!Дано не ви се случва, защото ще съжалявате за обидите си които неволно сте изказали...
44
4
 
7
 
! Отговори
Бургас преди 7 години
Браво, Марти!!!
43
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се гордееш с знания го разбирам,Но да се гордееш със собствената си глупост не го разбирам ,това се нарича трагедия.
42
2
 
4
 
! Отговори
хасан преди 7 години
Да дари коса на началника на РУО-Кърджали Гроздан Колев,защото прилича на киви.Жалкосамо,че не може да дарим мозък,защото организмът на Гроздан отхвърля мозъка.Жалко!
41
6
 
4
 
! Отговори
наглост преди 7 години
Тръгнал *** да тръби и рзправя по всички ТВ и Медии че " ЩЯЛ " да си подстриже косата някога и да я дари ." Рибата в морето те тигана сложили "
40
11
 
5
 
! Отговори
ку ку преди 7 години
Безумия безкрай.Някой хора се гордеят с простотията си и този е един от тях .Полошото е че медиите ни ги натрапват .
39
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това момче е много загубено - дарил коса, великата милостиня направил и сега се тупа в гърдите по медиите. А тия които му се възхищават са много заблудени и безмозъчни хорица. Болните имат нужда от средста за лечение, а този се хвали и се мисли за голямата работа, всички да го видят - отвратително е.
38
3
 
9
 
! Отговори
До "приказки&qu преди 7 години
Тирижира се, за да се даде пример, който евентуално да бъде последван, защото той няма как да помогне сам на всички, както ти каза.Сигурен съм, че много по-лесно щеше да му е да си ходи с "нормална" прическа и да си живее живота, защото хейтът, които среща тук, го среща и в училище и по улиците, но момчето е решило да "докара мисията си докрай".Евала на него, обаче за съжаление в Бългалия няма много такива хора.
37
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
последен сезон с коса .Много му е рядка и мазна косата на оплешивяващия *** .
36
6
 
10
 
! Отговори
Извън БГ преди 7 години
Не мога да повярвам, че в България са останали само злобари и комплексари? Но като чета коментарите по-долу се убеждавам, че е така... Много жалко...
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 42Ami ako edin den ti se naloji poradi sushtite zdravni prichini da ti se iska da si zdrav is kosa?Shte ima li znachenie pola my? Ili shte se radvash, ako takub chovek te dasri s kosa za da se pochustvash malko po-dobre?
34
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тва лапе до 2-3 години ще си е сменило пола гаранция
33
14
 
15
 
! Отговори
Картър преди 7 години
Не допускайте децата си да правят това! Толерастията въведе много хора в глупостта да са добрички. Не добрички, а добри и мъдри трябва да сте и да знаете до къде може да стигнете в добротата си. Това е изключително вредно за децата и не трябва нито един родител да го допуска. Всеки в този живот трябва да си върви по своя път и да плаща своята карма, а не чужда. Можете да платите само за много близък човек, защото това после ще ви излезе през носа и поне да е за нещо което обичате и си заслужава. Както казва Елоха П. Дънов- Кармата е дълг със сложна лихва.
32
29
 
10
 
! Отговори
Ева преди 7 години
Аз мисля 2 години да не си режа ноктитеи да ги даря на страдащите от нокътни заболявания
31
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много хора в България страдат от манията как да стана известен с глупостта си.